Ziua Logo
  Nr. 3775 de miercuri, 8 noiembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
PSD din sfat in sfat
 30 octombrie, 14:25 
Foto: Cristina NICHITUS
Cu 4 zile inainte de Consiliul National, liderii PSD se intalnesc, astazi, in cadrul biroului permanent al partidului. Liderii social-democrati vor analiza propunerea de modificare a statului PSD si posibila infiintare a unei noi structuri, numita Sfatul Inteleptilor.
Intre principalele modificari se inscriu prelungirea mandatului presedintelui PSD de la doi la patru ani, alegerea echipei de conducere de catre liderul social-democrat, reducerea structurilor de conducere, una dintre intentii fiind desfiintarea functiei de presedinte executiv al PSD, pozitie ocupata in trecut de Adrian Nastase.
Iliescu in tabara Inteleptilor
Din Sfatul Inteleptilor ar urma sa faca parte Ion Iliescu si Oliviu Gherman, in varsta de 76 de ani, Adrian Nastase, cu 20 de ani mai tanar, si Mircea Geoana, care are 48 de ani. Noua structura a PSD nu ar urma sa aiba un rol executiv, dar va avea un cuvant de spus in chestiuni importante care tin de strategia pe termen mediu si lung a partidului.
Liderul PSD, Mircea Geoana a declarat, saptamana trecuta ca se cauta o solutie care sa-i reuneasca pe inteleptii partidului, din care sa faca parte si Ion Iliescu.
"Ion Iliescu trebuie sa aiba un rol clar in activitatea partidului, in masura in care doreste acest lucru. Deocamdata cautam o modalitate care sa-i permita acestuia sa devina cat de activ doreste. Ne gandim la ceva de genul senatului liberal, care sa-i reuneasca pe inteleptii partidului. O structura care sa-i reuneasca pe inteleptii partidului, din care sa faca parte fosti lideri ai PSD, oameni care au fost in functii importante de conducere si care pot pune la dispozitia partidului experienta lor politica", a spus liderul social-democratilor.
Totodata, Ioan Rus, vicepresedintele PSD si liderul ''grupului de la Cluj'', a afirmat ca ideea infiintarii unui consiliu al inteleptilor in Partidului Social Democrat nu este una noua, adaugand ca dintr-un asemenea organism, care ar putea fi introdus prin modificarea statutului PSD, ar putea face parte toti fostii lideri ai PSD.
"Ca idee, un asemenea for exista in unele partide din Romania, cum ar fi Partidul National Liberal. Ideea nu este noua", a spus Ioan Rus.
Merita mentionat faptul ca grupul reprezentat de Ioan Rus este destul de criticat de aripa reprezentata de Iliescu, insa este apropiat de Mircea Geoana. La alegerea lui Geoana ca presedinte al PSD, Rus si grupul sau ardelean au contribuit decisiv la inclinarea balantei in defavoarea lui Ion Iliescu. Pentru mai multe detalii legate de acest subiect vizitati si
www.ziua.ro/display.php?id=209994&data=2006-10-28
www.ziua.net/display.php?id=210079&data=2006-10-30
Platforma Nastase
Fostul presedinte al Partidului Social Democrat, Adrian Nastase, a afirmat ca va prezenta la Consiliul National al partidului din 3 noiembrie o "contributie a unor elemente de ideologie a unei stangi moderne europene".
"PSD are nevoie de o revigorare Sunt convins ca si dl Ion Iliescu, ca fondator al FSN si PSD, isi va face datoria venind cu o anumita contributie Oamenii asteapta solurii pentru problemele lor, nu sa fim o remorca pentru alt partid, cred ca avem nevoie sa ne pozitionam ca principalul partid de opozitie, venind cu solutii pentru aderarea la UE PSD nu a fost niciodata un partid foarte iubit, dar a fost respectat si trebuie sa ofere solutii. Daca discutam despre o reforma dusa la infinit, gen spirala, nu convingem, avem nevoie sa punem accentul pe performanta", a spus Adrian Nastase.
REACTII LA CALD
Mihai Toader, sef Departament Politica Interna:
Presedintele PSD, Mircea Geoana, incearca un pact cu aripa dura Iliescu, in perspectiva Consiliului din decembrie. In fond, Geoana a lasat sa se inteleaga ca doreste inca un mandat in fruntea partidului, motiv pentru care incearca fortarea statutului pentru o eventuala prelungire a sefiei. In aceasta situatie, e firesc sa incerce sa si-l apropie pe Iliescu si sa-i ramana deschis un singur front: acela cu contracandidatul la presedintia PSD.
Adrian ENCULESCU  
A r h i v a
Stirile zilei 2006-11-08
 15:56 
Dan Perjovschi NON STOP  2006-10-30
 15:50 
ZIUA castiga al doilea pariu european  2006-10-30
 Top afisari / comentarii 
 Cand Liviu Turcu se uita in oglinda, il vede pe Ioan Talpes (3172 afisari)
 Scoateti microfilmele! (2281 afisari)
 Tariceanu ii intinde mana lui Stolojan (2067 afisari)
 "Vulturii" razboiului dau vina pe Bush (1833 afisari)
 Pe picior de plecare (1541 afisari)
 Civic Media, decisa sa prinda Musca (30 afisari)
 Democratii americani sarbatoresc victoria in alegeri (22 afisari)
 Adrian Nastase contraataca (15 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00466 sec.