Ziua Logo
  Nr. 3794 de joi, 30 noiembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Moartea lui Alexandr Litvinenko lasa urme
 28 noiembrie, 16:48 
Alexandr si Maxim Litvinenko
Alexandr Litvinenko a murit, dar scenariul cu spioni, otravuri greu de detectat, servicii secrete si miliardari rusi implicati, deasupra tuturor tronand, cel putin la nivel de acuzatii, Vladimir Putin, e abia la inceput. Profesorul italian Mario Scaramella a acceptat protectia politiei londoneze si a fost supus unor teste de radioactivitate in capitala Marii Britanii. Cele deja efectuate la Roma au iesit negative. Politia britanicaa gasit urme de poloniu 210 in biroul lui Boris Berezovski. Se confima oare lista primita de Litvinenko de la Scaramella? Pe de alta parte, fratele lui Litvinenko se teme pentru viata sa iar santajul Comisiei Mitrohin, cu care a colaborat Litvinenko in Italia, si tradarea lui Berlusconi ies la iveala.
Italianul Mario Scaramella va fi supus unor analize medicale la Londra
Dupa ce profesorul italian Mario Scaramella, care s-a intalnit la 1 noiembrie cu fostul agent rus Aleksandr Litvinenko, a fost deja supus, la Roma, unor examene medicale pentru a se stabili daca si el a fost iradiat cu substanta care a provocat decesul lui Litvinenko, si aceste teste au dat rezultat negativ, italianul se afla, in prezent, la Londra pentru a fi supus unor noi analize medicale, relateaza AFP.
Potrivit Sky News, el a fost plasat sub supravegherea politiei. Scotland Yard nu a confirmat aceste informatii.
Italianul a spus ca la 1 noiembrie i-a predat fostului agent rus o lista cu "tinte" ale serviciilor secrete ruse. Numele sau, precum si cel al lui Litvinenko, figurau pe aceasta lista, potrivit declaratiei sale.
Scaramella este a cincea persoana testata de autoritatile medicale britanice, dupa ce urme de poloniu au fost detectate in sapte locuri din Londra pe unde trecuse fostul agent rus.
Agentia de protejare a sanatatii a anuntat ieri ca trei persoane vor fi supuse unor analize "ca masura de precautie". Un jurnalist de la Daily Mirror a declarat, azi, ca a facut analize, dar rezultatele nu ii sunt cunoscute deocamdata. El s-a intalnit recent cu Scaramella in Italia, pentru un interviu, ocazie cu care i-a strans mana, a explicat britanicul.
Cine e Scaramella?
Profesor la Universitatea din Napoli, Scaramella a fost consultant in cadrul unei anchete parlamentare privind recrutarile pe care le facea KGB in Italia. Intr-un interviu publicat sambata de un cotidian italian, el spunea ca nu doreste protectie din partea politiei. "Nu cer nimic. Dar nu am nici-o indoiala ca a fost mana Kremlinului. Si, cum eu sunt singurul care a avut acces la informatiile lui Litvinenko...", a spus el, lasandu-si fraza in suspensie.
Potrivit presei britanice, in intalnirea de la restaurantul japonez din 1 noiembrie, Scaramella i-a dat lui Litvinenko un dosar cu trei pagini care il incrimina pe cel care l-ar fi otravit pe fostul spion rus. Litvinenko a inmanat dosarul Scotland Yard, iar acesta este analizat in prezent de departamentul antiterorist insarcinat cu ancheta.
News of the World afirma la sfarsitul saptamanii ca detine o copie a dosarului si ca acesta contine o lista de persoane care urmau sa fi asasinate, in fruntea careia se afla Litvinenko. Pe lista figureaza jurnalista Anna Politkovskaya, impuscata luna trecuta la Moscova, profesorul Mario Scaramella, activistul pentru drepturile omului Vladimir Bukovsky, care a dezvaluit tentative de depozitare a unor deseuri radioactive in nordul Rusiei, omul de afaceri Boris Berezovski, senatorul italian Paolo Guzzanti, care a condus ancheta parlamentara referitoare la KGB.
Politia britanica a gasit urme de poloniu 210 in biroul lui Boris Berezovski
Politistii britanici care investigheaza moartea fostului spion rus Aleksandr Litvinenko au sigiliat birourile miliardarului rus Boris Berezovski de la Londra, dupa ce au descoperit urme de poloniu 210, relateaza Sky News.
