Ziua Logo
  Nr. 3799 de miercuri, 6 decembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Cazul Litvinenko, in dezbaterea ministrilor Uniunii Europene
 4 decembrie, 16:30 
Anexandr Litvinenko (Foto: EPA)
Moartea fostului agent al serviciior secrete ruse, Alexandr Litvinenko, urmeaza sa fie dezbatuta azi de ministrii Uniunii Europene care se intrunesc la Bruxelles. Discutiile vin pe fondul deplasarii in Rusia a unei echipe de anchetatori britanici care investigeaza cazul. Seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov, citat de AFP, considera "campania" privind implicarea unor "oficiali" rusi in moartea fostului agent KGB Aleksandr Litvinenko ca "inacceptabila" si de natura sa aduca "prejudicii" relatiilor dintre Moscova si Londra.
Motivul pentru care anchetatorii britanici extind la Moscova investigatia in cazul Litvinenko este interogarea unei foste garzi de corp din cadrul KGB, Andrei Lugovoi, relateaza The Daily Mirror. Scotland Yard a identificat un posibil traseu al substantei poloniu 210 care corespunde partial cu deplasarile efectuate de Lugovoi pe teritoriul britanic, cu cateva zile inainte de imbolnavirea lui Litvinenko. El a negat orice implicare in otravirea lui Litivinenko si sustine ca traseul identificat de politia britanica este rezultatul tentativei asasinilor adevarati de a-i inscena, lui si prietenilor sai, aceasta crima. "Cred ca cineva incearca sa ne intinda o cursa. Cineva ne-a strecurat aceasta substanta astfel incat sa parem vinovati si sa distraga atentia politiei", a declarat Lugovoi.
Ministrul de Interne al Marii Britanii, John Reid, a spus ca va cere sprijinul tuturor guvernelor europene in desfasurarea anchetei cu privire la moartea fostului agent secret rus. Reid a adaugat ca autoritatile de la Londra au luat deja legatura cu oficialii altor state si investigatiile vor continua oriunde este necesar, in interiorul sau in afara Marii Britanii. O echipa de ofiteri britanici din structurile anti-terorism se deplaseaza astazi in Rusia, pentru noi investigatii.
Reid a declarat ca la Consiliul European la care participa azi va schimba informatii cu privire la acest caz cu alti ministri din Uniunea Europeana.
"Initierea unei campanii referitoare la implicarea unor oficiali (rusi) este inacceptabila. Aceasta aduce, desigur, prejudicii relatiilor noastre" cu Marea Britanie, a declarat la Bruxelles ministrul rus al Afacerilor Externe, citat de agentiile de presa Interfax si Itar-Tass.
Cum se simte Scaramella
Mario Scaramella (Foto: EPA)
Intre timp, la Londra, medicii continua investigatiile in cazul italianului Mario Scaramella - un apropiat al lui Litvinenko. Personaj misterios, care se prezinta drept expert in probleme de securitate si consultant international, Mario Scaramella s-a intalnit cu Aleksandr Litvinenko la 1 noiembrie, intr-un restaurant japonez din Londra. In aceeasi seara, fostul agent secret rus a inceput sa manifeste primele simptome ale otravirii cu poloniu 210. El a murit pe 23 noiembrie. In urma testelor, medicii britanici au declarat ca in organismul lui Litvinenko au fost gasite cantitati mari de poloniu 210, o substanta puternic radioactiva. Inainte de a muri, fostul agent rus a acuzat Moscova ca l-ar fi otravit. Litvinenko a fost un critic aspru al presedintelui Vladimir Putin, dar Moscova a negat insistent orice implicare in otravirea fostului agent de informatii.
Atat Scaramella cat si sotia fostului agent secret rus au fost contaminati cu o doza de poloniu 210.
Mario Scaramella a declarat, ieri noapte, pentru televiziunea publica italiana, ca in organismul sau a fost depistata o cantitate de poloniu 210 de cinci ori mai mare decat limita letala. "Am in corp o cantitate de poloniu de cinci ori mai mare decat doza considerat� mortala". Aceasta informatie nu a fost confirmata, insa, de autoritatile sanitare britanice, care au precizat ca pacientul se simte bine si testele patologice facute pana in prezent au dat rezultate normale.
