Ziua Logo
  Nr. 3784 de sambata, 18 noiembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Alegeri legislative cu suspans in SUA
 7 noiembrie, 15:26 
foto: EPA
Aproape 200 de milioane de americani sunt asteptati astazi la sectiile de votare pentru a-si alege reprezentantii in cele doua camere ale Congresului: Camera Reprezentantilor si Senat. Lupta dintre cele doua tabere - cea a democratilor si cea a republicanilor este stransa. Miza acestor alegeri este foarte importanta, de rezultatul scrutinului depinzand strategia politica a Statelor Unite in urmatorii doi ani. Pentru George W. Bush scrutinul de astazi este crucial. O majoritate democrata in Congres i-ar pregati un sfarsit de mandat deloc confortabil.
In urma optiunilor exprimate astazi de electoratul american, vor fi ocupate cele 435 de mandate din Camera Reprezentantilor, 33 din cele 100 de locuri din Senat si cele 36 de mandate de guvernator.
Ambele Camere au in fruntea lor membri ai Partidului Republican inca din 1994. Ultimele sondaje de opinie arata ca acestia detin un usor avans in cursa pentru Senat, iar democratii au sanse mai mari in Camera Reprezentantilor. Pentru a-si asigura majoritatea in Camera Reprezentantilor, democratii trebuie sa castige cel putin 15 mandate in plus iar in Senat, din cele 33 de mandate, au nevoie de cel putin sase.
Urnele s-au deschis, mai intai, pe coasta de est a Statelor Unite, in Connecticut, Maine, New Jersey si Virginia, la ora 11 GMT, ora 13 ora Romaniei. Ultimii vor vota cei de pe coasta de vest a Americii, adica alegatorii din statele California, Washington si Oregon. Urnele vor fi inchise la ora 20.00 (ora 6.00 in Romania).
Lobby si pe ultima suta de metri
Atat democratii cat si republicanii au incercat sa-si convinga pana in ultima clipa sustinatorii sa-i voteze.
Presedintele american George W. Bush le-a cerut concetatenilor sai sa se duca la vot. Este vorba despre mobilizarea dreptei, pentru a se ajunge astfel la contrazicerea sondajelor, care ii dau pe democrati drept favoriti. El s-a straduit sa-i sustina pe republicani, care au avut curajul sa se afiseze in companie cu un presedinte a carui popularitate este in scadere.
"Cand va veti duce la urne amintiti-va ca, daca nu doriti sa platiti multe impozite, trebuie sa votati republican si atunci cand va veti duce la urne amintiti-va ca suntem in razboi. Daca doriti ca aceasta tara sa faca tot ce este in puterea sa pentru a va apara si in acelasi timp pentru a pune bazele pacii pentru generatiile viitoare, trebuie sa votati republican", le-a spus Bush miilor de simpatizanti reuniti la Pensacola, in Florida. "7 noiembrie va fi ziua unei mari victorii", a subliniat el. "Va cer sa-i cautati pe prietenii vostri republicani si sa le spuneti: Este responsabilitatea voastra sa mergeti la vot. Dar nu uitati de democrati si de independentii cu spritul liber. Spuneti-le sa mearga la urne", a declarat Bush, duminica, in Nebraska, conform NewsIn.
Fostul presedinte Bill Clinton a facut campanie pentru democrati in New York si Virginia. "Trebuie sa avem voturile voastre", le-a spus Clinton alegatorilor la Rochester, New York. Fostul vicepresedinte Al Gore si senatorul democrat de Illinois, Barack Obama, considerat un potential candidat la Casa Alba, au participat si ei la ultimele mitinguri ale campaniei electorale.
Campania alegerilor pentru Congres a fost dominata de tema razboiului din Irak. Desi Partidul Democrat considera ca principala cauza pentru esecul republicanilor va fi modul de administrare a razboiului din Irak, specialistii sustin ca verdictul dat in cazul fostului lider irakian ar putea aduce un avans sustinatorilor presedintelui Bush.
In ultima zi de campanie electorala, republicanii si democratii s-au angajat in discutii acerbe pe tema verdictului dat lui Saddam Hussein.
Desi actualul Congres american este dominat in prezent de Partidul Republican al presedintelui George W. Bush, este suficient ca democratii sa castige aproximativ 20 de mandate in plus pentru ca Bush sa nu mai dispuna de majoritate in cele doua Camere.
In momentul de fata, Partidul Republican controleaza 230 de mandate in Camera Reprezentantilor, iar Partidul Democrat, 201 mandate. In Senat, Partidul Republican are 55 de mandate.
Alegeri monitorizate atent de autoritati
Administratia, partidele politice si numeroase asociatii americane au mobilizat mii de avocati care sa urmareasca atent desfasurarea alegerilor legislative si, eventual, sa le conteste in instanta, noteaza agentiile internationale de presa.
Partidul Democrat a anuntat recrutarea a 7.000 de avocati si studenti la drept, pe baza de voluntariat, pentru a "spori eforturile de protejare a electorilor" in statele si circumscriptiile cele mai sensibile. La randul lor, republicanii au mobilizat avocati - 800 de juristi de la Ministerul Justiei au fost trimisi in circumscriptii pentru observa procesul de vot.
Organizatiile pentru apararea minoritatilor au trimis in centrele de votare sute de avocati si de voluntari. Alte organizatii non-guvernamentale au infiintat linii telefonice gratuite unde sa primeasca informatii despre eventualele nereguli.
Sute de mii de alegatori au votat deja, datorita unui sistem care permite, in 35 de state si in districtul Columbia, votarea inainte de ziua scrutinului, la o masina de votat sau prin posta.
Presedintele Bush si sotia sa, Laura, sunt asteptati sa-si exprime intentiile electorale la ora 15.30 GMT (17.30, ora Romaniei), intr-o cazarma de pompieri din fieful sau texan Crawford, inainte de a reveni la Washington pentru seara electorala.
REACTII LA CALD
ILEANA CORNEA, redactor Politica Externa: Analistii nu pot inca sa se pronunte clar in privinta rezultatului alegerilor legislative din Statele Unite, datorita verdictului dat in cazul condamnarii lui Saddam Hussein, exploatat in ultimele zile de catre republicani. Cu toate acestea, republicanii risca sa piarda majoritatea in Senat.
Cristina STEFAN  
A r h i v a
Stirile zilei 2006-11-18
 Top afisari / comentarii 
 Doi vecini (4174 afisari)
 Malta lui Teoctist (3381 afisari)
 L-am urat pe Ceausescu: Ani, oameni, disidenta (VII) (3064 afisari)
 OMV a cazut la pace cu Guvernul (3014 afisari)
 Lindsay Lohan se automutileaza (2904 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00809 sec.