Ziua Logo
  Nr. 4017 de sambata, 25 august 2007 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Cronica de film

The Bourne Ultimatum (Ultimatumul lui Bourne)

Distributia: Matt Damon, Julia Stiles

Montaj: Christopher Rouse

Imagine: Oliver Wood

Regia: Paul Greengrass

In ultimii ani, in lumea spionilor ce populeaza marele ecran a mai aparut un nou personaj. Jason Bourne, acest agent amnezic este personajul principal in al treilea episod dintr-o serie care se anunta lunga. Cele trei productii marca Bourne aparute pana acum se bazeaza pe romanele celebrului autor de thrillere Robert Ludlum. Dupa moartea acestui scriitor, Eric Van Lustbader a preluat haturile povestii lui Bourne si a mai publicat inca doua romane. Cum cartile si filmele se vand bine, este de asteptat sa mai apara continuari.

Versiunea pentru televizune, ''Identitatea lui Bourne'', aparuta in 1988 cu Richard Chamberlain in rolul principal, este cea care merge in litera cartii pe cand filmele in care Bourne este jucat de Matt Damon pastreaza numai schema actiunilor prezentate in romanele lui Robert Ludlum. Cum tehnologia a evoluat din 1990, cand autorul american si-a incheiat trilogia, se cerea ca in varianta cinematica a intamplarilor lui Bourne sa existe urmariri ghidate prin satelit si in general folosirea masiva a noilor forme de comunicatii.

''Bourne Ultimatum'' este adaptat la timpurile actuale dar, din fericire, nu se rezuma la o colectie de gadgeturi ca si James Bond si nici nu face exces de zel in folosirea efectelor speciale. Povestea are o anume sobrietate specifica vechilor peliculelor de spionaj din perioada razboiului rece. Fiecare nou episod reinoada povestea din punctul in care a ramas cel anterior asa ca interesul spectatorilor a fost mentinut viu in toti acesti ani de cand a fost lansat primul Bourne.

In ''Bourne Ultimatum'', agentul pescuit din apele Mediteranei in prima parte a seriei este tot mai aproape de a-si afla trecutul inainte ca CIA sa ii spele creierul pentru a-l transforma intr-un asasin. Urmarit pe diferite continente de cei de la Central Intelligence Agency, Bourne va ajunge in cele din urma la sediul central al agentiei, unde se gasesc evidentele vietii sale anterioare.

Chiar daca e doar o fictiune, ''Bourne Ultimatum'' ne da frisoane daca il gandim in contextul a ceea ce s-a intamplat pe 11 septembrie. In film, agentii CIA pot folosi armele in orice oras de pe planeta pentru a ucide persoanele indezirabile. Cum febra terorismului a cuprins toata lumea si serviciile secrete incep sa aiba o tot mai mare influenta, e de dorit ca cele prezentate in film sa ramana doar fictiune.

Filmografie regizor Paul Greengrass

The Bourne Ultimatum (2007)

United 93 (2006)

The Bourne Supremacy (2004)

Bloody Sunday (2002)

The Theory of Flight (1998)

Vlad BASALICI
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Geopolitica, F.D. Roosevelt si Noua Ordine Mondiala (5452 afisari)
 Cele 10 forte care au facut pamantul plat (4317 afisari)
 Conjuratii de la Tescani (3356 afisari)
 80 de bice in piata publica (3169 afisari)
 Chisinaul scoate probe (2671 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00538 sec.