Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.

Hotararea de Guvern privind delimitarea colegiilor uninominale poate fi suspendata in instantaAplicarea hotararii de Guvern privind delimitarea colegiilor uninominale poate fi suspendata numai printr-o decizie a unei instante judecatoresti, in cauza fiind competenta orice Curte de Apel din tara, au declarat, miercuri, avocati contactati de NewsIn.
Astfel, avocatii spun ca o hotarare de guvern poate fi contestata la orice Curte de Apel din tara, iar instanta poate dispune suspendarea aplicarii ei daca judecatorii considera ca sunt argumente in acest sens.
De exemplu, avocatul Mariana Stefan a explicat, pentru, ca cel care doreste sa conteste o hotarare de guvern poate cere suspendarea aplicarii ei in doua variante. "Introduce in instanta doua actiuni. Una ar fi cea de suspendare a aplicarii hotararii pana la inceperea procesului de fond in care se cere anularea hotararii. Apoi in cadrul procesului de fond se poate cere suspendarea aplicarii hotararii pana la pronuntarea unei hotarari definitive pe mentinerea acelei hotarari sau anularea ei", a declarat Mariana Stefan.
PRM intentioneaza sa atace in contencios administrativ hotararea de Guvern privind delimitarea colegiilor uninominale, in termen de 30 de zile de la emiterea ei, a declarat, marti, Lucian Bolcas.
Lucian Bolcas a afirmat pentru ca hotararea de Guvern prin care se traseaza colegiile uninominale va fi atacata in termen de 30 de zile de la aparitia ei. Potrivit lui Bolcas, unul dintre motivele pentru care PRM va ataca aceasta decizie a Guvernului se refera la neindeplinirea prevederii potrivit careia colegiile uninominale sunt delimitate de Executiv numai in baza hotararii Comisiei de Cod electoral, or parlamentarii din comisie nu au finalizat toate judetele. De asemenea, Bolcas a aratat ca nu este respectata proportia de 30%, adica diferenta intre cel mai mare si cel mai mic colegiu uninominal.
Un alt motiv oferit de Bolcas este cel privind constituirea colegiilor de vot uninominal in strainatate. "Colegiile sunt alcatuite in tara pe baza ultimului recensamant al populatiei, in aceste conditii cei care au resedinta temporara in strainatate, adica cei plecati la munca, sunt calculati aici in cadrul electoratului unui colegiu. A li se stabili un colegiu distinct in strainatate inseamna ca se mareste artificial numarul deputatilor", a explicat Bolcas.
Comisia de Cod electoral a finalizat, saptamana trecuta, decuparea colegiilor uninominale in 39 de judete, alte patru circumscriptii au ramas insa restante. Printre restante se numara Bucurestiul si circumscriptia pentru romanii din strainatate, acestea urmand a fi stabilite ulterior prin decizie a Guvernului. Termenul-limita pentru decuparea colegiilor de catre comisie a expirat la 19 iulie, urmand ca apoi Executivul sa emita o hotarare de Guvern.
C. STOLERU
|