Politia a mai sigilat sediul unei companii internationale de securitate vizitate de Litvinenko, dupa ce a gasit urme ale aceleiasi substante.
Litvinenko a murit joia trecuta, otavit fiind cu o "cantitate semnificativa" de poloniu 210. Polita incearca sa elucideze conditiile asasinarii fostului spion rus.
Dezvaluirea are loc dupace urme din aceastasubstantaau fost gasite la restaurantul japonez Itsu din Piccadilly si la hotelul Millennium din Piata Grosvenor, ambele fiind locatii vizitate de Litvinenko. Urme de poloniu 210 au fost descoperite de asemenea in locuinta acestuia din Muswell Hill, in nordul Londrei.
Berezovski nu a dorit sacomenteze descoperirile politiei.
"Nu doresc sacomentez nimic despre asta (...) Nu stiu nimic despre descinderea politiei in biroul meu", a declarat el pentru cotidianul The Guardian.
Litvinenko a fost tradat de Comisia Mitrohin si de Berlusconi
Fostul spion rus Aleksandr Litvinenko a acordat, la 3 martie 2005, la Londra, un amplu interviu cotidianului La Repubblica, in care a povestit cum a fost santajat de autoritatile italiene pentru a fi convins sacolaboreze cu comisia Mitrohin, relateazaziarul italian in editia electronica.
Litvinenko a afirmat ca, la inceputul lui 2004, a fost contactat, prin intermediul unui prieten, de profesorul italian Mario Scaramella, care colabora cu comisia parlamentaraMitrohin, insarcinatacu anchetarea activitatilor desfasurate de agentii FSB (fost KGB) in Italia. La cererea lui Scaramella de a-i furniza informatii in acest sens, Litvinenko i-a raspuns canu stie nimic despre arhiva lui Vasili Mitrohin, dar caii poate da o listacu oameni de contact si il poate consilia cu privire la functionarea FSB.
Litvinenko si Scaramella au cazut de acord sase intalneascain Italia in februarie 2004, insa, cu o lunainainte de data intalnirii, Litvinenko a fost contactat de fratele lui, Maxim, solicitant de azil politic in Italia, care i-a spus capolitia il amenintacu expulzarea in Rusia, unde riscarepresiuni dure.
In acel moment, Litvinenko a luat urgent legatura cu Scaramella, cerandu-i ajutorul, iar acesta l-a asigurat caSilvio Berlusconi, premierul italian de la acea vreme, stie de colaborarea lui cu comisia Mitrohin si il va ajuta pe fratele sau saobtinaazil politic si permis de sedere la Rimini, unde este student.
"Stiam capot furniza comisiei parlamentare elemente acuzatoare la adresa lui Putin si a sistemului sau de control criminal in Rusia. Stiam ca Berlusconi se declara un prieten al lui Putin, de aceea l-am intrebat pe Mario (Scaramella) daca sefii lui sau comisia pot nu doar sa-mi ofere protectie, ci si saadopte masuri politice in urma informatiilor mele", a afirmat Litvinenko in interviul acordat cotidianului La Repubblica.
El a precizat ca Scaramella l-a asigurat ca presedintele comisiei Mitrohin, Paolo Guzzanti, s-a intalnit cu Berlusconi, care i-ar fi declarat: "Spuneti-i (lui Litvinenko) ca eu nu am prieteni". Fostul spion rus l-a acuzat insa pe Berlusconi ca nu si-a respectat nici promisiunea de a-i acorda azil politic lui Maxim, nici pretentiile ca nu este prieten cu Putin.
"La scurt timp dupa sosirea mea in Italia, Berlusconi s-a intalnit cu Putin. I-am vazut la televizor imbratisandu-se (...) si am inteles caam fost tras pe sfoara, ca Berlusconi este un mincinos. (...) E adevarat, am fost tras pe sfoara. Nu sunt suparat pe Mario, care este o persoana binevoitoare, ci pe comisia Mitrohin, pentru felul cum a decis satrateze adevarul", declara Litvinenko in 2005.
Ministrul italian de Interne, Giuliano Amato, a decis demararea unei anchete referitoare la activitatea comisiei Mitrohin, cu care a colaborat si fostul spion rus Aleksandr Litvinenko, decedat saptamana trecutala Londra, in urma unei iradieri, relateaza Corriere della Sera.
