Ziua Logo
  Nr. 4291 de miercuri, 23 iulie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Autoritatile de la Chisinau interzic accesul corespondentului NewsIn la conferinta de presa a presedintelui Voronin

Dupa ce organisme internationale ca OSCE si Comisia Europeana au cerut guvernantilor de la Chisinau sa acorde mai multa libertate presei, pe fondul alegerilor parlamentare din 2009, autoritatile de la Chisinau nu se dezmint. Astfel, corespondentul NewsIn la Chisinau nu a fost lasat sa intre, miercuri, la conferinta de presa a presedintelui Voronin, pe motiv ca nu este acreditat de Ministerul moldovean de Externe. Reprezentantii agentiei de presa din Romania spun ca, desi actele necesare acreditarii au fost depuse la timp, autoritatile moldovene nu au formulat un raspuns,fie de acceptare, fie de respingere a acreditarii. Suse din Executivul moldovean au confirmat existenta avizelor pentru corespondentul NewsIn, dar sustin ca presedintia ar fi formulat obiectii privind acordarea avizului. Mai multi jurnalisti straini s-au confruntat in ultimul timp cu probleme la acreditarea in Republica Moldova. Administratia comunista de la Chisinau a refuzat prelungirea acreditarii corespondentilor agentiei internationale de stiri Reuters si a agentiei ruse ITAR-TASS. Corespondentul Rompres a fost acreditat dupa o perioada de asteptare de doua luni, iar prelungirea acreditarii corespondentul TVR1 a fost respinsa in prima instanta si doar dupa ce acesta a publicat o declaratie in cotidianul Timpul de la Chisinau autoritatile moldovene au revenit asupra deciziei, prelungind acreditarea jurnalistului. Unsprezece ambasade ale unor state si institutii europene, inclusiv cea a Romaniei, au difuzat la 17 iulie o declaratie prin care cer autoritatilor moldovene, pe langa imbunatatirea cadrului legislativ ce reglementeaza procesul electoral si eliminarea hartuirii partidelor politice, si asigurarea unei reale libertati de exprimare si independenta a mass-media.

Sefa serviciului de presa al institutiei prezidentiale, Natalia Visan, a declarat ca motivele pentru care jurnalistul nu are acreditare nu o privesc, iar in lipsa acesteia, corespondentul NewsIn nu poate avea acces la eveniment. Visan a spus ca Presedintia nu poate face exceptie de la regula generala, in pofida faptului ca solicitarea de acreditare a fost depusa de NewsIn de mai bine de trei luni, data fiind principialitatea cu care s-a procedat si la precedenta conferinta de bilant a presedintelui Voronin, din decembrie 2007, cand patru jurnalisti romani nu au fost lasati sa participe la eveniment pe motiv ca nu erau acreditati la MAE moldovean.

Anterior, serviciul de presa al Presedintiei refuzase o solicitare a agentiei NewsIn pentru realizarea unui interviu cu presedintele Voronin, interviu pentru care seful statului moldovean isi daduse in principiu acordul in cadrul unei discutii cu corespondentul agentiei. Motivul acestui refuz fusese faptul ca "presedintele oricum va sustine in curand o conferinta de presa de totalizare (bilant - n.red.) in cadrul careia se va referi la toate problemele de actualitate".

Urmand rigorile procedurii de acreditare a jurnalistilor straini in Republica Moldova, publicate pe site-ul Ministerului moldovean de Externe, NewsIn a expediat prin fax, in data de 14 aprilie 2008, o solicitare de acreditare a corespondentului sau la Chisinau, Lina Grau. La data de 17 aprilie 2008, corespondentul NewsIn, care detine atat cetatenia moldoveana, cat si romana, a depus la MAE de la Chisinau setul de documente necesar acreditarii, inclusiv copia cartii de identitate romanesti, documente care i-au fost acceptate spre examinare. Dar, in pofida faptului ca termenul legal in care autoritatile moldovene ar fi trebuit sa prezinte un raspuns pe marginea acestui demers este de o luna, nici dupa trecerea a mai bine de trei luni nu a fost formulat un raspuns, fie de acceptare, fie de respingere a acreditarii.

Surse bine informate din Executivul moldovean au confirmat existenta unor avize pozitive la solicitarea de acreditare a corespondentului NewsIn din partea Serviciului de Informatii si Securitate si a Ministerului moldovean de Interne. Presedintia, potrivit surselor, ar fi fost cea care a formulat obiectii in avizul sau.

Presiunile puterii comuniste ar putea degenera in abuzuri, odata cu apropierea alegerilor din 2009

Republica Moldova apare, in raportul pe 2007 al Freedom House, in categoria tarilor cu libertate ingradita a presei, intrucat ingerintele Guvernului in mass-media sunt majore. Asigurarea independentei mass-media si a libertatii de expresie figureaza, de asemenea, printre restantele importante ale Chisinaului in indeplinirea Planului de actiuni cu UE din cadrul Politicii europene de vecinatate.

Expertii locali si cei internationali semnaleaza o crestere a presiunilor din partea puterii comuniste de la Chisinau asupra presei independente si estimeaza ca aceste presiuni s-ar putea amplifica si degenera in abuzuri odata cu apropierea alegerilor din 2009. In ultima jumatate de an, mai multe publicatii si posturi de radio au semnalat ca sunt impiedicate de autoritati sa-si desfasoare activitatea in regim normal. Procuratura Generala a intentat dosar penal redactorului-sef al cotidianului Timpul, Constantin Tanase, pentru instigare la ura interetnica pentru o luare de cuvant in cadrul unui miting organizat de opozitie. Serviciul de Informatii si Securitate a cerut portalului de stiri UNIMEDIA informatii despre adresele IP ale vizitatorilor site-ului. Postul de radio Vocea Basarabiei a reclamat controale fiscale abuzive, iar cotidianului Jurnal de Chisinau i-au fost inghetate conturile in urma unei decizii a instantei de judecata, intr-un dosar de calomnie. Cativa tineri care au postat comentarii anticomuniste pe forumuri au ramas fara calculatoare si risca pana la sapte ani de puscarie.

Unsprezece ambasade ale unor state si institutii europene, inclusiv cea a Romaniei, au difuzat la 17 iulie o declaratie prin care cer autoritatilor moldovene asigurarea unei reale libertati de exprimare si independenta a mass-media.

Madalin NECSUTU
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Fisa de temnita a lui Coposu (4552 afisari)
 10 sfaturi pentru o buna digestie (3185 afisari)
 Scandalul Madonna ia proportii (2839 afisari)
 Sacrificarea lui Karadzici (2803 afisari)
 Echipa de zgomote (1487 afisari)
 Pilotul lui Apollo 14: Extraterestrii au intrat in contact cu noi, dar acest lucru e tinut secret de peste 60 de ani!  (7732 afisari)
 UPDATE: Herta Muller despre cazul Patapievici - turnatorii ICR (2495 afisari)
 Doua surori gemene identice s-au maritat cu doi frati gemeni identici si au nascut... gemeni identici (2193 afisari)
 UPDATE: Ucigasul tinerelor din Bacau i-a zdrobit capul Madalinei, fata sefului de la ISU Brasov  (2090 afisari)
 Chestorul Berechet, tras pe dreapta de Basescu  (1746 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00469 sec.