Ziua Logo
  Nr. 3804 de marti, 12 decembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Seara lui Mos Nicolae
 5 decembrie, 16:32 
In asteptarea lui Mos Nicolae...
Legenda spune ca in noapte de cinci spre sase decembrie, Mos Nicolae vine la geamuri si vede copiii care dorm si sunt cuminti, lasandu-le in ghete dulciuri si alte daruri, in vreme ce cei lenesi si neascultatori sunt pedepsiti sa primeasca o nuielusa. Dar Mos Nicolae este generos si cu cei mai mari. In seara de 5 decembrie cizmulitele sau ghetele sunt bine lustruite in fiecare casa. Spre deosebire de Mos Craciun, batranul cu barba alba si costum rosu, Mos Nicolae nu se arata niciodata.
Povestea impartirii darurilor din aceasta noapte vine din vechime, cand se spune ca un batran pe nume Nicolae a ajutat trei fete sarmane din orasul sau, aducandu-le dar de zestre, noaptea, fara sa fie vazut. Ducand o viata grea, intr-o casa mai mult decat saraca, tatal fetelor planuia sa le vanda, gandindu-se ca astfel se va imbogati. Se spune ca nici macar plansetele si rugamintilor fetelor sale nu l-au induplecat pe batranul cu inima de gheata.
Nicolae a aflat insa despre nenorocirea ce se petrecea nu departe de casa sa si noaptea, pe furis, a venit intr-o noapte si le-a aruncat pe fereastra trei saci de aur, pe care sa ii aiba drept zestre.
Mai departe, a venit randul legendei care spune ca Sfantul Nicolae s-a urcat pe acoperis si a aruncat sacul prin cos, acesta aterizand intr-o soseta care era pusa la uscat, de aici provenind obiceiul de a pune sosete sau saculete de Craciun deasupra semineului.
Sfantul Nicolae
Sfantul Nicolae, patronul Greciei, Rusiei precum si al multor orase din Apusul Europei, este unul din cei mai iubiti sfinti ai crestinatatii. Datorita multelor minuni pe care le-a savarsit atat in timpul vietii, cat si dupa trecerea la cele vesnice, el este supranumit si "Facatorul de Minuni" (Taumaturgul).
Data nasterii sale este necunoscuta, si nu exista o biografie detaliata a vietii sale. Totusi, se cunoaste data mortii sale, 6 decembrie, neexistand insa un consens asupra anului, care dupa unii cercetatori ar fi 345, iar dupa altii 352.
Traditia Bisericii spune ca Sf. Nicolae s-a nascut intr-o familie bogata in Parara (Asia Minor). La moartea parintilor sai, Nicolae a devenit preot si s-a lepadat de toata averea sa, pe care a daruit-o saracilor si a plecat in pelerinaj in Palestina si Egipt. La intoarcerea acasa, poporul l-a intampinat si l-a ales Arhiepiscop de Myra. Desi o cronica din secolul al VI-lea il citeaza printre participantii la Sinodul de la Niceea, exista prea putini istorici care accepta aceasta teorie. Moastele Sf. Nicolae au fost furate in 1087 din Myra, de catre negutatorii italieni si aduse la Bari, unde, pe 22 Iunie 1197, a fost ridicata o biserica dedicata Sf. Nicolae si in care se afla si in prezent moastele sale. Sf. Nicolae este ocrotitorul copiilor, dar totodata el este si ocrotitorul marinarilor, al brutarilor, al fetelor fara zestre, al victimelor sistemului judiciar. Alte binecunoscute minuni savarsite de Sf. Nicolae sunt invierea celor trei copii omorati de un hangiu, salvarea de la naufragiu a unor corabii si multe altele.
Sfantul Nicolae este serbat atat de Biserica Ortodoxa cat si de cea Catolica, pe 6 decembrie.
Mos Nicolae la noi
Cunoscut in Transilvania si sub numele de Sin-Nicoara, Sfantul Nicolae este cel mai popular sfant in Ardeal. Sarbatoarea lui a generat un adevarat folclor, de la darurile de "Mos Neculai" si pana la obiceiurile si legendele diferentiate de la sat la sat. Nascut in cetatea Patara din tinutul Lichiei, din Asia, Sf. Nicolae (in limba greaca "biruitor de popor") s-a dovedit de timpuriu alesul Domnului, uimind de mic copil prin minunile pe care le facea. Dupa ce i-au murit parintii, Nicolae si-a impartit averea saracilor si a intemeiat manastirea Sionului de linga Mira, capitala Lichiei, calatorind ca prelat la Ierusalim.
Crestinii acelor timpuri au pastrat memoria numeroaselor sale minuni (readucerea la viata a unui corabier cazut de pe catarg, vindecarea unor boli incurabile, oprirea, prin rugaciune si post, a furtunii de pe mare s.a.). In ultima parte a vietii s-a retras la manastirea ctitorita de el, a Sionului, unde a fost inmormintat. Dupa opt ani, imparatul Justinian a ridicat la Constantinopol o biserica, in cartierul Vlaherne, cu hramul numelui sau. Ducindu-se vestea ca din mormintul sau izvoraste mir, crestinii din intreaga lume au facut pelerinaj, vindecandu-se de boli incurabile.
