Ziua Logo
  Nr. 3779 de luni, 13 noiembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Frigul ingheata din nou cursurile scolarilor bistriteni
 13 noiembrie, 15:38 
foto: Mircea PAUN
ULTIMA ORA:
Reprezentantii Ministerului Educatiei sustin ca scolile din Bistrita vor avea, incepand de astazi, caldura, titreaza Realitatea.net. Ministrul Educatiei si conducerea Ministerului Administratiei si Internelor au discutat cu reprezentantii companiei E.ON Gaz si au promis ca Guvernul va da o hotarare prin care va plati datoriile pe care vechea termocentrala si actuala regie de termoficare le au la furnizor.
Cosmarul elevilor din Bistrita pare ca nu are final. Dupa ce saptamana trecuta s-au vazut nevoiti sa infrunte temperaturile scazute de afara pentru a-si cere, in curtea scolii, dreptul elementar de a invata in scoli incalzite, astazi copiii bistriteni au parasit, din nou, salile de clasa pentru a protesta fata de intreruperea furnizarii de energie termica. Motivul: primaria si furnizorul de gaz nu au reusit sa se inteleaga asupra contractului care ar fi facut ca sa existe caldura in clase.
Cateva zeci de elevi de la Colegiul "Andrei Muresanu" din Bistrita au iesit dimineata in strada, exasperati de faptul ca in salile lor de clasa continua sa fie frig. Ei au venit inarmati cu pancarte improvizate din foi din caiete pe care ar fi trebuit sa-si scrie lectiile si si-au scandat nemultumirile in fata sediului Primariei. Au reusit sa-si ceara drepturile vreme de 20 de minute, fiind indepartati din fata edificiului de fortele de ordine.
In acest timp, Inspectoratul Scolar Judetean a cerut directorilor scolilor cu probleme sa decida daca suspenda cursurile sau diminueaza durata cursurilor de la 50 la 30 de minute. Posibila varianta aleasa de edilii locali nu i-a multumit pe elevi, care au spus ca vor sa faca orele intregi si ca refuza sa intre la ore pana cand problema incalzirii nu va fi rezolvata.
Astfel, la Scoala generala nr. 5 "Lucian Blaga", la Liceul Sportiv si la Grupul scolar "Grigore Moisil" a fost decisa suspendarea cursurilor.
La Colegiul National "Liviu Rebreanu", la Colegiul Infoel si la scolile generale nr. 1, nr. 2, nr. 3 si nr. 4 s-a decis reducerea duratei orelor de la 50 la 30 de minute, cu pauze de 5 minute. Conform autoritatilor locale, la Grupul scolar Infoel vor fi cursuri si in cursul dupa-amiezii pentru ca unitatea are unele corpuri de cladire incalzite.
Ministrul Educatiei constata si "rezolva"
Ministrul Educatiei si Cercetarii, Mihail Hardau, a declarat ca "scolile neincalzite nu vor avea elevi la cursuri, indiferent de locatia acestor unitati de invatamant". Ca atare, scolile din Bistrita se inchid pentru a doua oara, si aproape zece mii de elevi din Bistrita se vad nevoiti sa intre intr-o noua mini-vacanta fortata, dupa doar cinci zile de invatamant in conditii normale pentru aceasta luna a anului.
Ce a declansat protestul elevilor
Intelegerea dintre cele doua parti implicate - Primaria din Bistrita si compania E.ON Gaz - a cazut, pentru ca furnizorul a cerut municipalitatii un pret de o mie de lei pentru mia de metri cubi de gaze, si garantii imobiliare in valoare de 14 milioane de lei. Pentru ca primaria nu a acceptat aceste conditii, s-a decis sistarea alimentarii cu gaz metan a uzinei termice a orasului. Astfel, cele 10 scoli bistritene racordate la aceasta uzina au ramas in frig.
Despre situatia din scolile bistritene vezi si alte articole din ZIUA:
www.ziua.net/display.php?id=210222&data=2006-11-01
www.ziua.net/display.php?id=210390&data=2006-11-03
si in Editia de la ora 16 http://ziua.ro/new/index.php?data=2006-11-03
REACTII LA CALD:
MAGDA SEVERIN, redactor Departamentul Social: "Primarul din Bistrita a facut o gafa: vineri, sociatatea de gaze a anuntat ca nu va mai livra gaz pentru incalzirea scolilor. Astazi, cand elevii au venit la scoala, au gasit frig in clase. Consiliile de administratie din scoli au decis sa suspende cursurile sau sa micsoreze durata lor. Acest lucru a dus la protestele elevilor, din fata primariei. Pe de alta parte, ministrul Hardau anunta ca datoria scolilor catre societatile de termoficare va fi acoperita integral de Guvern, in sedinta de miercuri, printr-o rectificare bugetara. Hardau a declarat de asemenea ca sustine elevii, si ca spera in depasirea cat mai repede a situatiei."
Cristina STEFAN  
A r h i v a
Stirile zilei 2006-11-13
 Top afisari / comentarii 
 Jocurile si cacealmalele jucatorului Basescu (4074 afisari)
 "Noua lege extinde drepturile persoanelor cu handicap" (2936 afisari)
 Gafele Ancai Boagiu (2359 afisari)
 "Sibiu, Capitala Culturii Europene 2007", in pragul esecului (2355 afisari)
 Pumnul prostului (2237 afisari)
 Dialogul surzilor in PNL (15 afisari)
 Frigul ingheata din nou cursurile scolarilor bistriteni (11 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00743 sec.