Ziua Logo
  Nr. 4259 de luni, 16 iunie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Iuscenko se grabeste sa bage Ucraina in NATO

Presedintele ucrainean Viktor Iuscenko si-a exprimat luni speranta ca tara sa obtina inca de anul acesta statutul de candidat oficial la NATO, intr-o conferinta comuna cu secretarul general al Aliantei Nord-Atlantice, Jaap de Hoop Scheffer, aflat la Kiev, relateaza AFP, preluat de NewsIn.

"Vrem ca anul acesta sa fie luata o decizie pozitiva pe tema MAP", Planul de actiuni in vederea aderarii, ultimul pas inainte de intrarea propriu-zisa a unei tari in Alianta Nord-Atlantica, a spus liderul ucrainean. "Ne dorim sa fie luata o decizie pozitiva anul acesta", a adaugat el.

Iuscenko si Scheffer au subliniat ca numai statele din Alianta pot lua o decizie in legatura cu aderarea Ucrainei, respingand un drept de veto rus pe aceasta tema.

"Trebuie retinut ca este un dialog intre Ucraina si Alianta si ca o tara terta, care nu este membra NATO, dupa parerea mea nu trebuie sa aiba drept de veto", a spus Iuscenko dupa o intalnire cu Scheffer, intr-o aluzie clara la Rusia, care se opune aderarii Kiev-ului.

Atat decizia legata de "apropierea de Ucraina", cat si cea privitoare la acordarea pentru Kiev a statutului oficial de tara-candidata va fi luata "doar" de catre tarile din NATO, a asigurat, la randul sau, Scheffer, intr-o conferinta de presa comuna. "Nimeni altcineva in afara de cei 26 de aliati nu poate lua o astfel de decizie", a subliniat el.

Ucraina impartita: "Da NATO!" si "Yankei, mergeti acasa!"

Peste jumatate din populatia ucraineana, in special din partea rusofona si rusofila a tarii, nu vrea ca tara sa adere la NATO, potrivit ultimelor sondaje. Rusia, care se opune ca fosta republica sovietica sa intre in Alianta Nord-Atlantica, invoca adesea aceasta dezaprobare a opiniei publice.

Mai multe sute de sustinatori si adversari ai aderarii Ucrainei la NATO au manifestat luni la Kiev, cu ocazia vizitei lui Scheffer. Aproximativ 300 de manifestanti anti-NATO, cu pancarte pe care scria "Nu NATO!", "Yankei, mergeti acasa!" si care scandau "Rusii sunt fratii nostri" au fost retinuti de politie la circa 200 de metri de Presedintie.

Nu departe, se reunisera intre 500 si 700 de manifestanti pro-NATO, in special simpatizanti ai partidului prezidential Ucraina Noastra, cu tricouri si drapele cu inscriptia "Da NATO!".

La summitul de la Bucuresti din aprilie, NATO a promis sa integreze Ucraina si Georgia, insa Alianta a refuzat, in lipsa unui consens intre tarile membre, sa le acorde atunci statutul de tari-candidate sau sa ofere o perspectiva clara pentru aceasta. Ministrii de externe din NATO urmeaza sa se reuneasca din nou in decembrie, pentru a prezenta progresele indeplinite de Ucraina, in vederea unei eventuale integrari a Kievului in Planul de actiune, ultima etapa inainte de aderarea la NATO.

M.N.
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Adelin Petrisor si-a dat demisia de la Antene (4877 afisari)
 Mostenirea Videanu (2733 afisari)
 Cheia celei de-a doua suspendari (2167 afisari)
 Analfabetii au hotarat la Sintesti (1748 afisari)
 Primul pentru Bucuresti (1698 afisari)
 Presedintele Federatiei Italiene de fotbal: Daca Olanda pierde cu Romania, Italia si Franta vor cere schimbarea sistemulului de desfasurare al Euro 2012 (2187 afisari)
 Un lider nazist, cautat pentru crime de razboi, se plimba linistit la EURO 2008, la brat cu nevasta (2166 afisari)
 Grecia, un nou cal troian rusesc in UE (2144 afisari)
 Un stomatolog italian cerea servicii sexuale in schimbul celor medicale  (1962 afisari)
 Comisia Europeana vrea sa platim si apelurile primite (1701 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00495 sec.