Din veacul al XIX-lea, mana dreapta a Sfantului Nicolae se pastreaza la Biserica Sf. Gheorghe Noi din Bucuresti, unde se gaseste si mormintul Sfintului voievod martir Constantin Brincoveanu cu cei patru fii ai sai. Numeroase biserici din tara si mai ales din Ardeal au hramul Sfintului Nicolae.
Mos Nicolae aduce si nuiele
Imparatul Carol al V-lea a asediat orasul Metz. Messienii au fost nevoiti sa ceara ajutor regelui Frantei pentru a face fata asediului care a tinut, cu toate acestea, pina in ianuarie 1553. Breasla tabacarilor a inventat chiar in timpul asediului un personaj grotesc pentru a-i imbarbata pe locuitorii din Metz. Personajul il reprezenta pe Carol al V-lea si purta cu el un bici cu care incerca sa pedepseasca tinerii si tinerele, alergandu-i pe strazi. Anul urmator, pentru a se bucura de libertate, breasla a reinnoit ideea acestui personaj dezagreabil. Trecerea lui prin oras coincide oarecum cu aceea a Sfantului Nicolae.
Anii au trecut si, cu timpul, a devenit un obicei ca Sfantul Nicolae sa aduca dulciuri, iar caricatura lui Carol al V-lea sa apara pedepsind copiii neascultatori cu nuielusa usturatoare. Oameni pasnici, locuitorii din Metz l-au uitat pe Carol al V-lea si l-au botezat P�re Fouettard (mosul care vine cu biciul) pe cel care-l insotea pe Mos Nicolae, patronul copiilor.
Obiceiul impartirii de daruri in noaptea de Mos Nicolae, in lumea larga
Povesti despre Mosul Sfant circula in toata lumea. In Finlanda, sarbatorirea Mosului se confunda cu festivalul de iarna Joulupukki, atunci cand se impart daruri pentru imblanzirea spiritelor intunericului. In unele culturi, Sfantul Nicolae calatoreste impreuna cu un insotitor pe care il ajuta. In Olanda, episcopul navigheaza pe un vapor sosind pe 6 decembrie, purtand asupra lui o carte mare care ii spune cum s-au purtat copiii in timpul anului. Cei cuminti sunt rasplatiti cu daruri iar cei obraznici sunt luati de asistentul sau, Black Peter. In Grecia este cunoscut sub numele "Hagios Nikolaus". In Germania, Sfantul Nicolae calatoreste tot cu un insotitor, cunoscut drept Knecht Ruprecht, Krampus sau Pelzebock, care vine cu un sac in spate si o nuia in mana. Copiii obraznici sunt pedepsiti cu cateva lovituri de nuia. In Italia, La Befana este zana buna care se imbraca in negru si aduce daruri copiilor la 6 ianuarie.
Incepand cu Europa secolului al XII-lea, ziua Sfantului Nicolae a devenit ziua darurilor si a activitatilor caritabile. Franta celebreaza ziua de 6 decembrie ca o sarbatoare religioasa si ofera cadouri copiilor si saracilor, si ajuta fetele sarace sa se marite oferindu-le o zestre. In drumul lor spre America, olandezii au adus cu ei un episcop care purta un costum rosu si mergea calare pe un cal alb. Imaginea americana a episcopului va evolua treptat pana la cea a unui batran vesel. A fost descris ca un batran olandez vesel si bucalat din comedia Istoria New-York-ului a lui Washington Irving. Anul 1823 a continuat povestile cu Mos Nicolae cu publicarea poemului "O vizita a lui Mos Nicolae" al lui Clement Moore.
REACTII LA CALD
Magda Bitay, tehnoredactor: "As vrea sa-mi aduca o pisica".
Laura Zaharia, tehnoredactor: "Vreau niste ghetute".
Adriana Gheorghe, redactor sef ZIUA online: "Ce stie el ca-mi lipseste".
Monica Andronescu, redactor Cultura: ''As vrea sa-mi aduca o pereche de papucei cu maimutoi pe ei''.
Dana Ionescu, traducator: "Ce gaseste pe drum. Ceva optimist si promitator".
Voua ce vreti sa va aduca Mos Nicolae?
Cristina STEFAN, Adrian ENCULESCU  
A r h i v a
Stirile zilei 2006-12-12
 16:33 
Iliescu, Vadim si Paunescu, nominalizati de Tismaneanu drept sprijinitori activi ai comunismului  2006-12-05
2 comentarii
 16:15 
PNL si PD si-au desemnat ocupantii portofoliilor "vacantate" de conservatori  2006-12-05
 16:14 
Yoko Ono a acordat Premiul Turner unui pictor abstract  2006-12-05
 Top afisari / comentarii 
 Pagubele lui "draga Stolo" (3387 afisari)
 Holocaustul contestat de evrei si musulmani (3122 afisari)
 Reclama stradala la infidelitatea sotului (2597 afisari)
 Atmosfera de stadion la Scala din Milano (2480 afisari)
 Refuzat la export (2357 afisari)
 Premierul israelian mentine "ambiguitatea nucleara" (197 afisari)
 "Camasa care imbratiseaza", inventata in Marea Britanie (55 afisari)
 Varujan Vosganian, validat de Parlament pentru fotoliul MEC (29 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00913 sec.