Ziua Logo
  Nr. 3799 de miercuri, 6 decembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Doar sapte conservatori au demisionat dintr-o lovitura!
 4 decembrie, 16:31 
Demisia ministrului Economiei si Comertului, Codrut Seres (foto: Lucian CURELARIU)
Doar sapte din cei 19 reprezentanti ai Partidului Conservator (PC) si-au semnat, cu mai putin de trei ore in urma, demisiile din functiile detinute in Executiv, dupa ce in cursul zilei de ieri partidul condus de Dan Voiculescu a decis sa se retraga de la guvernare. Printre cei care au renuntat la functii se numara vicepremierul Bogdan Pascu si ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres, alaturi de alti secretari de stat, presedinti sau vicepresedinti ai agentiilor guvernamentale. Situatia generata de decizia conservatorilor a readus in discutie subiectul alegerilor anticipate. La ora 14,00, a inceput sedinta conducerii Aliantei DA. Conform unui cotidian central, se va discuta despre posibilitatea ca, in cazul unor alegeri anticipate, Tariceanu sa ramana premier inca doi ani, dupa care seful Guvernului ar putea fi un reprezentant al PD. Turnura de pe scena politica a fost analizata astazi separat atat de democrati si liberali, cat si de social democrati, in cadrul unor intalniri la varf. Aseara, presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu au avut la randul lor o intrevedere la Palatul Victoria. Ideea comuna la sfarsitul acestor intruniri a fost aceea ca iesirea Partidului Conservator de la guvernare nu trebuie sa afecteze stabilitatea politica a tarii.
Conservatorii demisionari
Lista demisionarilor in bloc anuntata astazi la pranz, are in frunte numele vicepremierului Bogdan Pascu si al ministrului Economiei, Codrut Seres, continuandu-se cu secretari de stat, presedinti sau vicepresedinti ai agentiilor guvernamentale: Ovidiu Catalin, secretar de stat in Ministerul Tehnologiei Informatiilor, Sorin Vicol, presedintele Administratiei Nationale a Rezervelor de Stat, Catalin Teodorescu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului, Florian Gheorghe, presedintele Agentiei Nationale pentru Sport si Constantin Lupescu, presedintele Agentiei Nationale pentru Transplant.
Exceptie la lista fac presedintele Agentiei Nationale pentru IMM-uri, Eugen Ovidiu Chirovici, si Adrian Lemeni, care isi mentine functia in cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte.
Eugen Ovidiu Chirovici a demisionat ieri din Partidul Conservator, pentru a-si pastra functia de conducere in cadrul Agentiei pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii. Chirovici a devenit membru al PC in toamna lui 2003 si nu a detinut nici o functie de conducere in formatiunea politica.
Adrian Lemeni nu este membru al Partidului Conservator, el fiind doar sustinut de aceasta formatiune politica. Lemeni este secretar de stat in cadrul Secretariatului de Stat pentru Cultelor, din cadrul MCC, din ianuarie 2005, cand facea parte din echipa Monei Musca.
Pentru mai multe detalii, accesati site-ul ZIUA: http://www.ziua.net/display.php?data=2006-12-04&id=212214&ziua=c5973f0a6157385f0915cbd6259aaba7
Iesirea de la guvernare a conservatorilor a determinat principalele partide de pe scena politica - PNL, PD, PSD - sa analizeze astazi, in sedinte separate, situatia generata de aceasta decizie.
Democratii resping orice colaborare cu PSD
Biroul Permanent National al PD, intrunit in aceasta dimineata, a elaborat o rezolutie in cinci puncte, care se vrea a fi o chemare la stabilitate in interiorul Aliantei DA. "PD sugereaza PNL sa nu insele electoratul Aliantei si, in acest fel, sa nu caute solutii de guvernare in afara Aliantei", a afirmat liderul democrat, Emil Boc.
"PD, consecvent programului sau politic, respinge orice colaborare cu PSD", se mai sustine in documentul democratilor.
Textul adoptat astazi mai precizeaza ca "PD se va implica in gasirea solutiilor capabile sa asigure stabilitatea politica a tarii si continuarea actului de guvernare prin discutii cu partenerii liberali, inclusiv cu reprezentantii platformei (liberale -n.red.)".
PD considera ca "iesirea previzibila a PC de la guvernare" nu trebuie sa determine instabilitatea politica a tarii si nici sa afecteze soliditatea Aliantei PNL-PD.
