Ziua Logo
  Nr. 4017 de sambata, 25 august 2007 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Estonia a inculpat un fost demnitar pentru deportari staliniste

Un fost demnitar al Partidului Comunist al URSS si fost militar decorat al Armatei Rosii, Arnold Meri, este acuzat de organizarea deportarii in 1949 a 251 de civili de pe Insula Hiumaa, pe coasta de vest a Estoniei, in lagarele din Siberia. Varul fostului presedinte estonian Lennart Meri, acum in varsta de 88 de ani, a declarat ca desi e adevarat ca a participat la actiunea de deportare, este acuzat pe nedrept. In plus, a aratat el, oricum nu mai are mult de trait.

Estonia a incercat in mai multe randuri sa-i trimita in judecata pe cei care au participat la deportarile staliniste de dupa al Doilea Razboi Mondial, informeaza BBC. Arnold Meri este anchetat inca din 2003 de serviciul estonian de securitate pentru participarea la deportarile din 1949. Abia in aceasta luna s-a reusit insa punerea sa sub acuzare, pentru deportarea a 251 de civili de pe insula Hiumaa in regiunea Novosibirsk din Siberia. Portivit servicilor estoniene de securitate, majoritatea celor vizati erau femei si copii, iar 43 dintre ei nu au supravietuit deportarii, murind pe drum sau in lagarele din Siberia unde fusesera trimisi pe viata. In 1949, Arnold Meri era membru al Comitetului Central al Partidului Comunist al Estoniei, membru al Comitetului Central Komsomol (aripa tanara a Partidului Comunist) si prim secretar al filialei estoniene a Komsomol.

El a declarat, dupa punerea sa sub acuzare, in luna august, ca, la data deportarilor, in 1949, el nu era decat un simplu functionar pe insula. El a recunoscut ca a participat la deportari, subliniind insa ca a avut un rol minor. ''Este adevarat ca am luat parte la actiunea de deportare de la Hiiumaa, dar sunt acuzat pe nedrept", a declarat Meri pentru ziarul ''Eesti Paevaleht''. ''Am fost trimis in Hiiumaa in calitate de comisar al Comitetului Central si misiunea mea era sa ma asigur ca in decursul deportarilor nu vor avea loc excese si ca intreaga activitate va corespunde legilor vremii. In timpul saptamanii pe care mi-am petrecut-o acolo nu am putut sa verific nimic si de fapt nu mi-au fost niciodata aratate documentele relevante'', s-a aparat el.

Batranul a adaugat in final ca, oricum, este putin probabil sa traiasca suficient pentru a trece prin tot acest proces, dat fiind ca starea sa de sanatate este extrem de precara.

REACTII LA CALD

Margarita GEICA, redactor sef adjunct:

''In timp ce noi, la 17 ani de la inlaturarea lui Ceausescu, ne chinuim inca sa schimbam legea, astfel incat sa stergem condamnarile politice din vremea comunismului, estonienii fac curatenie adevarata. Ce avem in comun din punctul asta de vedere, este comportamentul fostilor lideri comunisti. Ca si ai lor, si ai nostri, de la domnul Iliescu in jos, toti fac pe nisnaii: n-am vazut, n-am stiut, nu sunt vinovat. Macar Arnold Meri n-a pretins in plus ca a fost disident''.

Alina OLTEANU
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Geopolitica, F.D. Roosevelt si Noua Ordine Mondiala (5452 afisari)
 Cele 10 forte care au facut pamantul plat (4317 afisari)
 Conjuratii de la Tescani (3356 afisari)
 80 de bice in piata publica (3169 afisari)
 Chisinaul scoate probe (2671 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02124 sec.