Ziua Logo
  Nr. 4217 de miercuri, 23 aprilie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Intuitia credintei

Biserica foarte incapatoare in care merg la slujbe in ultimii ani nu mi s-a parut niciodata asa plina de credinciosi ca in Duminica Floriilor; saptamana trecuta. Pline au fost majoritatea bisericilor din Bucuresti. Mi s-a povestit de trei femei sosite la o biserica, pentru a lua parte la Liturghie, imbracate in halate de spital. Corelativul bolii trupesti poate fi adesea sanatatea duhovniceasca.

In cel mai autentic canon marxist, Romania este apreciata exclusiv dupa indicatorii sai economici si dupa "nivelul" material al locuitorilor, care tuturor ne-ar placea sa fie ceva mai inalt. Dupa prabusirea regimurilor comuniste din sud-estul Europei s-a constatat o afluenta spre biserici in doua tari; in Romania ortodoxa, respectiv in catolica Polonie. In ambele, regasirea drumului spre biserici si manastiri nu a fost o curiozitate de moment sau o forma de entuziasm menita sa expire. Numai ca adevarurile acestea nu mai intereseaza pe nimeni sau par chiar sa indispuna. Desi ele sunt inregistrate ca atare. In urma cu un an, marea agentie de presa Reuters pomenea intr-o depesa trimisa din Bucuresti de "puternica Biserica Ortodoxa" Romana.

Este reconfortant sa constati in Saptamana Patimilor ca legatura romanilor cu Biserica lor este astazi una trainica si coerenta. Indiferent de explicatiile "analitice" care i se pot da; precaritatea economica, dezamagirea indusa de oamenii politici, de coruptie sau de forma de guvernare... Fostul regim, cu saracia, monotonia si teroarea lui furnizase nemultumiri si adversitati infinit mai mari. Biserica n-a constituit pe atunci o alternativa la frustrarile poitico-economice. Tocmai faptul acesta arata ca imbisericirea locuitorilor unei tari nu este expresia unei reactii compensatorii, de genul: fiind dezamagit politiceste, ma consolez intru cele duhovnicesti. Si trebuie sa reamintim una din marile calitati ale Ortodoxiei; detasarea ei organica de stapanirile lumesti, refuzul de-a amesteca efemerul cu vesnicia.

LegAtura strAnsA dintre romAni Si Biserica lor, oamenii politici, ziarele, televiziunile cauta sa si-o explice aplicand metode si cantare aduse de prin alte parti si adaptate prost la realitati. Asa se face ca in preajma marilor sarbatori crestine, credintei majoritare i se raspunde cu documentare protestante salcii, cu romane sau carti despre viata si lucrarea Mantuitorului bune de urmarit (sau de citit) la Sidney sau Amsterdam. Cu discursuri "rationaliste" si fade excelente pentru intelectualii agnostici sau pentru un public care sta in fata televizorului in pijama, duminica dimineata, nu pentru credinciosi care coplesesc bisericile. Desigur, aspectul nu este nou si tine de mimestimul local. Cu putine si cunoscute exceptii, in Romania moderna, "elitele" - indeosebi intelectualii - s-au manifestat oportunist in raport cu cei multi. De aceea ascendentul lor asupra acestora a ramas teoretic, frigid si abstract.

Biserica OrtodoxA RomAnA a fost in ultimii ani improscata cu noroi; exclusiv clerul ei a fost hartuit de CNSAS, presa i-a haituit pe ierarhii cei mai devotati Ortodoxiei, s-au adaugat apoi laturile Raportului "Comisiei Tismaneanu"... Rezultatul? Lumea umple si mai tare bisericile, regaseste traditia pelerinajelor de Florii, tot mai multi oameni, indeosebi tineri, duc la bun sfarsit Postul Mare, merg la slujbe si se impartasesc... Imi ingadui sa cred ca Dumnezeu lumineaza romanii sa isi asume Biserica si pentru vrajmasia care i se arata din interior. Desigur, exista si un alt tip de adversitate; carti si filme de genul "Codul lui da Vinci" sau "Evanghelia lui Iuda", destinate altor mentalitati decat cea pravoslavnica, documentare calpe ca "Mormantul lui Iisus", care au ca subred argument omonimia... Constituite pe calapodul mentalitatii postmoderne, corelate cu dorinta de castig material, acestea nici macar nu confirma aici la noi zicala: "Calomniati, calomniati, ca tot o sa ramana ceva!".

IntuiTia credinTei este de alta natura decat caile logicii omenesti. Sa multumim Domnului pentru ea si sa praznuim Invierea cu bucurie.

Dan CIACHIR
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Casatoriile cu rusoaice (3554 afisari)
 Ucraina pregatita de razboi (3106 afisari)
 Tainul UDMR (3073 afisari)
 Petrolul caspic va trece prin Romania (2161 afisari)
 Dezastrul Capitalei (1433 afisari)
 Interpretul locotenentului Colombo a ajuns sa umble razna pe strazi (3837 afisari)
 Vine era glaciara! (3827 afisari)
 Prunariu: Exista extraterestri, dar secretul este bine pastrat (3671 afisari)
 Drama in familia unui jandarm din Buzau: Mama injunghiata in inima, copilul strangulat si tatal cu gatul taiat (3130 afisari)
 Cum va fi vremea de Pašti (2497 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00468 sec.