Ziua Logo
  Nr. 4718 de marti, 22 decembrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Dupa Copenhaga a ramas doar speranta

"Acordul de la Copenhaga" omite sa stabileasca un calendar precis in vederea reducerii emisiilor de gaze, pana la incheierea unui tratat constrangator, care ar trebui perfectat pana la sfarsitul anului 2010.

Conferinta privind clima s-a incheiat prin semnarea unui acord care nu raspunde insa nici obiectivelor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera ale tarilor puternic industrializate si nici obiectivelor pe termen lung ale ansamblului planetei. Majoritatea liderilor prezenti la summit au fost rezervati in ceea ce priveste reusita acestuia, tarile asiatice, in frunte cu China, fiind singurele care au vorbit de rezultate pozitive.

Presedintele american Barack Obama, care a parasit capitala Danemarcei mai devreme decat era prevazut, a calificat drept insuficiente progresele la care s-a ajuns, dar a admis ca acordul a fost unul "semnificativ" si "fara precedent", informeaza Agerpres. Angela Merkel, cancelarul Germaniei, a luat apararea mult criticatului rezultat al summitului privind clima, pe care l-a apreciat ca fiind "un prim pas spre o noua ordine mondiala privind clima - nici mai mult, nici mai putin". Ea a subliniat si faptul ca cei care doar critica acordul, nu fac altceva decat sa amane gasirea unei solutii comune in acest sens. Premierul suedez Fredrick Reinfelt, a carui tara asigura in prezent presedintia Uniunii Europene (UE), a recunoscut faptul ca documentul nu este capabil sa raspunda amenintarii climatice, adaugand totusi ca acesta reprezinta un punct de pornire.

Marea Britanie suparata pe China

Fara a da nume, premierul britanic Gordon Brown a declarat ca un numar restrans de tari sunt responsabile pentru esecul negocierilor de la Copenhaga. Brown a subliniat ca "nu ar trebui sa mai permita vreodata ca un acord mondial pentru un viitor mai ecologic sa fie luat ostatic de numai o mana de tari". Ministrul britanic al Mediului a fost mai transant, acuzand China, Sudanul, Bolivia, dar si alte state cu conduceri de stanga din America Latina ca au incercat sa impiedice ajungerea la un acord la summitul privind clima.

Ioan TUDOR, ioan.tudor@ziua.ro
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Republica lui Traian Basescu (3860 afisari)
 Basescu s-a intors cu pofta de schimbare (2870 afisari)
 Procurorii militari, salvatorii criminalilor din decembrie (2547 afisari)
 Alba-neagra cu F-16 second-hand (1726 afisari)
 Cu Baconschi inainte (1144 afisari)
 Mircea Badea, gol și cu pene in Piața Victoriei: Boc, trezește-te! Să faci o autostradă și mai mare (VIDEO) (8563 afisari)
 L'Express: Revolutia romana, o lovitura de stat data de armata (2860 afisari)
 Catherine Zeta-Jones, aproape goala pe Broadway (2687 afisari)
 Hrebenciuc catre Baconschi: Ce a vrut Papa Ioan Paul al II-lea sa spuna prin ''Romania este Gradina Maicii Domnului''? (2601 afisari)
 A murit handbalista Victorita Dumitrescu (2073 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01138 sec.