Ziua Logo
  Nr. 3781 de miercuri, 15 noiembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Leonard Orban, comisar si pe interculturalism
 15 noiembrie, 16:04 
foto: MEDIAFAX
"Portofoliul european al lui Leonard Orban va fi extins". Vestea a venit de la insusi presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, conform NewsIn. Acesta a declarat in plenul Parlamentului European (PE) ca portofoliul lui Orban va include nu doar multilingvismul, asa cum fusese anuntat pana acum, ci si "interculturalismul", sau, mai exact, "dialogul intre culturi". Barroso a tinut sa sublinieze, de asemenea, ca postul ce va reveni reprezentantului Romaniei este unul important in cadrul schemei parlamentare europene
Martin Schulz: Multilingvismul, domeniu insuficient pentru un comisar european
Potrivit unui comunicat publicat pe site-ul Parlamentului European, decizia anuntata de Barroso survine cererii liderului grupului socialist din PE, Martin Schulz, care a solicitat extinderea prerogativelor comisarului roman si includerea in portofoliul sau a prerogativelor privind protectia minoritatilor in Uniunea Europeana.
Schultz a reclamat faptul ca aceasta problema nu a fost abordata in cursul dezbaterilor din PE, avand in vedere evolutia ingrijoratoare a unor fenomene, precum xenofobia si antisemitismul. El si-a mai argumentat cererea sustinand ca multilingvismul nu ar reprezenta un domeniu suficient pentru un comisar european.
"Ati creat portofoliul multilingvism, la audieri voi afla exact ce inseamna asta, dar nu este un domeniu demn de un comisar european (...) Chiar daca aspectele multilingvismului, limbile minoritatilor trebuie protejate si pastrate, domeniul este prea nesemnificativ si lipsit de substanta ca sa fie transformat intr-un portofoliu in Comisia Europeana", a afirmat Schulz, citat de NewsIn.
Portofoliul lui Orban, unul important in cadrul PE
Barroso a tinut sa subliniezimportanta postului care ii va reveni lui Orban, spunand ca reprezentantul Romaniei va lucra cu trei directorate ale executivului european si va ajuta Bruxelles-ul in politica de incurajare a diversitatii culturale. "Slujba sa nu va fi, in nici un caz, doar o functie administrativa", a declarat Barroso, citat de Reuters.
Orban asteapta votul de investitura
Leonard Orban va fi audiat de Parlamentul European pe 27 noiembrie. Audierile reprezinta un instrument intern folosit de forul european pentru a pregati votul final asupra noilor comisari. Votul de investitura va fi dat in plenul Parlamentului la mijlocul lunii decembrie a acestui an.
Daca va fi validat de Parlamentul European, Leonard Orban va gestiona un buget de aproximativ 1,2 miliarde de euro si va avea in subordine 3.400 de persoane, adica 15% dintre salariatii institutiilor europene, impartiti in trei directii majore: traduceri, interpretare si publicatiile Comunitatii Europene.
Jose Manuel Barroso a acceptat nominalizarea liberalului Leonard Orban pentru postul de comisar european din partea Romaniei, dupa ce anterior respinsese propunerea facuta de premierul Calin Popescu-Tariceanu de a-l desemna pentru ocuparea acestui post pe Varujan Vosganian.
Pentru mai multe informatii privind nominalizarea lui Leonard Orban, accesati site-ul ZIUA: www.ziua.net/display.php?data=2006-10-31&id=210159
REACTII LA CALD:
Victor RONCEA, sef Departament Politica Externa: "Chiar daca mai tarziu, imaginea Romaniei s-a imbunatatit odata cu extinderea atributiilor portofoliului comisarului european desemnat de Romania".
Cristina STEFAN  
 Afisari: 228  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
Stirile zilei 2006-11-15
 16:02 
Seniorii razboiului
 16:00 
Best of Margareta Paslaru
 Top afisari / comentarii 
 Imperiul termitelor (7062 afisari)
 Se fasaie fantoma lui Traian Basescu (3321 afisari)
 Top 300 sta pe 22 miliarde de dolari (2952 afisari)
 Bogdan COMARONI: "Bodo" pacalit de "Vulpe" (2659 afisari)
 Nastase, conturi de 1,4 milioane de euro blocate (2381 afisari)
 Leonard Orban, comisar si pe interculturalism (228 afisari)
 Best of Margareta Paslaru (171 afisari)
 Seniorii razboiului (101 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01060 sec.