Ziua Logo
  Nr. 4201 de vineri, 4 aprilie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Matematica azteca decodata de specialisti

Taxele erau pentru vechii azteci la fel de complicate si apasatoare cum sunt si pentru noi iar, pentru perceperea lor, mai marii vremii au fost nevoiti sa elaboreze propria aritmetica specializata, pe care, abia acum, cercetatorii au reusit sa o decodeze, relateaza National Geographic. Autoritatile aztece consemnau in detaliu propritatile detinute de fiecare familie in parte, pentru a le putea impozita in mod corespunzator. Suprafata fiecarei parcele era calculata utilizandu-se o serie de cinci algoritmi, unul dintre acestia fiind folosit, ca o stranie coincidenta, si de sumerieni.

Studiind consemnarile antice din Tepetlaoztoc, o echipa de cercetatori a reusit recent sa descifreze ecuatiile si fractiile complicate pe care oficialii azteci le utilizau pentru a determina suprafetele exacte ale terenurilor pentru care contribuabilii acelor vremuri trebuia sa plateasca impozit. Specialistii au analizat doua astfel de codexuri, datand din 1540-1544 i.H. Pe cele doua documente au fost consemnate toate gospodariile si numarul membrilor acestora, suprafata de pamant detinuta si chiar si tipul solului (pietros, nisipos sau "pamant galben"). "Textele antice erau extrem de detaliate si bine organizate, deoarece proprietarii trebuia, adesea, sa plateasca un tribut in functie de valoarea posesiilor lor", a explicat Maria del Carmen Jorge y Jorge de la Universitatea Nationala Autonoma din Mexico City. Aztecii insemnau insa numai suprafata totala a fiecarei parcele si lungimea celor patru laturi ale perimetrului, a precizat cercetatoarea. Oficialii calculau suprafata fiecarei parcele utilizand o serie de cinci algoritmi - printre care si unul care era folosit si de sumerieni - a adaugat ea. Aritmetica azteca cuprindea simboluri fractionare precum inimile, mainile sau sagetile, care par neobisnuite pentru ochii moderni. Insa, pentru azteci aceste simboluri erau cu atat mai familiare cu cat tineau de corpul uman. De pilda, unitatea primara de masura pentru calcularea dimensiunilor unui teren era distanta dintre pamant si varful degetelor bratului drept ridicat al unui adult - aproximativ 2,5 m.

Descoperirile lui Jorge y Jorge si B.J. Williams, de la University of Wisconsin-Rock County, au fost publicate in editia din aceasta saptamana a revistei Science. Michael Smith, arheolog expert aztec la Universitatea de Stat din Arizona, s-a aratat impresionat de acest studiu. "Avem impresia ca societatile antice erau dominate de religie. Da, religia era importanta, insa ei erau totodata oameni practici care faceau lucruri foarte practice", a declarat el pentru National Geographic.

Alina OLTEANU
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Sforile lui Putin (3384 afisari)
 Prea mic pentru un Summit atat de mare (2179 afisari)
 Snopiti in bataie (2174 afisari)
 Raul Castro reformistul (1618 afisari)
 Se intareste statul politienesc (1521 afisari)
 Premiera: Imagini sexy cu Angelina Jolie, pozand in lenjerie intima la 16 ani (4079 afisari)
 Fotografii incredibile cu peisajul muntos de pe Marte (2956 afisari)
 Grizzly sugrumat de un somnambul (2776 afisari)
 Florin Piersic are o fiica secreta (2465 afisari)
 Pe agendele Summitului NATO: Statul Voivodina, un nou vecin al Romaniei (2416 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01357 sec.