Ziua Logo
  Nr. 3788 de joi, 23 noiembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Scandalul privatizarilor din sectorul energetic ia amploare
 23 noiembrie, 16:29 
Ministrul Economiei, Codrut Seres (foto: Lucian Curelariu)
Audierile in cazul demnitarilor cu atributii in domeniul privatizarii continua si astazi dupa ce Parchetul instantei supreme a declansat o ampla ancheta in acest caz. Dorinel Mucea, membru din Consiliul de administratie Petrom si Robert Neagoe, reprezentant al statului la Hidroelectrica si E.ON Gaz Romania, sunt acuzati de divulgarea unor secrete de stat. Membrii CSAT au solicitat, ieri seara, detinatorilor de contracte de privatizare din domeniul energetic sa le faca publice imediat. Ca urmare a acestei decizii OMV s-a declarat de acord sa faca public contractul de privatizare a Petrom doar in cazul in care autoritatile romane vor cere acest lucru pentru toate contractele de privatizare din sectorul energetic. Nici Distrigaz Sud nu se grabeste sa publice contractul de privatizare, sustinand ca asteapta o cerere oficiala. Intre timp, ministrul Economiei, Codrut Seres este asteptat sa se intalneasca cu deputatii PD. In invitatia transmisa presei nu s-a precizat motivul intalnirii dar parlamentarii democrati vor cere probabil lamuriri cu privire la informatia conform careia deputatul PD Ioan Oltean ar fi facut presiuni asupra MEC in favoarea unor grupuri de interese.
Demnitari anchetati pentru periclitarea securitatii nationale
Procurorii Parchetului instantei supreme au decis, la finalul audierilor in cazut demnitarilor cu atributii in domeniul privatizarii, impunerea unor interdictii pentru persoanele cercetate. Astfel, pe numele cetatenilor straini implicati in acest caz au fost emise ordonante de interdictie de a parasi Bucurestiul.
Toti cei urmariti sunt acuzati de infractiuni ce aduc atingere securitatii nationale, fiind efectuate si o serie de perchezitii.
Intr-un comunicat al Ministerului Public se arata ca ''in cursul lunii iunie 2006, Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism a primit din partea organelor cu atributii pe linia securitatii nationale o sesizare in legatura cu existenta unei grupari de criminalitate organizata, constituita in jurul cetateanului bulgar Stamen Stancev, consultant al unei societati bancare internationale pentru afaceri derulate in Romania. Scopul gruparii era acela de a obtine, in afara cadrului oficial, date si documente de natura a periclita securitatea statului''.
Din aceasta retea fac parte mai multi deminitari si functionari publici din institutiile centrale cu atributii in domeniul privatizarii, procurorii dispunand inceperea urmaririi penale fata de Mihai Dorinel Mucea - adjunctul sefului Oficiului Participatiilor Statului si Privatizare in Industrie din cadrul Ministerului Economiei si reprezentantul statului in Consiliul de Administratie (CA) si in Adunarea generala a actionarilor (AGA) Petrom, Marius Neagoe, directorul Directiei Juridice a Oficiului Participatiilor Statului si Privatizare in Industrie si reprezentantul statului in CA si AGA la Hidroelectrica si membru in CA al E.ON Gaz Romania.
Printre persoanele urmarite in acest caz se mai numara si Mihai Radu Donciu - consilier al Ministrului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, cu responsabilitati pe linia privatizarii agentilor economici in subordinea ministrului, Mircea Calin Flore - reprezentant permanent in Romania al unei societati de consultanta bancara, Stamen Stancev - consultant international, Michal Susak - consultant international si Vadim Benyatov Don - consultant international.
