Ziua Logo
  Nr. 3784 de sambata, 18 noiembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Democratii americani sarbatoresc victoria in alegeri
 8 noiembrie, 15:12 
foto: EPA
Satisfactie imensa in tabara democrata din Statele Unite, odata cu inchiderea birourilor de vot. Pentru prima oara in ultimii 12 ani, reprezentantii actualei opozitii au obtinut majoritatea in Camera Reprezentantilor si asteapta cu nerabdare rezultatele pentru Senat. Televiziunile americane au prezentat discursurile liderilor democrati, in vreme ce Casa Alba si-a recunoscut oficial infrangerea si si-a exprimat dorinta de a colabora cu noua majoritate pe teme cum ar fi Irakul, razboiul impotriva terorismului si economia americana, relateaza AFP. Scrutinul a avut parte si de doua premiere: primul musulman care a devenit cogresman si faptul ca, pentru intaia data in istoria SUA, o femeie va prelua presedintia Camerei Reprezentantilor.
Aproximativ 200 de milioane de americani au fost chemati la urne, in cursul zilei de ieri, pentru a alege sau realege pe cei 435 membri ai Camerei Reprezentantilor, 33 dintre cei 100 de senatori si 36 din cei 50 de guvernatori, carora li se adauga unii responsabili locali.
Pentru a deveni majoritari in Camera Reprezentantilor, democratii aveau nevoie de 15 noi mandate, in timp ce, pentru Senat, le erau necesare inca 6. Conform primelor rezultate, democratii au obtinut cel putin 3 victorii in Senat, care s-ar putea dovedi decisive pentru preluarea controlului in Congres.
Candidatii democrati au castigat mandate importante atat in Pennsylvania, Ohio si Rhode Island, cat si in Maryland, New Jersey sau New York. Victoria in Senat se baza, in opinia anali�tilor, pe obtinerea mandatelor in alte trei state extrem de disputate, Virginia, Missouri si Montana.
Trei mandate in Camera Reprezentantilor au fost obtinute de opozitia democrata in statul Indiana. Alte mandate au fost castigate in Pennsylvania, Kentucky, Connecticut, Ohio, New Hampshire, Florida si Carolina de Nord. S-a inregistrat si o premiera: un democrat a devenit primul american musulman care castiga un loc in Congres. Keith Ellison, in varsta de 43 de ani, a fost ales deputat in statul Minnesota.
Prezenta feminina la sefia Camerei Reprezentantilor
Nancy Pelosi va deveni prima femeie care va prelua Presedintia Camerei. In varsta de 66 de ani, reprezentanta democratilor a avut o cariera politica remarcabila. Pelosi, o liberala din California, a transformat, afirma specialistii, alegerile intr-un referendum asupra lui Bush, a razboiului din Irak si a scandalului in care au fost implicati republicanii. Pelosi va fi, cel mai probabil, aleasa in functia de presedinte al Camerei Reprezentantilor in ianuarie, la reuniunea Congresului, in locul lui Dennis Hastert, un republican din Illinois.
Odata ce va prelua sefia Camerei, Pelosi va deveni al treilea om in administratia americana, dupa presedintele George W. Bush si vicepresedintele Dick Cheney. Pelosi a afirmat ca, in cazul in care vor obtine majoritatea, democratii vor incerca sa obtina o retragere treptata a trupelor americane din aceasta tara pana la sfarsitul anului 2007.
Acuzatii de frauda si masini de vot defecte
Scrutinul legislativ din Statele Unite nu a fost lipsit de incidente. Reprezentanti ai ambelor tabere politice au lansat acuzatii de frauda si probleme cu masinile de vot electronice. FBI-ul a fost sesizat in cazul mai multor tentative de intimidare a alegatorilor. In acelasi timp, democratii si republicanii s-au invinuit reciproc de nereguli - in statul Virginia, simpatizantii democratilor au sustinut ca au primit apeluri telefonice si au fost sfatuiti sa nu voteze deloc sau sa voteze la birouri fictive.
Si in New Mexico opozitia a sesizat autoritatile si i-a acuzat pe sustinatorii republicanilor ca au furnizat alegatorilor informatii eronate despre birourile de vot. In Michigan, FBI a lansat o ancheta in cazul unui atac informatic asupra site-ului candidatului republican la postul de senator.
In New Jersey, republicanii au acuzat ca buletine de vot au fost completate dinainte in favoarea senatorului democrat in exercitiu. Iar in Arizona, trei barbati, dintre care unul inarmat, i-au oprit pe alegatorii de origine hispanica, pentru a-i intreba cu cine vor sa voteze.
In ceea ce priveste masinile de vot electronice, probleme au fost semnalate in Indiana, Ohio, Pennsylvania, Colorado, New York, California, Texas, Florida, Arizona, Michigan, Georgia si Utah. Fie ca a fost vorba de defectarea masinilor sau de probleme legate de noile reguli de identificare a alegatorilor, unele districte s-au vazut obligate sa prelungeasca operatiunile de votare. In unele districte, s-au format cozi extrem de lungi, iar rabdarea alegatorilor a fost indelung pusa la incercare. Circa 300 de persoane au asteptat ore bune pentru a-si exprima optiunea electorala in Denver, statul Colorado.
REACTII LA CALD:
ILEANA CORNEA, redactor Politica Externa: Democratii se asteptau sa ia Senatul, dar, in final au luat si Camera. Momentan, un loc este pe muchie de cutit pentru Senat. Republicanii au recunoscut ca au pierdut Camera. Vom vedea in orlele urmatoare ce se va mai intampla.
Cristina STEFAN  
A r h i v a
Stirile zilei 2006-11-18
 15:26 
Civic Media, decisa sa prinda Musca  2006-11-08
 15:14 
Adrian Nastase contraataca  2006-11-08
 Top afisari / comentarii 
 Doi vecini (4174 afisari)
 Malta lui Teoctist (3381 afisari)
 L-am urat pe Ceausescu: Ani, oameni, disidenta (VII) (3064 afisari)
 OMV a cazut la pace cu Guvernul (3014 afisari)
 Lindsay Lohan se automutileaza (2904 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00742 sec.