Ziua Logo
  Nr. 4252 de sambata, 7 iunie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Gazprom vrea sa construiasca un gazoduct in Alaska

Gazprom intentioneaza sa se alature proiectului de construire a unui gazoduct din Alaska catre Statele Unite si Canada, a anuntat duminica presedintele companiei, Alexei Miller, la Forumul Economic de la St. Petersburg, transmite Ria Novosti, citat de Rompres.

'Participarea la un asemenea proiect imens este importanta pentru noi. Am inaintat firmelor British Petroleum si ConocoPhillips o propunere de colaborare', a subliniat oficialul Gazprom.

British Petroleum si ConocoPhillips intentioneaza sa construiasca o conducta ce va transporta gaze naturale din zacamantul North Slope din Alaska catre Statele Unite si Canada. Acesta ar putea deveni cel mai important proiect energetic privat din America de Nord, cu un cost estimat la 26-30 de miliarde de dolari.

Proiectul celor de la British Petroleum si ConocoPhillips se afla in competitie cu cel propus de TransCanada Corp.

Alaska, una dintre cele mai bune afaceri americane

In 1867, Alaska a fost cumparata de americani cu 7,2 milioane de dolari (aproximativ 91 de milioane de dolari in ziua de azi) de la rusi. Echipa americana care a negociat tranzactia a fost condusa de secretarul de stat William H. Seward. O explicatie neverificata arata ca suma mica pentru care a fost tranzactionata Alaska se datoreaza faptului ca tarul rus ar fi pierdut, de fapt, Alaska la un joc de carti.

In echipa negociatorilor americani care au cumparat Alaska de la rusi s-a aflat si un roman. Extrem de putina lume stie insa cine a fost Pomut - un roman ajuns general in armata SUA, care a participat, in 1867, la negocierile ruso-americane pentru cedarea peninsulei Alaska. George Pomut s-a nascut in anul 1818 si a crescut in comunitatea romaneasca din Gyula. Alaska a fost descoperita de europeni in 1741, in urma unei expeditii conduse de danezul Vitus Bering, aflat in solda Rusiei. Aventurierii stabiliti aici au pus bazele comertului cu blanuri si s-au razboit cu localnicii. Bastinasii aveau sa fie decimati de luptele cu nou-venitii si de bolile pe care acestia le-au adus cu ei.

Incetul cu incetul, in zona si-au facut aparitia si vanatori americani, care au periclitat dominatia rusa. Oricum, se estimeaza ca maximum 700 de supusi ai tarului traiau in peninsula in momentul de varf al "colonizarii" ruse. In secolul al XX-lea, pamantul Alaskai s-a dovedit a fi plin de petrol, iar rusii au regretat tranzactia. Alaska a devenit stat cu drepturi depline al SUA doar in 1959.

M.N.
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Bölöni ne face praf! (2453 afisari)
 Masoneria si Marea Unire (2093 afisari)
 Ucraina provoaca Romania in larg (1863 afisari)
 Alianta LSD (1832 afisari)
 Fata care vede prin oameni (1725 afisari)
 Charlize Theron il acuza pe Will Smith ca a palmuit-o intentionat (1689 afisari)
 Cutremurele cu o magnitudine de 7 grade pe scara Richter revin o data la 32 de ani (1454 afisari)
 Medvedev: SUA sunt la originea crizei financiare mondiale (1295 afisari)
 Carla Bruni a reusit sa le fure inimile francezilor (1209 afisari)
 Desi i se mai dadusera doar cateva luni de trait, Patrick Swayze incepe filmarile la un nou serial (1204 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00481 sec.