Ziua Logo
  Nr. 4291 de miercuri, 23 iulie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Echipa de zgomote

Spuneam in urma cu o luna ca impartasirea mitropolitului Corneanu din acelasi potir cu schismaticii va inaspri din nou raporturile dintre ortodocsi si greco-catolici. Semnele incep sa se arate. Unitii se comporta iarasi - folosesc titlul unei piese a scriitorului Fanus Neagu - ca o echipa de zgomote.

DupA cAderea regimului comunist, in Romania a existat un conflict acut intre ortodocsi si uniti, in care acestia din urma au stralucit prin calomnii si invective. Disidenta ecleziala fabricata politic in laboratoarele habsburgice, Biserica unita a fost desfiintata in 1948 din ordinul lui Stalin. Nu numai in Romania, ci si in Ucraina (1946), in Bulgaria... Stalin prinsese de veste ca Vaticanul le recomandase unitilor sa faca o acerba rezistenta anticomunista, dupa ce sferele de influenta fusesera trasate in octombrie 1944 la Moscova, si aceasta il infuriase. Teza desfiintarii Bisericii greco-catolice din Romania de catre Patriarhul Justinian - o enormitate folclorica - nu mai are astazi nici o sustinere.

Conflictul dintre ortodocSi Si uniTi s-a atenuat spre sfarsitul deceniului trecut si aproape ca se stinsese. Dupa anul 2000 am avut impresia ca greco-catolicii intelesesera ca interesul si sprijinul exterior care li se aratasera ii privea exclusiv in calitate de "minoritatari" si varf de lance impotriva Bisericii nationale majoritare. Retorica anti-ortodoxa nu daduse roade semnificative. Parea ca sunase ceasul realismului si pentru ei. Pentru ca mult realism ar fi dovedit daca episcopul unit si nuntiul papal nu ar fi facut pe 25 mai jocul mitropolitului Nicolae, sugerandu-i sa se mai gandeasca inainte de a se cumineca impreuna cu ei in lumina blitzurilor unor paparazzi papistasi. Spunandu-i ierarhului cabotin ca s-ar cuveni sa asteptam sorocul comuniunii autentice, depline, in Duhul Sfant, a Bisericilor despartite de Schisma de la 1054.

DacA lucrurile ar fi decurs in felul acesta, atat unitii cat si Roma de care atarna ne-ar fi impus respect. Insa au preferat efectul teatral, confirmand vigilenta dogmatica a calugarilor garanti ai Ortodoxiei si intarind, in pofida spalacitei decizii a Sinodului, pravoslavia clericilor si pe aceea a mirenilor.

In cele douA luni care au trecut din 25 mai, greco-catolicii au scos de la naftalina retorica lor insipida intemeiata pe un cuvant-cheie: Moscova. Nu ne mai trimisesera de mult la Kremlin. Acum a aparut in foliculele lor aberatia ca Mitropolitul Clujului vrea sa paraseasca Sinodul si sa intre sub jurisdictia Moscovei. Apoi s-a scris ca acelasi ierarh l-a poftit la Cluj pe patriarhul Alexei al II-lea al Moscovei si-al intregii Rusii pentru decernarea unui titlu academic. Oare nu stiu bietii uniti ca atari titluri - doctor honoris causa - se acorda de rectori, nu de mitropoliti. Si mai fac caz de... cultura. Las la o parte faptul ca numai daca ar innebuni, Patriarhul rus ar accepta o asemenea invitatie, date fiind relatiile inghetate dintre biserica lui si biserica noastra.

Gazetele uniate recurg, printr-un fenomen de coincidentia oppositorum, la un vechi cliseu propagandistic al regimului Ceausescu: pericolul rusesc; demult expirat. Multe reforme ar fi facut nativul din Scornicesti daca l-ar fi lasat rusii. Si mari libertati ar fi dat el romanilor.

DacA din propaganda fostului regim gazetele uniate si-au insusit "pericolul rusesc", de la Ion Iliescu au preluat cliseul cu "legionarii" pe care ii vazuse defiland prin Bucuresti cu un drapel verde ca steagul Profetului. De ce nu cauta greco-catolicii legionari in biserica lor, daca tot au pornit la vanatoare? Ar gasi acolo cu duiumul; de la Iosif Constantin Dragan la parintele Tertulian Langa... Desi trec voios cu vederea multe enormitati care mi se atribuie, tin sa se stie: 1. neam de neamul meu nu a fost legionar; 2. am relevat in cateva articole abaterea ecleziologiei legionare de la Ortodoxie prin contaminarea de catolicism (elemente primatiale) si de protestantism (moralismul). In acest sens, legionarii sunt verisori buni cu mitropolitul Corneanu si cu episcopul Sofronie.

Dan CIACHIR
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Fisa de temnita a lui Coposu (4552 afisari)
 10 sfaturi pentru o buna digestie (3185 afisari)
 Scandalul Madonna ia proportii (2839 afisari)
 Sacrificarea lui Karadzici (2803 afisari)
 Echipa de zgomote (1487 afisari)
 Pilotul lui Apollo 14: Extraterestrii au intrat in contact cu noi, dar acest lucru e tinut secret de peste 60 de ani!  (7732 afisari)
 UPDATE: Herta Muller despre cazul Patapievici - turnatorii ICR (2495 afisari)
 Doua surori gemene identice s-au maritat cu doi frati gemeni identici si au nascut... gemeni identici (2193 afisari)
 UPDATE: Ucigasul tinerelor din Bacau i-a zdrobit capul Madalinei, fata sefului de la ISU Brasov  (2090 afisari)
 Chestorul Berechet, tras pe dreapta de Basescu  (1746 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00487 sec.