Fratele lui Litvinenko a obtinut azil politic in Italia la o zi dupa moartea fostului spion rus
Fratele sau, Maxim, contactat de cotidianul La Repubblica, a confirmat casolicitarea sa de azil politic, depusain Italia in 2003, a ramas fararaspuns timp de trei ani, panacand a intervenit episodul otravirii lui Litvinenko, la Londra, la 1 noiembrie 2006. Dupa internarea acestuia in centrul medical University College Hospital, Maxim a obtinut o programare pentru regularizarea situatiei sale in Italia, ce i-ar fi permis sase deplaseze la Londra, pentru efectuarea unui eventual transplant de maduvain favoarea fratelui sau.
Maxim a obtinut azil politic in Italia vineri, la o zi dupamoartea lui Litvinenko.
Fratele lui Aleksandr Litvinenko se teme ca ar putea fi asasinat
Litvinenko l-a avertizat inainte de a muri pe fratele sau casi viata acestuia ar putea fi in pericol, informeazaDaily Mirror.
In urma ultimei convorbiri pe care a avut-o cu fratele sau, Maxim Litvinenko - 24 de ani - se teme pentru viata sa.
"Abia putea vorbi din cauza bolii. Ne-am spus cateva cuvinte unul altuia. Mi-a spus safiu atent si sanu spun prea multe lucruri", a declarat Maxim Litvinenko.
La randul sau, mama celor doi frati a declarat din Rusia cas-ar putea salipseascala funeraliile lui Aleksandr Litvinenko deoarece nu are vizade intrare in Marea Britanie. Ea locuieste in orasul Nalchik, capitala republicii ruse Kabardino-Balkaria.
Maxim, care studiaza in Italia, crede ca fratele sau a fost otravit in timpul unui dineu de afaceri.
"Era persecutat, era un idealist bun si sincer care dorea ca oamenii saasculte ceea ce avea de spus. Dar a reusit sale atraga atentia abia dupace a murit", explica Maxim, care considerarevenirea in Rusia drept "o condamnare la moarte".
"Fratele meu era unul dintre cei mai periculosi dusmani ai lui Putin", subliniaza el.
REACTII LA CALD
Victor RONCEA, sef Departament Politica Externa:
''Fratele fostului ofiter de informatii rus Aleksandr Litvinenko, Maxim, a primit azil politic in Italia a doua zi dupa moartea fratelui sau mai mare, desi cererea sa era depusa inca din 2003. Fostul colonel FSB decedat la Londra incercase sa se stabileasca inainte de Marea Britanie in Italia. Relatia prea stransa - de afaceri si mai mult decat atat -, pe care fostul premier italian Silvio Berlusconi o avea si o mai are si acum cu fostul ofiter KGB, actualmente presedinte, Vladimir Putin, l-a determinat insa sa-si schimbe planurile. Nici dupa schimbarea lui Berlusconi, Litvinenko nu a fost mai norocos privitor la Italia. El a relatat parlamentarilor europeni ca are cunostinta despre apartenenta la structurile KGB a actualului premier, Romano Prodi, fost sef al Comisiei Europene. Parlamentul European a declansat o ancheta.
Noile revelatii arata ca afacerea Litvinenko va deveni pe zi ce trece mai complicata pentru investigatorii europeni care se vor incurca in itele retelelor KGB-FSB intinse pana la varful puterilor din Europa. Ce pare din ce in ce mai cert este ca nici serviciile rusesti, nici Vladimir Putin nu aveau vreun interes sa starneasca aceasta furtuna in jurul Rusiei. Scandalul mortii fostului spion rus va continua in crescendo, pana intr-o zi, cand toata afacerea va fi ingropata brusc''.
A. Gh.  
 Afisari: 182  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
Stirile zilei 2006-11-30
 16:57 
''Arma energetica'', in vizorul NATO  2006-11-28
 16:32 
Audieri pe banda rulanta in "dosarul Privatizarii"  2006-11-28
 16:07 
Pamela Anderson divorteaza si de al doilea sot  2006-11-28
 Top afisari / comentarii 
 Partidul secret (6675 afisari)
 Sorin ROSCA STANESCU: Schimbare de macaz la Cotroceni (4213 afisari)
 Iliescu se apropie de judecata (2702 afisari)
 UE ne vinde la rusi (2080 afisari)
 Spion rus ratacit prin Bucuresti (1857 afisari)
 Locomotiva Rapidului trebuie sa traga echipa la victorie (174 afisari)
 Contractele secrete din energie, pe internet (54 afisari)
 Favoritii criticilor pentru Oscarurile din 2007 (48 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00656 sec.