PNL: "Decizia PC nu schimba cu nimic aritmetica parlamentara"
"Pentru noi nu a fost o surpriza retragerea conservatorilor, dar ea nu schimba cu nimic aritmetica parlamentara si dificultatile vor persista", a anuntat liderul PNL, Calin Popescu Tariceanu, intr-o conferinta de presa ce a urmat dupa sedinta conducerii liberale din aceasta dimineata. "Stiam care este pozitia PC. Ceea ce s-a discutat in Comitetul Executiv a fost sa se caute solutia intr-o sedinta a Aliantei, care va avea loc astazi", a adaugat Tariceanu.
Guvernul se bazeaza in continuare pe sprijinul conservatorilor in Parlament, in special in ceea ce priveste Legea Bugetului pentru 2007. "Cred ca legea Bugetului va trece de Parlament si in aceste conditii date, pentru ca avem un legislativ responsabil", a spus premierul. "Nu vom negocia cu PSD. Partidul Democrat este cel care a negociat cu PSD: sefia SRI si functia de Avocat al Poporului", a adaugat seful Executivului.
"Dincolo de harmalaia facuta pe tema alegerilor anticipate, mai trebuie sa discutam ceva: noi, ca partid de guvernare, avem obligatia de a asigura stabilitatea politica. Urmeaza Consiliul European de iarna care va trebui sa ia decizia de confirmare a aderarii Romaniei la UE. Ca urmare, vom lua deciziile care se impun alaturi de colegii de la PD", a adaugat liderul liberal.
Liderul PNL a declarat, de asemenea, ca, atata vreme cat in Parlament va exista o majoritate care sa voteze legile, nu i se pare utila discutia despre alegeri anticipate. El a adaugat ca nu i se pare ca exista un interes la nivelul partidelor parlamentare pentru anticipate, mentionand ca pentru declansarea acestora nu este suficienta decizia Aliantei, fiind necesar un numar de voturi mult mai consistent.
PSD nu va sustine niciodata un guvern minoritar
La randul sau, Partidul Social Democrat a avut o intalnire a conducerii, pentru analizarea actualei situatii politice. "PSD nu va sustine niciodata un guvern minoritar, PD respinge sprijinul PSD, care nu i-a fost oferit, partidele de la putere sa-si asume situatia creata", a declarat purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu.
"Nu se pune problema sa sustinem vreun guvern minoritar. Traian Basescu a facut un guvern de doi bani, sa plece invartindu-se de unde au venit. Noi in nici un caz nu vom ajuta PD sau PNL, nu vom vota legea bugetului", a declarat ferm deputatul PSD, Victor Ponta, la finalul sedintei Biroului Permanent National al PSD
Ponta a mai afirmat ca social-democratii nu vor vota in Parlament proiectul legii bugetului de stat pe 2007 si ca vor face totul pentru ca actualul Guvern sa cada. "Vrem ca acest guvern incompetent si mincinos sa plece si Traian Basescu sa raspunda ca i-a adus din sapte zari pe acesti indivizi la guvernare". El a incheiat spunand ca partidul pe care il reprezinta nu va sustine, intr-o eventuala formula de guvern minoritar, nici PNL, nici PD.
REACTII LA CALD
Anca HRIBAN, redactor Departamentul Politica Interna: "Faptul ca PC este un partid artificial si ca nu intamplator a fost numit "solutia imorala" este demonstrat de faptul ca deciziile conducerii centrale nu au nici o valoare in teritoriu. Cei mai multi directori de institutii descentralizate refuza sa paraseasca posturile. Mai mult, directorul Loteriei Romane, Liliana Ghervasuc, nu are nici un gand sa lase nici functia, nici partidul, ca si Adrian Lemeni, secretar de stat in Ministerul Culturii".
Cristina STEFAN  
A r h i v a
Stirile zilei 2006-12-06
 16:44 
Dupa ABN Amro, si Leo Burnett se gandeste sa intre in lumea virtuala din Second Life  2006-12-04
1 comentariu
 16:30 
Cazul Litvinenko, in dezbaterea ministrilor Uniunii Europene  2006-12-04
 Top afisari / comentarii 
 Rusii au descoperit Paradisul (3557 afisari)
 Ofsaid la PD (3267 afisari)
 Udrea, vedeta la ziua Ancai Boagiu (3262 afisari)
 Un print in cautare de "fetite" (3256 afisari)
 "Delfinul" face valuri in Armata (2275 afisari)
 Pentru Bucuresti, cu dragoste, abjectie si inca multe altele (395 afisari)
 Presedintele OMV a admis ca il cunoaste pe Stancev (300 afisari)
 Basescu a convocat comisia speciala pentru Codrut Seres si Zsolt Nagy (92 afisari)
 Eddie Murphy a parasit-o pe Mel B (73 afisari)
 Basescu a semnat decretul de numire a liberalului Dan Motreanu la Agricultura (43 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00776 sec.