Ziua Logo
  Nr. 4496 de joi, 26 martie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Basescu anunta criza de mancare

Presedintele spune ca urmatoarea criza mondiala va afecta, probabil, domeniul alimentar * Fermierii i-au comunicat ieri sefului statului ca fara bani agricultura va intra in colaps

Presedintele tarii, Traian Basescu, a anuntat, la intalnirea de ieri cu agricultorii, ca urmatoarea criza mondiala va fi una in domeniul alimentar. "Romania are nevoie de o strategie pe agricultura pe termen mediu si lung, pentru ca urmatoarea criza mondiala va fi cea alimentara", considera presedintele Traian Basescu. Pe termen scurt, insa, taranii au nevoie de bani. Aceasta este concluzia intalnirii pe care presedintele Romaniei a avut-o cu agricultorii. Presedintele nu i-a contrazis pe agricultori in cererile lor - intalnirea a avut iz de campanie electorala -, dar le-a temperat elanul vindicativ, promitandu-le tot sprijinul pentru rezolvarea problemelor ce tin de legislatie.

Mai multe asociatii au organizat masa rotunda cu tema "Solutii pentru scoaterea din criza a agriculturii romanesti si absorbtia rapida a fondurilor europene".

Agricultura nu beneficiaza de un sprijin real din partea statului, iar bugetul pe acest an este aproape inexistent, a declarat, ieri, la deschiderea unei dezbateri pe teme agricole, Nicoale Stefan, presedintele Agrostar. Adrian Radulescu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), a atras atentia ca agricultura mai rezista 4-5 luni la dobanzi de 20-25% cat se practica in prezent. Radulescu a precizat ca este necesara reducerea dobanzilor la un nivel de 4% pentru credite acordate agricultorilor, la nivelul existent in Uniunea Europeana, iar cel mai bun mod de a face acest lucru il reprezinta capitalizarea CEC, care sa devina o banca axata in special pe sprijinirea agriculturii. In lipsa unei banci care sa asigure finantarea agriculturii, nici proiectele cu bani comunitari nu pot fi realizate, pentru ca nu exista bani de cofinantare, au mentionat fermierii, a precizat Viorel Matei, presedinte Federatiei Nationale a Producatorilor Agricoli din Romania.

Agricultorii au atras atentia ca acesta este ultimul an in care Romania poate da subventii agricole de la bugetul de stat, in afara celor de la UE. "Poate incercam o derogare, altfel va fi un colaps", a completat Radulescu. Producatorii agricoli si-au manifestat interesul si pentru "taxarea inversa" la incasarea TVA, astfel ca acesta sa fie platit la final si la inceputul lantului comercial. "Hotia se face la TVA", a spus Radulescu.

Strategie pentru toti

"Noi vrem tratament egal cu ceilalti agricultori din UE, pentru ca Romania si Bulgaria au cele mai mici subventii din Comunitate si nu vrem sa se aduca aminte de agricultura si turism numai in campanie electorala", a conchis Tudor Dorobantu, secretarul general al Agrostar.

Presedintele i-a temperat pe agricultori, in special in privinta subventiilor - Romania da in acest an maximum de ajutoare permise de UE, iar nivelul lor a fost corelat cu cel al impozitelor pe terenul agricol. El a aratat ca agricultorul roman are subventiile mai mici, dar cel olandez plateste impozite de 50 de ori mai mari decat in Romania. "N-a fost rau negociat acest capitol", a completat presedintele. Traian Basescu a propus elaborarea unei strategii de dezvoltare si modernizare a agriculturii, agreata si semnata de toate partidele. "In acest fel nu se mai schimba aceasta strategie la fiecare mandat", a completat presedintele. El si-a aratat interesul pentru crearea unei banci specializate pe agricultura, iar CEC s-ar putea indrepta spre acest sector. "O sa vedem ce putem face cu CEC, pentru ca este singura pe care o putem gestiona intr-un fel sau altul, sa o indreptam catre finantarea agriculturii, nu exclusiv, dar cu un puternic caracter destinat agriculturii, pentru ca in acest sector nu functioneaza intotdeauna solutiile pur comerciale", a completat presedintele Basescu.

Luminita MOROIANU
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Macel pe hoitul Doi s-un sfert (3902 afisari)
 Miza politica: Reinvierea D.A. (3350 afisari)
 Miliardar si ginerele lui Dinca "Te leaga" (2503 afisari)
 UE sare la gatul SUA (2451 afisari)
 Pitcovici si afacerile cu droguri (2359 afisari)
 Raport NASA: Lumea este amenintata in 2012 de o puternica furtuna solara cu efecte devastatoare (5400 afisari)
 Nastase: S-ar putea ca Puiu Popoviciu sa primeasca o oferta interesanta - sa cedeze actiuni pentru ca "astfel de greseli" sa nu se mai repete  (2719 afisari)
 S-a facut de cacao: Un arbitru din Romania a facut pe el in timpul unui meci de fotbal (VIDEO) (2327 afisari)
 A cautat o viata intreaga un soldat care i-a salvat viata in cel de-al Doilea Razboi Mondial (2069 afisari)
 Suflete pereche sau nu? Un test matematic v-ar putea furniza raspunsul! (1752 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01512 sec.