Ziua Logo
  Nr. 3793 de miercuri, 29 noiembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Primele arestari in "dosarul privatizarilor"
 29 noiembrie, 16:28 
Mihai Dorinel Mucea (foto: Mircea PAUN)
Dupa mai multe zile de audieri, a venit randul arestarilor in cazul scurgerilor de informatii. In cursul noptii, patru dintre invinuiti au fost retinuti pentru 24 de ore. Magistratii Curtii de Apel Bucuresti dezbat, la aceasta ora, propunerea procurorilor Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) privind emiterea unor mandate de arestare preventiva pe o perioada de 29 de zile, pe numele celor acuzati. Sedinta Curtii se desfasoara cu usile inchise.
Cei patru invinuiti din dosarul scurgerilor de informatii secrete sunt: bulgarul Stamen Stancev, cetateanul american de origine rusa Vadim Benyatov Don, ambii angajati ai firmei Credit Suisse First Boston, urmariti penal pentru spionaj, precum si fostul adjunct al sefului Oficiului Participatiilor Statului si Privatizare in Industrie din cadrul Ministerului Economiei si Comertului, Mihai Dorinel Mucea, si fostul consilier al ministrului Comunicatiilor, Radu Mihai Donciu, acuzati de tradare prin transmitere de secrete si constituirea unei grupari de criminalitate organizata.
Stamen Stancev a fost retinut de procurorii DIICOT pe baza convorbirilor telefonice ale acestuia, interceptate dupa declansarea urmaririi penale. Anchetatorii au stabilit ca exista probe care atesta existenta retelei de spionaj, dupa evaluarea documentelor ridicate in timpul perchetitiilor facute in apartamentele lui Stanchev si Mustafa Oral. Astfel, procurorii au ajuns la concluzia ca exista motive verosimile de a banui ca inculpatul a savarsit infractiunile de care este acuzat, iar "prin gestul si atitudinea sa, inculpatul a urmarit ingreunarea procesului penal", mai ales prin faptul ca a atacat masura interdictiei de parasire a Capitalei.
De aceea, procurorii au considerat ca se impune "o masura preventiva mai severa, luand in considerare gravitatea potentialelor fapte si necesitatea impusa de exigenta unor masuri care sa asigure, intr-o societate democratica, securitatea nationala", se arata in finalul actului prin care DIICOT a emis ordonanta de retinere pe 24 de ore.
Astazi este asteptat la audieri si cetateanul turc Mustafa Oral. Anchetatorii nu au reusit in schimb sa dea de urma altor doi inculpati in acest caz. Este vorba de Mircea Flore Calin, reprezentant al firmei Credit Suisse First Boston, si de cehul Michal Susak, acestia reusind sa iasa din Romania inainte ca procurorii sa emita interdictii de parasire a tarii.
Procurorii DIICOT sustin ca bulgarul Stamen Stancev a pus la punct o retea formata din functionari romani si consultanti ai firmei Credit Suisse First Boston, prin care obtinea informatii economice secrete, pe care le furniza unor companii straine ce doreau sa participe la privatizarea unor companii din subordinea Ministerului Economiei si Comertului si Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei. Activitatea retelei conduse de Stamen Stancev a afectat grav securitatea Romaniei, deoarece a perturbat mediul de afaceri si obiective strategice economice nationale, sustin anchetatorii.
Pentru mai multe detalii legate de acest subiect cititi si http://www.ziua.net/display.php?data=2006-11-28&id=211926.
REACTII LA CALD:
Bogdan GALCA, redactor Departament Investigatii:
''Retinerea de marti noaptea a celor patru invinuiti in Dosarul Privatizarilor survine la aproape zece zile de la inceperea urmariri penale. In mod normal, avand in vedere gravitatea acuzatiilor, daca procurorii aveau probe "beton", trebuiau de mult sa emita ordonante de retinere. Faptul ca "spionii" au fost lasati in libertate aproape zece zile si apoi retinuti in baza unor noi probe reprezinta o situatie atipica''.
Adrian ENCULESCU  
A r h i v a
Stirile zilei 2006-11-29
 16:31 
Romania, popas pentru un posibil spion rus arestat in Canada
 16:23 
Suie Paparude si Gojira, diseara, in B52
 Top afisari / comentarii 
 Britney Spears fara chiloti (11391 afisari)
 Curat murdar tradare! (5146 afisari)
 Elena Udrea, avocat de milioane (3424 afisari)
 Abuz Plaza (3118 afisari)
 "In oglinda sunt eu" (2621 afisari)
 Romania, popas pentru un posibil spion rus arestat in Canada (497 afisari)
 Suie Paparude si Gojira, diseara, in B52 (159 afisari)
 Primele arestari in "dosarul privatizarilor" (88 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00749 sec.