Ziua Logo
  Nr. 3783 de vineri, 17 noiembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
150 de persoane rapite dintr-un foc la Bagdad
 14 noiembrie, 17:07 
foto: EPA
Persoane inarmate, purtand uniforme ale fortelor de comando ale politiei irakiene, au rapit circa 150 de angajati si vizitatori dintr-o cladire apartinand Ministerului pentru Invatamant Superior, situata in centrul Bagdadului, a anuntat un purtator de cuvant al ministerului, citat de Reuters. Oficialul a precizat ca atacatorii au facut o descindere in Departamentul de Cercetare al Ministerului, situat in cartierul Karrada.
Rapitorii le-au ordonat femeilor sa se inghesuie intr-o camera, le-au luat telefoanele mobile si i-au rapit doar pe barbati. Intreaga operatiune a durat numai 20 de minute, cei patru membri ai dispozitivului de paza nereusind sa faca fata atacatorilor, conform unui purtator de cuv�nt al politiei.
Ministerul Afacerilor Interne, controlat de siiti, a negat, in randuri repetate, orice legaturi cu militiile acuzate de sunniti si de Washington ca ar controla escadroanele mortii si celule ce se ocupa de rapiri.
Ministrul irakian al Educatiei Superioare, Abed Diab al-Ujaili, a cerut suspendarea cursurilor in universitatile de la Bagdad, transmite AFP.
''Nu avem alta alegere decat sa suspendam cursurile, cel putin la Bagdad, pana cand se va face lumina in ceea ce s-a intamplat. Nu suntem dispusi sa pierdem mai multi profesori, cat timp mii de politisti sunt desfasurati la Bagdad'', a declarat ministrul.
De la militari si angajati ai unor firme straine, reprezentanti ai autoritatilor si politisti irakieni, considerati tinte predilecte ale insurgentilor, mai recent, acestia au inceput sa rapeasca sportivi sau oameni de stiinta. In cursul lunii iulie, un grup de barbati inarmati a capturat aproximativ 30 de membri ai Comitetului Olimpic irakian, din care sase au fost eliberati ulterior. Rapitorii au purtat atunci uniforme albastre de camuflaj, similare celor folosite de angajatii Ministerului de Interne.
Americanii sustin ca irakienii se pot apara si singuri
In urma cu numai o zi, fortele americane incredintasera irakienilor comandamentul uneia dintre cele mai periculoase zone din Bagdad, in cadrul actiunii de transferare treptata a prerogativelor in domeniul securitatii, in perspectiva retragerii SUA din Irak.
Fortele irakiene au preluat o parte din sudul capitalei Irakului, dominata de suniti (comunitatea minoritara), dupa luni de antrenament si de misiuni comune cu soldati americani. Ofiteri americani au dat asigurari ca irakienii sunt pregatiti, comandantul lor in varsta de doar 32 de ani reprezentand o provocare pentru insurgenti, care lanseaza frecvent atacuri in zona supranumita ''triunghiul mortii'' (vest de Bagdad).
''Teroristii vor sa ucida poporul irakian. Insa noi nu le vom permite, chiar daca ne vom sacrifica vietile'', a afirmat colonelul Ali Fadil, la ceremonia privind transferul de autoritate.
Acest transfer de prerogative face parte dintr-un amplu proces care se va incheia odata cu retragerea fortelor americane din Irak.
REACTII LA CALD
ANNE - MARIE LUPASCU: "Fortele de securitate irakiene vor avea nevoie inca multa vreme de acum incolo de sprijinul trupelor aliate ca sa controleze situatia din regiune".
Adrian ENCULESCU  
A r h i v a
Stirile zilei 2006-11-17
 Top afisari / comentarii 
 Intarata-i, drace! (6312 afisari)
 Axa Raului: Niculae - SRI (4817 afisari)
 Spionul dublu (3382 afisari)
 Spaga de lemn (3295 afisari)
 Enigma Nastase (II) (2697 afisari)
 27 dintr-o lovitura (392 afisari)
 Kristin Davis, nerabdatoare sa joace in "Totul despre sex" (188 afisari)
 OMV la control (90 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00728 sec.