Ziua Logo
  Nr. 4352 de joi, 2 octombrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Ipocrizia conduce Romania

In plina criza financiara mondiala, politicienii se comporta atat de desantat cu banul public de parca nu tot ei se vor afla in fruntea tarii si dupa alegeri * Una voteaza in Parlament si apoi alta declara

Cuprinsi de febra alegerilor, politicienii desarta sacul cu pomeni fara sa le pese de cutremurul economico-social ce se intrezareste in perioada post-electorala. Cireasa de pe tort o reprezinta cresterea cu 50% a salariilor profesorilor, de la 1 octombrie, masura adoptata marti, in Camera Deputatilor, for decizional, fara precizarea sursei de finantare. Presedintele Basescu spune ca va promulga legea, desi in cazul cresterii pensiilor a procedat altfel, mustruluind Guvernul pentru ca nu a aratat de unde vin banii. Premierul Tariceanu critica vartos Parlamentul, ca si cum masura nu ar fi fost sustinuta si de liberalii al caror presedinte este. Ministrul Educatiei se comporta si mai ciudat, votand o masura cu care nu este de acord.

Premierul Calin Popescu Tariceanu a criticat ieri votul Camerei Deputatilor pentru cresterea cu 50% a salariilor personalului din invatamant, acuzandu-i de "super populism" pe alesii care au adoptat o asemenea masura nesustenabila. El a adaugat ca este treaba Parlamentului sa se gandeasca la fondurile necesare cresterii salariilor. Reactia premierului Tariceanu este cel putin curioasa in conditiile in care el este si presedinte al PNL, iar deputatii liberali au votat cot la cot cu ceilalti parlamentari pentru sporirea lefurilor profesorilor. Mai mult, chiar ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei, membru al Cabinetului Tariceanu, prezent marti in plen, a ridicat mana in favoarea amintitei masuri. De precizat ca votul s-a desfasurat in prezenta reprezentantilor sindicatelor din invatamant.

Adomnitei: Sper ca nu voi mai fi eu

Ieri, Adomnitei a prezentat senin consecintele masurii luate in Parlament, implicatiile acesteia asupra bugetului Educatiei: "Pana la finele anului, avem nevoie de un miliard de lei noi pentru a acoperi aceasta crestere a salariilor, iar anul viitor vor fi necesari in plus 1,2 miliarde de euro. In 2009, nu vom mai putea repara si nu vom mai construi nimic. Nu vom mai putea continua nici proiectul privind dotarea scolilor cu microbuze scolare". In privinta burselor studentilor, ministrul Educatiei a precizat, potrivit Mediafax, ca nu este posibila o crestere de zeci de procente a cuantumului acestora. "Nu stiu cine va fi ministrul Educatiei la finele anului viitor, dar sper ca nu voi mai fi eu", a adaugat Adomnitei. In opinia ministrului Finantelor, Varujan Vosganian, masurile cu impact social, inclusiv cele privind salarizarea bugetarilor, ar trebui amanate, pentru ca viitorul guvern sa si le asume, evitand astfel repetarea situatiilor din anii electorali precedenti.

Basescu: Cum sa nu!

Dupa ce anul trecut au condamnat vocal o alta masura considerata nesustenabila din cauza lipsei surselor de finantare - cresterea pensiilor - democrat-liberalii si-au schimbat radical atitudinea in pragul campaniei electorale. Deputatii PD-L au votat si ei, marti, in favoarea cresterii salariilor profesorilor, fara sa se mai intrebe de aceasta data de unde vin banii. La fel, presedintele Traian Basescu nu a avut nici o ezitare in a asigura ca va promulga legea privind majorarea cu 50% a salariilor cadrelor didactice. "Cum sa nu!" - a spus ieri seful statului, raspunzand la intrebarea pe tema. Prezent la Constanta, cu prilejul deschiderii anului universitar, seful statului le-a urat studentilor ca, la fel cum se ingrijeste el de ei, tot asa si Guvernul sa aiba grija sa le mareasca bursele. Amintim ca, in iulie 2007, Basescu a promulgat legea privind cresterea pensiilor numai dupa ce a facut Guvernul cu ou si cu otet pe motiv ca nu a prezentat concret sursele de finantare. "Toate aceste angajamente mi se par nerealiste, iar ca sef al statului, prin promulgarea legii, nu vreau sa fiu partas la inselarea opiniei publice", subliniase atunci Basescu, facandu-i "incompetenti" pe ministrii de resort.

Functionarii ameninta cu greva generala

Sindicatul National al Functionarilor Publici ameninta ca va incepe procedurile pentru declansarea conflictului de munca, actiune care se va solda cu ample miscari de protest, fara a exclude posibilitatea intrarii in greva generala, solicitand majorarea salariilor cu 50%, la fel cum s-a decis in cazul cadrelor didactice.

