Ziua Logo
  Nr. 4146 de joi, 31 ianuarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

In Tara bisericilor de piatra domneste degradarea

Ruine de patrimoniu

In Hateg exista unele dintre cele mai vechi biserici de piatra din tara, aflate, din pacate, in stare avansata de dregradare. 16 dintre acestea - Criscior, Densus, Gurasada, Halmagiu, Lesnic, Nucsoara, Ostrovul Mare, Pesteana, Prislop, Ribita, Roscani, Sanpetru, Santamarie Orlea, Sf. Nicolae Hunedoara, Strei, Strei-Sangeorgiu - au ajuns in cel de al treilea album de patrimoniu pe care igloomedia il lanseaza azi (ora 17.00), la Muzeul Taranului Roman.

Albumul bilingv "Hateg - Tara bisericilor de piatra" este o monografie in imagini a unor biserici, ridicate intre secolele XIII-XVI, timp in care s-au format primele oranduiri voievodale din tara. Cele 16 monumente ale patrimoniului national sunt redate in actuala lor stare. Situat mai degraba in zona albumului de fotografie care incearca sa dezvaluie frumusetea unor monumente si locuri aflate in dizgratie culturala, textele care insotesc imaginile, prezentate in ordine alfabetica, mizeaza pe expresivitatea narativa a unui limbaj voit arhaic, mai degraba decat pe descrierea sau tratarea stiintifica a monumentelor. Bisericile sunt prezentate si prin prisma unor fotografii de interior, care sa sugereze stadiul actual de conservare a decorului parietal. "Acest album a luat nastere in primul rand din dorinta de a conserva o marturie importanta a memoriei colective, tragand un semnal de alarma asupra necesitatii restaurarii unor monumente religioase de valoare patrimoniala incontestabila", precizeaza editorul. Cu accent pe imagine si pe localizarea pe harta a acestora, lucrarea poate fi utila si turistilor.

Lansarea este dublata de o expozitie pe panouri de mari dimensiuni cu imaginile bisericilor care apar in album. Aceasta va ramane deschisa timp de doua saptamani, la Clubul Taranului.

La lansare vor fi prezenti Bruno Andresoiu, coordonatorul proiectului si director igloomedia, Serban Bonciocat, autorul imaginilor, istoricul de arta Madalina Mirea si etnologul Costion Nicolescu, cel care semneaza textele. (L.D.)

A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Profetiile lui Edgar Cayce (8676 afisari)
 Voodoo Vadim (4562 afisari)
 Expresia "mama si tata" interzisa in Marea Britanie (4172 afisari)
 Noua clasa politica a lui Traian Basescu (1601 afisari)
 A murit Vintila Corbul (1303 afisari)
 Stramosul omului cu ochi albastri a trait la malul Marii Negre (4159 afisari)
 Biserica Ortodoxa Romana, atacata de bisericile "surori" (2735 afisari)
 Salomon si Rossignol se muta in Romania (1896 afisari)
 Un om de afaceri a castigat premiul cel mare la Loto (1616 afisari)
 Osama ben Laden face ordine pe strazile din Bogota (1464 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00396 sec.