Scaramella sustine ca are dovezi privind legaturile politicienilor italieni cu KGB
Acuzat ca, in paralel cu activitatea din cadrul comisiei parlamentare, ar fi strans, in scopuri electorale, informatii despre legaturile oamenilor politici italieni de stanga cu fostele servicii secrete sovietice, KGB, Scaramella dezminte acuzatiile aduse impotriva sa. Intr-un e-mail trimis avocatului sau, italianul sustine ca are inregistrari in care fostul agent rus Litvinenko vorbeste despre legaturile unor politicieni si ziaristi italieni cu KGB, relateaza Corriere della Sera. O serie de convorbiri telefonice ale sale cu senatorul Paolo Guzzanti (Forza Italia, de centru-dreapta), presedintele comisiei Mitrohin, au dezvaluit incercarea celor doi de a demonstra ca actualul premier Romano Prodi si liderul ecologist Alfonso Pecoraro Scanio au avut legaturi cu KGB.
In mesajul electronic de trei pagini expediat de la Londra avocatului Sergio Rastrelli, Sacramella, consultantul comisiei Mitrohin sustine ca detine documente si filmari care "dezmint acuzatiile formulate in mod nefondat si periculos" impotriva sa.
REACTII LA CALD
Victor RONCEA, sef Departament Politica Externa: "Uciderea fostului ofiter FSB Aleksandr Litvinenko risca sa arunce in aer relatiile dintre Marea Britanie si Rusia, care se arata din ce in ce mai nervoasa fata de acuzele la adresa oficialilor rusi. Pe langa implicatiile privind fostul KGB si oligarhii anti-Putin refugiati pe trei continente, afacerea il aduce in atentia anchetatorilor si pe premierul Italiei, Romano Prodi, fost sef al Comisiei Europene. Acesta a fost acuzat atat de fostul spion rus Aleksandr Litvinenko cat si de cercetatorul italian Mario Scaramella de posibila sa relatie ascunsa cu reteaua KGB de la varful politicii europene. Complicatiile privind potentialii faptasi reali sunt asadar, pana acum: fostul KGB, noile servicii ruse - FSB, SVR, un alt serviciu de informatii redutabil al lumii care isi propune compromiterea lui Putin si a puterii sale viitoare, oligarhii ex-sovietici urmariti de Justitia rusa si interesati direct in desfiintarea lui Putin si, nu in ultimul rand, structuri fidele ori lui Romano Prodi ori, dimpotriva, miliardarului Silvio Berlusconi, rivalul recunoscut al actualului premier italian, care a adunat sambata la Roma 700.000 de simpatizanti la primul miting de amploare impotriva Guvernului Prodi."
A. Gh.  
A r h i v a
Stirile zilei 2006-12-06
 16:44 
Dupa ABN Amro, si Leo Burnett se gandeste sa intre in lumea virtuala din Second Life  2006-12-04
1 comentariu
 16:31 
Doar sapte conservatori au demisionat dintr-o lovitura!  2006-12-04
 Top afisari / comentarii 
 Rusii au descoperit Paradisul (3557 afisari)
 Ofsaid la PD (3267 afisari)
 Udrea, vedeta la ziua Ancai Boagiu (3262 afisari)
 Un print in cautare de "fetite" (3256 afisari)
 "Delfinul" face valuri in Armata (2275 afisari)
 Pentru Bucuresti, cu dragoste, abjectie si inca multe altele (395 afisari)
 Presedintele OMV a admis ca il cunoaste pe Stancev (300 afisari)
 Basescu a convocat comisia speciala pentru Codrut Seres si Zsolt Nagy (92 afisari)
 Eddie Murphy a parasit-o pe Mel B (73 afisari)
 Basescu a semnat decretul de numire a liberalului Dan Motreanu la Agricultura (43 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00844 sec.