Ziua Logo
  Nr. 3794 de joi, 30 noiembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Noi audieri in Dosarul tradare si spionaj
 27 noiembrie, 17:04 
Ioan OLTEAN (foto: Rompres)
Audierile continua in dosarul scurgerilor de informatii din domeniul privatizarii. Mustafa Oral, omul de legatura intre oficialii romani care scoteau din institutii informatii secrete si strainii care foloseau aceste documente in detrimentul concurentilor din diferite licitatii, s-a prezentat la sediul Parchetului General unde va da o declaratie in calitate de invinuit. In acelasi dosar apar si numele a doi ministri din Guvernul Tariceanu: Codrut Seres, ministrul Economiei si Comertului, si Zsolt Nagy, ministrul Comunicatiilor, cei doi inalti functionari fiind acuzati de tradare. Codrut Seres, care se declara nevinovat, a depus o plangere penala la Directia Nationala Anticoruptie (DNA) impotriva deputatului PD Ioan Oltean, pe care-l acuza ca ar fi insistat pe langa ministru pentru ca o firma privata sa cumpere energie electrica la preturi privilegiate. Traian Basescu ataca si el problema privatizarilor, declarand, intr-un interviu in Adevarul, ca cei prezenti la sedinta CSAT de saptamana trecuta nu au stiut care este structura actionariatului majoritar la OMV. Nici macar ministrul Codrut Seres sau vreunul dintre reprezentantii statului in comisia de privatizare a Petrom. Seful statului e explicat ca nu este exclus ca Gazprom sa cumpere masiv actiuni OMV, crescand astfel dependenta energetica a statelor europene fata de Rusia.
Mustafa Oral la declaratii
Mustafa Oral, ''canalul de lagatura'' intre functionarii romani care sustrageau din institutii informatii secrete si strainii care le foloseau in detrimentul concurentilor din diferite licitatii, este acuzat de complicitate la spionaj.
Impotriva cetateanului turc s-a luat deja masura interdictiei de a parasi tara. Aceeasi masura s-a luat si in cazul cetateanului bulgar Stamen Stancev - in jurul caruia s-ar fi constituit gruparea criminala organizata - si a lui Vadim Benyatov Don, reprezentantul bancii de investitii Credit Suisse First Boston. Stanchev si Benyatov au contestat la Curtea de Apel Bucuresti interdictiile emise de procurori, instanta urmand sa stabileasca data la care se vor judeca contestatiile celor doi invinuiti.
In rezolutia procurorului Ciprian Nastasiu se mentioneaza ca Stamen Stancev a organizat si coordonat un grup infractional care procura de la inalti demnitari ai statului informatii economice secrete pe care le folosea apoi pentru a face concurenta neloiala altor firme inscrise la licitatiile pentru importante contracte cu statul. Activitatea retelei a adus atingere securitatii statului pentru ca a afectat mediul de afaceri si a perturbat relatiile economice legate de obiective strategice ale economiei romanesti.
Seres vs. Olteanu
Codrut Seres, ministrul Economiei, a inregistrat la DNA o plangere in care-l acuza de trafic de influenta pe deputatul democrat Ioan Oltean, care ar fi insistat pe langa ministru pentru ca o firma privata sa cumpere energie electrica la preturi privilegiate.
Ioan Oltean a calificat actiunea lui Seres drept o incercare de a distrage atentia de la anchetele care privitoare la ministrul Economiei si Comertului si ''in special de la cele privindu-l pe bulgarul Stanchev''.
"Faptele" retelei coordonate de Stantcev, cu care Seres s-ar fi intalnit de mai multe ori, au incalcat aquis-ul comunitar si au facut ca Romania sa "nu poata garanta unitatea si omogenitatea pietei interne", deoarece au distorsionat concurenta, este cea mai dura concluzie pusa de procurorii DIICOT in sarcina dosarului privatizarilor "tradate".
"Nu ma simt vinovat", a subliniat el, precizand ca va da mai multe amanunte dupa ce va citi plangerea. Cat despre refuzul lui Seres de a se prezenta pentru o discu�ie cu grupul deputatilor democrati, vicepresedintele PD a specificat ca partidul "va insista". "Era clar ca va refuza un dialog cu grupul PD, gasindu-si alte preocupari", a adaugat Ioan Oltean.
Mentionam ca grupul deputatilor PD il chemase astazi pe ministrul Economiei la o sedinta in care acesta urma sa dea explicatii in legatura cu declaratiile sale in care a facut referire la presiunile politice la care ar fi fost supus si care il implicau si pe deputatul PD Ioan Oltean.