Distrigaz asteapta invitatie speciala
Directorul general al companiei Distrigaz Sud, Bernard Arnaud, a declarat ca asteapta o cerere oficiala din partea autoritatilor romane pentru a face public contractul de privatizare, urmand ca apoi sa ceara si acordul actionarilor. Bernard Arnaud a adaugat ca toate firmele privatizate trebuie sa faca publice acordurile de privatizare. ''Am fost informat ieri de declaratia presedintelui Basescu. Noi asteptam o cerere oficiala pentru a desecretiza contractul de privatizare. Actionarii Distrigaz Sud vor analiza aceasta solicitare si ii vom da curs daca toti actionarii vor fi de acord si daca toate societatile care sunt in aceasta situatie vor declasifica contractele de furnizare a energiei. Daca una dintre ele ar spune nu, ar insemna ca se va realiza un dezechilibru pe piata'', a afirmat Arnaud.
OMV vrea desecretizarea tuturor dosarelor de privatizare
Conducerea OMV este de acord sa se faca public contractul de privatizare a Petrom, daca autoritatile romane cer acest lucru pentru toate contractele de privatizare din sectorul energetic, se arata intr-un comunicat am companiei.
''OMV si Petrom au relatii foarte profesioniste si constructive cu autoritatile romane si sunt angajate sa fie un partener strategic pentru Romania in eforturile tarii de a asigura securitatea energetica pe termen lung. Vom coopera cu toate autoritatile romane, in toate aspectele'', se precizeaza in comunicat.
Mariana Gheorghe, directorul general executiv al Petrom, a afirmat ca ''echipa de conducere a Petrom a luat act de declaratiile Presedintelui Romaniei si intelege motivele care au determinat decizia de a face publice contractele de privatizare din domeniul energiei''.
Codrut Seres merge la PD pentru discutii
Ministrul Economiei a fost invitat de deputatii PD la o intalnire, subiectul discutiei nefiind facut public. Cu toate acestea, dupa toate probabilitatile, intalnirea dintre Codrut Seres si PD va avea ca subiect principal infomatia conform careia deputatul PD Ioan Oltean ar fi facut presiuni asupra MEC in favoarea unor grupuri de interese.
Reamintim ca, in ultimele zile, mass-media a relatat pe larg despre presupuse presiuni ale lui Ioan Oltean asupra MEC, in favoare unor grupuri de interese, ziarul ZIUA asociindu-l pe deputatul PD cu firma Benny Alex SRL. Articolul complet pe aceasta tema poate fi citit la http://www.ziua.ro/display.php?data=2006-11-21&id=211557.
Pentru mai multe informatii legate de scandalul privatizarilor din domeniul energiei, cititi si http://www.ziua.ro/display.php?data=2006-11-23&id=211666. La aceeasi adresa puteti gasi si contractul secret de privatizare a OMV-Petrom.
REACTII LA CALD
Anca HRIBAN, redactor Departament Politica Interna:
''Un partid politic parlamentar are dreptul sa solicite o intrevedere cu un ministru. Recent, ministrul Seres a acuzat faptul ca la adresa sa s-au facut presiuni politice de catre toate partidele pentru a favoriza unele contracte pe energie. Probabil, deputatii democrati vor lamureasca acest lucru, mai ales ca in presa s-a vehiculat numele vicepresedintelui PD Ioan Oltean, care ar fi facut presiuni la Ministrul Economiei in favoarea unor presupuse grupuri de interese economice. Astfel de situatii sunt cauzate de faptul ca politicienii, obisnuiesc sa spuna adevarul doar pe jumatate''.
Adrian ENCULESCU  
 Afisari: 311  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
Stirile zilei 2006-11-23
 16:25 
Obiecte sau umbre neidentificate in abdomenul fostului spion rus Alexander Litvinenko
 16:23 
Borat, de la contestare la premiul "Tarlan"
 Top afisari / comentarii 
 Efectul ZIUA - OMV (9692 afisari)
 Programat sa ucida (3589 afisari)
 Pana la capat! (3522 afisari)
 Gabriel ANDREESCU: Simbolurile religioase in scoli: o decizie istorica (2625 afisari)
 Becali forteaza Primaria (2384 afisari)
 Scandalul privatizarilor din sectorul energetic ia amploare (311 afisari)
 Obiecte sau umbre neidentificate in abdomenul fostului spion rus Alexander Litvinenko (196 afisari)
 Borat, de la contestare la premiul "Tarlan" (135 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00848 sec.