Ziua Logo
  Nr. 3804 de marti, 12 decembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Basescu a convocat comisia speciala pentru Codrut Seres si Zsolt Nagy
 6 decembrie, 16:36 
Codrut Seres (foto: Rompres)
Fostul ministru al Economiei, Codrut Seres, suspectat ca ar fi fost implicat in presupusa retea de spionaj condusa de Stamen Stancev, sustine ca dosarul sau este unul ''eminamente politic''. El a negat existenta unor scurgeri de informatii in cazul privatizarii Electrica Muntenia. Intre timp, presedintele Traian Basescu a convocat comisia speciala, ca urmare a solicitarii procurorului general al Romaniei de incepere a urmaririi penale impotriva ministrilor Codrut Seres si Zsolt Nagy. Maine va avea loc prima sedinta a comisiei. In plus, la cererea parlamentarilor PSD, plenul Camerei Deputatilor a decis infiintarea unei comisii de ancheta a activitatii Ministerului Economiei si Comertului (MEC).
Codrut Seres sustine ca toate acuzatiile impotriva sa nu sunt nimic altceva decat un ''show mediatic orchestrat de actuala putere, menit sa ma defaimeze pe mine si Partidul Conservator. Atrag atentia ca tot acest dosar politic a inceput cu conferinta de presa sustinuta de mine pe 19 noiembrie la MEC si in care precizam ca exista interese extrem de mari in sectorul energetic, ca suntem urmariti eu si familia mea", a declarat Seres, citat de Rompres.
Seres sustine ca Stamen Stancev nu a participat la nunta sa si nici nu a trimis un cadou, fiindu-i greu sa-si explice cum au aparut in media asemenea ''povesti''. Intrebat daca recunoaste inregistrarile aparute in presa, cu convorbirile dintre el si Stancev, fostul ministru a raspuns: "Sunt franturi de conversatie, mi-e greu sa va spun daca sunt suta la suta identice, pentru ca, daca v-as intreba pe dumneavoastra ce ati vorbit in doi ani de zile, cred ca v-ar fi greu sa recunoasteti fiecare cuvant. Discutia a fost mult mai ampla decat doar ceea ce s-a extras si s-a prezentat in presa''.
In ceea ce priveste privatizarea societatii Electrica Muntenia Sud, ministrul demisionar a declarat ca nu au existat scurgeri de informatii. "La Electrica Muntenia Sud nu au fost scurgeri de informatii pentru ca am solicitiat formarea unei comisii reduse care sa aiba grija ca astfel de informatii sa nu scape. Licitatia s-a incheiat si suntem cu proiectul de act normativ pe cursul de avizare", a spus Seres. Potrivit acestuia, compania italiana Enel a avut cea mai buna oferta pentru Electrica: "Practic, compania italiana a fost prima si in faza de precalificari. La ce i-ar fi folosit sa cunoasca ofertele din urma, cu atat mai mult cu cat in al doilea tur a oferit cu circa 120 milioane euro mai mult? Nu am incurajat, nu am oferit informatii secrete si nu am discutat ofertele respective cu nimeni. Sediul comisiei de licitatie era la Electrica si nu la MEC".
Codrut Seres a declarat ca nu se simte vinovat nici in ceea ce priveste achizitionarea a 8% din actiunile Petrom de catre salariatii societatii. "In permanenta ne-a preocupat transpunerea legii ce prevedea vanzarea a 8% din actiunile Petrom catre salariati si nu i-am tinut partea nici lui Liviu Luca (liderul de sindicat -n.r.) si nici lui Dan Voiculescu (presedintele PC -n.r.), ci pur si simplu salariatilor. Atat timp cat legea ofera unui ministru variante legale, este normal ca ele sa fie propuse in Guvern", a explicat Seres.
Comisie parlamentara de ancheta la MEC
Plenul Camerei Deputatilor a aprobat infiintarea comisiei de ancheta parlamentara pentru analiza activitatii MEC. Din comisie vor face parte deputatii liberali Mircea Ciopraga, Horea Uioreanu si Nini Sapunaru; democratii Radu Catalin Dragus si Mircea Man; Erdei-Dolocki Istvan (UDMR); Romeo Octavian Hanganu (PC); Adrian Miroslav Merka, din partea grupului minoritatilor nationale, precum si social-democratii Iulian Iancu, Ioan Bivolaru, Victor Ponta, Mihai Tudose, Radu Moldovan; PRM va fi reprezentat de Mircea Octavian Purceld si Mircea Costache.
In solicitarea PSD, semnata de Viorel Hrebenciuc, se explica necesitatea infiintarii unei comisii, avand in vedere ultimele evolutii din MEC: "In mod concret, solicitam o comisie de ancheta care sa cerceteze situatia de criza creata in sistemul energetic national, precum si analiza domeniului si necesitatea promovarii unei strategii postaderare in domeniul energetic, conforma cu strategia unica pentru o dezvoltare durabila, competitiva si sigura in domeniul energetic, in plan european", se spune in solicitare.
Procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, a trimis ieri o sesizare Comisiei speciale de la Cotroceni, in care solicita inceperea urmaririi penale impotriva ministrului Comunicatiilor, Zsolt Nagy, ai fostului ministru al Comertului, Codrut Seres. Comisia de la Cotroceni, convocata de presedintele Traian Basescu pentru aceasta seara, urmeaza sa stabileasca daca se impune inceperea urmaririi penale impotriva celor doi, suspectati ca ar fi fost implicati in reteaua de spionaj condusa de bulgarul Stamen Stantchev.
Pentru mai multe detalii legate de acest subiect, cititi si http://www.ziua.ro/display.php?data=2006-12-06&id=212346
REACTII LA CALD
Valentina DELEANU, redactor Departament Politica Interna:
''Seres a recunoscut ca franturi din conversatiile aparute in presa au fost reale. A insistat ca tatal sau are telefonul ascultat. Mi s-a parut patetic cand a insistat ca acei paparazzi sunt doar tapi ispasitori, un paravan. Dovada ar fi ca pozele respective nu au aparut niciodata in ziare. Seres lasa impresia unui om caruia i-a ajuns cutitul la os si care incearca, pe ultima suta de metri, sa para nevinovat''.
Adrian ENCULESCU  
A r h i v a
Stirile zilei 2006-12-12
 16:42 
Presedintele OMV a admis ca il cunoaste pe Stancev  2006-12-06
 16:35 
Basescu a semnat decretul de numire a liberalului Dan Motreanu la Agricultura  2006-12-06
 16:22 
Eddie Murphy a parasit-o pe Mel B  2006-12-06
 16:21 
Pentru Bucuresti, cu dragoste, abjectie si inca multe altele  2006-12-06
 Top afisari / comentarii 
 Pagubele lui "draga Stolo" (3387 afisari)
 Holocaustul contestat de evrei si musulmani (3122 afisari)
 Reclama stradala la infidelitatea sotului (2597 afisari)
 Atmosfera de stadion la Scala din Milano (2480 afisari)
 Refuzat la export (2357 afisari)
 Premierul israelian mentine "ambiguitatea nucleara" (197 afisari)
 "Camasa care imbratiseaza", inventata in Marea Britanie (55 afisari)
 Varujan Vosganian, validat de Parlament pentru fotoliul MEC (29 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00753 sec.