Ziua Logo
  Nr. 3798 de marti, 5 decembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Contractele secrete din energie, pe internet
 30 noiembrie, 16:56 
Codrut Seres, ministrul Economiei si Comertului (foto: Cristina NICHITUS)
In premiera post-decembrista, Ministerul Economiei si Comertului a publicat, astazi, pe site-ul institutiei, contractele de privatizare a celor sapte societati din domeniul energetic: Petrom, Distrigaz Nord, Distrigaz Sud, Electrica Banat, Electrica Dobrogea, Electrica Moldova si Electrica Oltenia. Si asta, dupa ce aseara patru dintre invinuitii din "Dosarul Privatizarilor" - Dorinel Mucea, Mihai Donciu, Stamen Stancev si Vadim Benyatov - au fost arestati pentru 20 de zile.
La presiunea opiniei publice, Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) a cerut sa fie facute publice contractele prin care firmele OMV-Austria, E.ON Ruhrgas-Germania, E.ON Energie-Germania, Gaz de France, Enel-Italia si CEZ-Cehia au preluat sapte companii romanesti din domeniul energetic.
Astfel, in 2005 grupul italian Enel a preluat filialele Electrica Dobrogea si Electrica Banat, iar in 2006 a castigat si licitatia pentru achizitia Electrica Muntenia Sud. Petrom, cea mai mare companie din sectorul energetic din Romania, a fost cumparata, in 2004, de grupul austriac OMV. Cehii de la CEZ detin pachetul majoritar de actiuni la Electrica Oltenia, Electrica Moldova revenind, in anul 2005, grupului E.ON.
Distribuitorii de gaze naturale Distrigaz Sud si Distrigaz Nord au fost preluati de firmele Gaz de France, respectiv E.ON Germania.
Dintr-o prima lectura a contractelor postate pe site-ul Ministerului Economiei am aflat cateva noutati.
Spre exemplu ca Gaz de France va achita statului roman despagubiri reprezentand cel mult jumatate din suma platita pentru achizitia pachetului de 30% din actiunile Distrigaz Sud, respectiv 127,8 milioane de euro, daca incalca prevederile contractului de privatizare.
Sau ca Petrom va avea, la sfarsitul lui 2009, cu aproximativ 15.500 salariati mai putin decat la finele acestui an,�concedierile fiind operate cu acordul Consiliului�de Administratie, potrivit contractului de privatizare a companiei.
E.ON Ruhrgas si Gaz de France vor avea dreptul sa numeasca toti administratorii la Distrigaz Nord, respectiv la Distrigaz Sud daca Ministerul Economiei sau orice alta autoritate publica din Romania detin impreuna mai putin de 10% din capitalul social al fiecarei societati.
Pe site-ul Ministerului Economiei si Comertului sunt publicate contractele de privatizare si anexele acestora, mai putin conturile de escrow (cont constituit ca garantie, dar tinut de un tert, nefiind insa discretionar la dispozitia acestuia. Acest cont apare ca garantie intre debitor si creditor, si este folosit in cazul in care unul dintre ei nu-si achita obligatiile contractuale) - in cazul Petrom, Distrigaz Nord, Electrica Moldova si Electrica Oltenia. Tot in cazul Electrica Oltenia, sunt publicate numai anexele contractului.
CSAT a solicitat, in urma sedintei de saptamana trecuta, detinatorilor de contracte de privatizare in domeniul energetic sa le faca publice imediat. Cererea a fost sustinuta si de ministrul Enonomiei, Codrut Seres, care a cerut companiilor sa-si dea acordul, pana marti, pentru desecretizarea contractelor de privatizare, mai putin planurile de afaceri.
Contractele pot fi citite la adresa http://www.minind.ro/opspi/rom/div/contract/contract.htm
REACTII LA CALD
Gabriela MOROIANU, redactor Departament Economic:
''Mai bine prea tarziu, decat niciodata. E bine ca, in sfarsit, s-au facut publice contractele prin care unele dintre cele mai mari companii romanesti din domeniul energetic au trecut in proprietatea altcuiva decat a statului roman, chiar daca acest altcineva este statul francez, de exemplu, in cazul Distrigaz Sud, companie privatizata cu Gaz de France, sau statul austriac, cel mai mare actionar al OMV, noul patron al Petrom. Asteptam cu interes si publicarea contractelor de consultanta si, mai mult, avand in vedere ca nu mai au cum sa fie secrete, analizele si sfaturile date de consultanti in aceste privatizari. Ca sa stie si romanii pe ce s-au dat banii lor, dupa ce au vazut unde s-au dus bogatiile subsolului lor''.
Adrian ENCULESCU  
A r h i v a
Stirile zilei 2006-12-05
 16:57 
Locomotiva Rapidului trebuie sa traga echipa la victorie  2006-11-30
 16:55 
Favoritii criticilor pentru Oscarurile din 2007  2006-11-30
 Top afisari / comentarii 
 Pilotul MiG-ului prabusit la Beliu lesinase (3617 afisari)
 Pomana pentru boss-ul de la Steilmann (2724 afisari)
 Cazul Litvinenko spre Prodi-KGB (2370 afisari)
 Vaca de muls (2284 afisari)
 Trafic de arme prin Bulgaria (2271 afisari)
 Iliescu, Vadim si Paunescu, nominalizati de Tismaneanu drept sprijinitori activi ai comunismului (1384 afisari)
 Seara lui Mos Nicolae (647 afisari)
 PNL si PD si-au desemnat ocupantii portofoliilor "vacantate" de conservatori (110 afisari)
 Yoko Ono a acordat Premiul Turner unui pictor abstract (59 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00703 sec.