Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.

Vita de ministruSecretarul de stat de la Agricultura Gheorghe Albu s-a ales cu un dosar penal pentru coruptie dupa ce familia sa a cumparat, fara licitatie, 525 de hectare de vie cu 100.000 de euro de la o fosta societate de statPe numele secretarului de stat la Ministerul Agriculturii, Gheorghe Albu, a fost depusa, la inceputul acestei saptamani, o plangere penala pentru coruptie. Procurorii DNA vor cerceta modul in care firma in care sunt asociati sotia si fiul lui Albu, Nostalgic SRL Constanta, a cumparat in 2006, fara licitatie, pe vremea cand actualul secretar de stat era director executiv al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Constanta, activele SC Agrostral SA din comuna Aliman. O podgorie de 525 de hectare intr-una dintre cele mai bune regiuni viticole din Romania.
Ceva mai putin de 207 euro/hectarul de vie nobila pe rod (108.000 euro, in total) - atat a platit firma in care sunt asociati sotia si fiul secretarului de stat la Agricultura pentru cele 525 hectare, cu tot cu drumurile de exploatare si peste 2.200 de metri patrati de constructii. La vremea respectiva, activele Agrostral SA erau puse sub sechestru, urmand sa fie initiata procedura de insolventa. Firma avea datorii totale de peste 2.448.000 RON (aproximativ 700.000 euro, adica de 7 ori mai mult decat s-a incasat prin vanzare) catre bugetul se stat si nenumarate alte datorii catre partenerii comerciali. Rubedeniile lui Gheorghe Albu au intrat in posesia activelor printr-un contract de vanzare-cumparare "pe baza intelegerii partilor", in baza procedurii de executare silita declansata de catre Administratia Finantelor Publice Cernavoda. Pretul a fost cel stabilit intr-un raport de evaluare intocmit de catre o firma de consultanta, Management Consulting Solutions SRL Constanta, al carui onorariu a fost inclus in valoarea de instrainare a activelor. In acest moment, in afara de plangerea la DNA impotriva lui Albu, pentru infractiuni de coruptie, pe rol mai exista un proces deschis de catre creditorii companiei impotriva lichidatorului si impotriva firmei de consultanta care a determinat valoarea activelor. De pe site-ul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, singurul secretar de stat a carui declaratie de avere lipseste este Gheorghe Albu.
"Nu e problema mea!"
Intervievat telefonic cu privire la dobandirea, de catre firma sotiei si fiului sau a fermei de la Aliman, secretarul de stat Gheorghe Albu a declarat ca nu intelege de ce plangerea este pe numele lui: "Sunt acolo mai multi angajati din vechea firma, care au furat si au dus de rapa vechiul Agrostral si care acum, cand noul proprietar a inceput sa faca unele concedieri, s-au pus sa faca diverse plangeri. Nu inteleg ce legatura am eu cu toate astea, ar trebui intrebati evaluatorul si lichidatorul... Iar cei care au initiat plangerea, sa o faca impotriva evaluatorului, a lichidatorului, nu e problema mea... Ar fi trebuit sa faca plangeri cand furau. Vanzarea s-a facut legal, prin negociere directa, dupa cum legea dadea posibilitatea". Nu a putut explica, totusi, de ce vanzarea s-a facut la un pret de 7 ori mai mic decat datoriile pe care Agrostral le avea la bugetul statului, fara a se incerca macar valorificarea prin licitatie publica. "Exista multe plangeri, nu inseamna, automat, ca oricine are una pe numele lui este si vinovat. Orice demnitar are macar cate o plangere penala, nu cred ca asta va afecta pozitia mea actuala in minister. Nu eram atunci in pozitia de a putea face presiuni de vreun fel pentru vanzarea activelor Agrostral, nu sunt nici acum in pozitia de a putea face vreun fel de presiuni", a apreciat fostul director executiv al Directiei Agricole, actual secretar de stat.
Plangerea impotriva lui Gheorghe Albu vizeaza infractiuni prevazute in Codul Penal, ca traficul de influenta, luarea si darea de mita, cu referiri agravante, ca urmare a detinerii de catre acesta a unor functii de control, constatare si sanctionare a infractiunilor.
Ce spune legea
Legea 78/2000 prevede: "Fapta persoanei care, in virtutea functiei, a atributiei ori a insarcinarii primite, are sarcina de a supraveghea, de a controla sau de a lichida un agent economic privat, de a indeplini pentru acesta vreo insarcinare, de a intermedia sau de a inlesni efectuarea unor operatiuni comerciale sau financiare de catre agentul economic privat ori de a participa cu capital la un asemenea agent economic, daca fapta este de natura a-i aduce direct sau indirect foloase necuvenite, se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani" (Art 11, Indice 1 din Legea 78/2000).
Reactii politice in apararea lui Albu
La orele 19.00, in ziua documentarii materialului si inaintea aparitiei acestuia, unul dintre reporterii cotidianului ZIUA de Constanta a primit un telefon de la Ion Vladoi, consilier liberal al orasului Murfatlar. Acesta solicita un drept la replica referitor la articolul care urma sa apara despre ministrul secretar de stat Gheorghe Albu. Nestiind despre ce este vorba, a fost directionat catre autorul articolului, inca netiparit si care, probabil, ar fi putut sa clarifice aspectele ramase nelamurite. Cezar IOAN
|