Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.

Stiri pe scurtBNR intervine
Cursul de referinta a scazut, ieri, la 4,2910 lei/euro, cel mai mic nivel din aceasta saptamana, in care s-au inregistrat trei maxime istorice consecutive. Majoritatea dealerilor considera ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) a intervenit indirect, chiar cu sume importante, pentru a putea modifica trendul pietei, in conditiile in care celelalte valute din regiune au continuat sa se deprecieze. "Intre orele 12:00 si 13:00 s-au tranzactionat volume foarte mari de valuta, undeva la 300 - 400 milioane de euro", a spus un dealer, transmite Mediafax. (G.B.)
Comunicatiile incetinesc
Ritmul de crestere a pietei locale IT&C va incetini in 2009, comparativ cu anul trecut, la sub 10%, ca urmare a efectelor crizei financiare, a declarat, ieri, presedintele Autoritatii Nationale pentru Comunicatii (ANC), Liviu Nistoran, transmite Mediafax. "Daca sectorul IT nu vad cum ar putea sa creasca, pe segmentul telecom reducerea ritmului de crestere ar putea fi compensata prin dezvoltarea serviciilor de acces broadband (banda larga) la Internet, unde tarifele se situeaza sub 10 euro. Consumatorii pot renunta la multe servicii, dar la Internet este mai dificil", a spus Nistoran. (F.B.)
Raport Citi
Leul va continua sa fie volatil pana cand vor aparea semnale clare ca statul roman are in vedere o intelegere cu Fondul Monetar International (FMI), care ar putea avea loc chiar in primul trimestru al acestui an, sustin analistii Citi, intr-un raport publicat ieri. "Pentru 2009, anticipam un declin sever al cresterii economice a Romaniei la circa 2% din PIB de la 8% cat prognozam pentru 2008, precum si o crestere a nevoilor de finantare externa, fapt ce ne intareste opinia ca un ajutor de la FMI ar fi cea mai credibila optiune in aceasta conjunctura", se mai arata in raport. (G.M.)
Reporneste Kozlodui
Parlamentul Bulgariei a aprobat, ieri, initierea procedurilor de repornire a reactoarelor 3 si 4 de la centrala nucleara de la Kozlodui, sub rezerva unei cooperari intre Guvern si Comisia Europeana in aceasta privinta, relateaza site-ul Novinite.com. Masura este vazuta drept o compensatie la pierderile suferite de Bulgaria din cauza recentei sistari a livrarilor de gaze naturale, provocata de disputa dintre Rusia si Ucraina, dar si din cauza crizei economice globale. (G.M.)
Datorii mari
Una dintre cele mai mari probleme din Europa de Est este volumul mare de credite si ipoteci in valuta straina, mai ales in Ungaria si Romania, unde monedele nationale s-au devalorizat puternic, a declarat directorul general al Raiffeisen Zentralbank (RZB), Walter Rothensteiner, potrivit Reuters. Grupul austriac RZB, actionarul majoritar al Raiffeisen International, considera ca urmatorii doi ani vor fi "foarte dificili" in Europa de Est, insa banca nu va abandona operatiunile din regiune. (G.B.)
|