Ziua Logo
  Nr. 3783 de vineri, 17 noiembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Sinodul, de acord cu cercetarea preotilor
 16 noiembrie, 16:07 
foto: Mircea PAUN
Patriarhia Romana va propune Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) un protocol privind infiintarea unei comisii care sa analizeze dosarele clericilor suspectati ca au facut politie politica. Anuntul facut ieri seara de reprezentantii forului religios vine ca raspuns la afirmatiile ministrului Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, la adresa prelatilor. Iorgulescu a lansat o serie de acuzatii unor reprezentanti ai Bisericii, care, in opinia sa, si-ar fi tradat vocatia, alegand sa transforme Sfanta Taina a Spovedaniei in principala sursa pentru notele informative predate Securitatii.
Din comisie vor face parte mai multi istorici si experti din afara clerului, recomandati de Sinod. Concluziile cu privire la cercetarea dosarelor de Securitate ale ierarhilor si clericilor care apartin diferitelor culte religioase vor fi comunicare Patriarhiei, care va lua masuri, in functie de fiecare caz in parte.
"Patriarhia va propune CNSAS o colaborare in sensul acceptarii unei echipe de cercetatori care nu vor fi clerici sa studieze dosarele ierarhilor si preotilor", a declarat preotul Constantin Stoica, purtator de cuvant al Patriarhiei Romane, citat de NewsIn. "Sinodul, in momentul in care vor fi identificate cazuri de reprezentanti ai Bisericii care au colaborat cu Securitatea, va lua masurile in consecinta, in deplina cunostinta de cauza. Fiecare caz in parte va fi supus instantei de judecata bisericeasca, potrivit canoanelor Bisericii", a mai spus Stoica.
Pentru a fi inclusa in Legea dupa care functioneaza CNSAS, aflata in curs de modificare, in prezent, la Comisia juridica a Senatului, solicitarea Patriarhiei are nevoie de aprobarea Parlamentului.
In 2001, reprezentantii Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) au admis probabilitatea ca anumiti preoti sa fi cedat presiunilor din perioda dictaturii comuniste si sa fi acceptat sa devina informatori, dar a respins vehement ideea ca aceasta colaborare presupunea deconspirarea secretului spovedaniei.
In luna august a acestui an, Consiliul Superior de Aparare a Tarii a decis, la propunerea presedintelui Traian Basescu, declasificarea si trimiterea la CNSAS a dosarelor de Securitate care au apartinut clerului, documente incluse pana la acea data in categoria dosarelor de siguranta nationala. O parte a ierarhilor a aprobat demersul, in timp ce alti preoti au contestat vehement initiativa.
Decizia de desecretizare a acestor dosare a determinat marturia publica a doi dintre inaltii prelati ortodocsi - episcopul Teodosie al Tomisului, si cel de Alba, Andrei Andreicut.
Pentru mai multe amanunte privind subiectul, accesati site-ul ZIUA:
www.ziua.net/display.php?data=2006-10-17&id=209249
www.ziua.net/display.php?data=2006-09-04&id=206569
www.ziua.net/display.php?data=2006-09-02&id=206475
REACTII LA CALD:
Carmen EPURAN, redactor Departamentul Politica Interna: "Decizia BOR era una previzibila, de vreme ce Sfantul Sinod este de parere ca preotii nu ar trebui judecati de instante lumesti, ci de personaje care fac parte din interiorul Bisericii. In acelasi timp, si preotii sunt oameni si normal ar fi sa fie judecati ca atare."
Cristina STEFAN  
A r h i v a
Stirile zilei 2006-11-17
 16:09 
Guvernul roman s-a mutat la Budapesta  2006-11-16
2 comentarii
 16:06 
Warren Beatty, Globul de Aur pentru intreaga cariera  2006-11-16
 Top afisari / comentarii 
 Intarata-i, drace! (6312 afisari)
 Axa Raului: Niculae - SRI (4817 afisari)
 Spionul dublu (3382 afisari)
 Spaga de lemn (3295 afisari)
 Enigma Nastase (II) (2697 afisari)
 27 dintr-o lovitura (392 afisari)
 Kristin Davis, nerabdatoare sa joace in "Totul despre sex" (188 afisari)
 OMV la control (90 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00726 sec.