Functionarii publici afiliati la Sed Lex ameninta, la randul lor, cu proteste, care pot ajunge chiar la greva generala, daca Guvernul nu le va majora salariile cu 50 la suta de la 1 ianuarie 2009, informeaza Mediafax. Programul actiunilor de protest in vederea sustinerii unei cresteri salariale va fi stabilit la Consiliul Unional al Aliantei Nationale a Sindicatelor Bugetarilor Sed Lex de maine. Totodata, Federatia Nationala a Sindicatelor din Administratie (FNSA) a trimis o scrisoare premierului Calin Popescu Tariceanu, presedintilor Camerei Deputatilor si Senatului, Bogdan Olteanu si Nicolae Vacaroiu, in care cere majorarea salariilor pentru toate categoriile de bugetari.

Masurile electorale arunca inflatia in aer

Potrivit reprezentantilor Bancii Nationale a Romaniei (BNR), deficitul bugetar nu mai poate fi mentinut sub pragul de 3% din PIB in acest an daca salariile profesorilor vor creste de la 1 octombrie cu 50%.

Tot ei mai spun ca presiunea pusa pe inflatie anul viitor va fi foarte mare. "Efectele cresterilor salariale se vor vedea in 2009 cand tinta de inflatie stabilita de BNR va fi depasita", au declarat, pentru NewsIn, reprezentanti ai bancii centrale.

Analistul economic, Ilie Serbanescu, este de aceeasi parere. "Toti comerciantii vor mari preturile. Va creste consumul deci vor creste si preturile", a ne-a declarat Serbanescu. Potrivit acestuia, cresterea salariilor profesorilor va desfiinta orice fel de investitie publica. "Este o chestie (n.r. - cresterea salariilor) care va desfiinta orice fel de investitie publica. Cu cat va creste cu atat se vor taia alocatiile pentru investitii publice", ne-a declarat Serbanescu. Referitor la deficitul bugetar, acesta spune ca probabil vom ramane sub pragul de 3% al deficitului bugetar pentru ca vom taia investitiile publice, "cu alte cuvinte nu se vor mai face".

Consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, Adrian Vasilescu, este de parere ca ar trebui sa se apese pe productivitate. "Intre salarii si piata muncii trebuie sa existe o corelatie. In conditiile in care cresc salariile imediat va trebui sa se apese pe productivitate. Intr-o Romanie in care salariile sunt inca insuficiente problema care se pune este productivitatea. Avem nevoie de mai multa productivitate pentru a putea exista salarii mai mari", a declarat Vasilescu. Reamintim ca BNR tinteste o inflatie de 3,8%, +/-1%, pentru sfarsitul acestui an. Comisia Nationala de Prognoza estimeaza o inflatie de 5,8%. (F.B.)

Cresterea salariilor ne costa 1,2 miliarde de euro

Surse din Ministerul Economiei si Finantelor spun ca aceasta majorare a salariilor dascalilor va insemna un efort bugetar de aproximativ 3,5-4% din PIB.

Se pare ca, din 2009 nu vor mai fi bani pentru investitii, in conditiile in care anul viitor suma pentru a acoperi diferentele salariale se ridica la 1,2 miliarde euro. Asta in contextul in care pana la finele anului, este nevoie de 300 milioane de euro pentru a acoperi aceasta crestere a salariilor cadrelor didactice. Reamintim faptul ca recent Comisia Nationala de Prognoza a publicat estimarile preliminare de toamna pentru perioada 2008-2013. Conform acestor prognoze, cresterea economica in Romania va fi, anul acesta, de 9,1%, ceea ce inseamna ca produsul intern brut (PIB) va ajunge la 505 miliarde de lei. Prognoza indica si un curs mediu, pentru 2008, de 3,63 lei/euro. Altfel spus, toti profesorii din tara vor castiga, la un loc, 5,56 miliarde de euro. In sistemul de invatamant lucreaza aproximativ 600.000 de persoane. (F.B.)

Ovidiu BANCHES
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Spionii romani rup tacerea (3290 afisari)
 Serbia inventeaza poporul "vlah" (1940 afisari)
  Ipocrizia conduce Romania (1843 afisari)
 Top modele cu par pe fata (1776 afisari)
 Taiko-naucul Geoana si ipocritul Tariceanu (1188 afisari)
 Catherine Zeta-Jones, victima unei erori grosolane de machiaj! (2498 afisari)
 Mercenari moldoveni in armata Rusiei (2122 afisari)
 Ungurii au inceput sa urasca si grupuri etnice inexistente: pirezii (2023 afisari)
 Femeile din Arabia Saudita, obligate sa isi arate doar un singur ochi de sub val (1716 afisari)
 Sutiene pentru un fund apetisant! (1638 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00518 sec.