Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.

Raport tehnic CE: Semnal de alarma in privinta coruptiei din Sanatate si EducatieCoruptia, drogul pe care si-l administreaza o buna parte dintre cadrele medicale, dar si profesorii din tara noastra, este un fenomen deseori ocultat de autoritati. O arata si raportul tehnic al Comisiei Europene (CE) privind evaluarea luptei anticoruptiei din Romania ce atrage atentia ca domenii precum Sanatatea sau Educatia neaga existenta unei probleme serioase, invocand drept probe lipsa plangerilor de coruptie. Experienta zilnica a romanilor, unde aproape orice vizita in spitalele autohtone este insotita de spaga, asa cum examenele de bacalaureat se promoveaza pe cheta stransa de la elevi, este dovada ca acest flagel, cu grave repercusiuni asupra societatii, exista. "Autoritatile din unele dintre sectoarele susceptibile de coruptie in mod traditional, cum ar fi Sanatatea si Educatia, demonstreaza ca sunt prea putin constiente de amploarea problemei", spune raportul tehnic, citat de NewsIn.
"Autoritatile din domenii precum Sanatatea sau Educatia neaga existenta unei probleme serioase, invocand drept probe lipsa plangerilor de coruptie. Comisiile de disciplina care exista sunt rareori folosite, spun aceste autoritati, invocand numarul mic de masuri disciplinare ce au fost luate si de sanctiuni minime ce au fost aplicate". Cu toate acestea, informatiile din societatea civila sugereaza ca, din pacate, coruptia este o practica obisnuita si de foarte putine ori cei implicati intr-o tranzactie de acest gen se plang de acest lucru, se mai arata in raportul tehnic, ce sta la baza raportului pe justitie prezentat, miercuri, de Comisia Europeana.
In opinia reprezentantilor Comisiei Europene, "sunt necesare mai multe investigatii si sanctiuni ale unor oficiali care comit infractiuni de coruptie, pentru a intari mesajul modificarilor legislative si administrative si al campaniilor de sensibilizare".
O.R.
|