In ultima saptamana Seres a declarat in repetate randuri ca Oltean l-a vizitat de curand la minister si i-a cerut sa intervina pentru favorizarea firmei Beny Alex, un intermediar in afaceri cu electricitate. Deputatul PD a recunoscut in cele din urma ca l-ar fi vizitat pe Seres dar nu pentru a face presiuni, ci lobby si a se interesa daca contractul pe care il are firma unei ''cunostinte foarte bune'' - Benny Alex - cu termocentralele de la Turceni si Rovinari va fi reziliat.
Numele lui Codrut Seres apare, alaturi de cel al ministrului Comunicatiilor, Zsolt Nagy, in dosarul scurgerilor de informatii secrete din domeniul privatizarii.
Zsolt Nagy: Consilierul e de vina
Ministrul Comunicatiilor, Zsolt Nagy, a declarat, in cadrul unei emisiuni la Realitatea Tv, ca s-a intalnit cu consultantul bulgar Stamen Stancev dar a mentionat ca impotriva sa nu exista nici o acuzatie, fiind de fapt vorba despre un consilier al ministerului Comunicatiilor. Rezolutia procurorului Ciprian Nastasiu se refera mai mult la declaratiile pe care Radu Donciu, consilierul sau pe probleme de privatizare, le-a facut in timpul unor discutii cu strainii care primeau informatii secrete. Potrivit procurorului, in timpul convorbirilor inregistrate de SRI, Zsolt Nagy ar fi cunoscut relatia ''speciala'' pe care consilierul sau o avea cu Stancev, organizatorul retelei de spionaj economic.
"Nu exista nici o acuzatie impotriva persoanei mele, este vorba despre un consilier al ministerului care a lucrat in comisiile de selectie a consultantilor in vederea unor privatizari si listari pe bursa. Este cazul Romtelecom si privatizari, respectiv restructurari in cadrul Societatii Nationale de Radiocomunicatii si Posta Romana. Nu s-a facut nici o privatizare, cateva dintre aceste procese s-au incheiat, altele sunt inca in curs de derulare. Este vorba de un consilier care nu are acces si nu a avut acces la documente clasificate pe perioada activitatii dansului ", a declarat Nagy, la Realitatea Tv.
Intrebat daca s-a intalnit cu bulgarul Stamen Stancev, Nagy a explicat: "Da, m-am intalnit cu el si m-am intalnit cu foarte multi consultanti internationali in perioada aceasta, pentru ca ministerul deruleaza niste activitati in acest sens, respectiv selectarea unor consultanti. Foarte multi au venit, si-au prezentat ofertele si asa mai departe". Ministrul Comunicatiilor nu recunoaste, insa, ca ar fi furnizat documente secrete consultantului bulgar. "Nici un document nu a iesit din minister, cu stiinta mea. Eu nu detin, nu furnizez documente, sunt absolut constient de responsabilitatile pe care le am in aceasta functie. Nici nu se face trimitere la asa ceva, nici macar in rechizitoriul pe care eu il cunosc din presa, si nu din surse oficiale".
Zsolt Nagy nu intelege nici de ce numele sau este prezent in dosar, el neprimind nici o informare oficiala in acest sens. Ministrul a marturisit ca a aflat din presa de inceperea urmaririi penale in cazul consilierului sau, moment in care a si decis suspendarea din functie a lui Donciu dar ca-si doreste ca pe viitor sa fie tinut la curent, pe cai oficiale, cu evolutia acestei cercetari pentru a sti care sunt masurile care se impun.
REACTII LA CALD
Anca HRIBAN, redactor Departament Politica Interna a aflat ca:
"Cel putin 43 de parlamentari din legislatura 2000-2004 au stiut exact ce prevede contractul de privatizare a Petrom. Acestia erau membrii Comisiilor parlamentare de specialitate care au elaborat rapoarte de fond - favorabile - la Legea privind privatizarea Petrom. La Senat, Comisia pentru privatizare si cea economica au fost sesizate pe fond, iar la Camera, Comisia de industrii."
Cititi pe larg in ZIUA de maine.
Adrian ENCULESCU  
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Circul naibii ! Olttean asta de la PD parca-i omul cavernelor,   de Raquel
A r h i v a
Stirile zilei 2006-11-30
 16:53 
Borat lanseaza un single de Craciun  2006-11-27
 16:32 
Alergatura dupa functii in PSD, pe ultima suta de metri  2006-11-27
 16:06 
"Codul lui Da Vinci", partea a doua  2006-11-27
 Top afisari / comentarii 
 Partidul secret (6675 afisari)
 Sorin ROSCA STANESCU: Schimbare de macaz la Cotroceni (4213 afisari)
 Iliescu se apropie de judecata (2702 afisari)
 UE ne vinde la rusi (2080 afisari)
 Spion rus ratacit prin Bucuresti (1857 afisari)
 Locomotiva Rapidului trebuie sa traga echipa la victorie (174 afisari)
 Contractele secrete din energie, pe internet (54 afisari)
 Favoritii criticilor pentru Oscarurile din 2007 (48 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00785 sec.