Ziua Logo
  15:56, miercuri, 7 iunie 2023
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Romania, condamnata la CEDO pentru discriminare religioasa

Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat, marti, statul roman la despagubiri de 15.000 de euro pentru discriminare religioasa fata de o parohie greco-catolica, careia i s-au refuzat dreptul de a utiliza un lacas de cult ortodox si dreptul de a protesta in justitie, relateaza AFP, potrivit Agerpres.

Parohia greco-catolica din Sambata a depus plangere la CEDO, acuzand refuzul justitiei romane de a-i statua dreptul de a utiliza un lacas transferat in 1948 Bisericii ortodoxe, dupa desfiintarea cultului uniat. Judecatorii CEDO au dat dreptate reclamantului, apreciind ca diferenta de tratament fata de aceasta biserica in privinta accesului la justitie a fost discriminatoare, fiind "motivata de apartenenta sa la cultul greco-catolic".

"Biserica Uniata a fost tratata in mod diferit fata de alte parohii in litigii similare, fara justificare obiectiva si rezonabila", se precizeaza in decizie.

In 1990, dupa recunoasterea cultului uniat, reprezentantii acestei biserici, care reprezinta 28% dintre locuitorii din Sambata, le-au cerut ortodocsilor sa le permita celebrarea slujbelor in respectivul lacas, alternativ cu slujbele ortodoxe, solicitare care le-a fost refuzata. Parohia din Sambata nu a putut sesiza justitia, intrucat legea romana prevede ca litigiile referitoare la proprietate sau la uzul edificiilor religioase tin doar de competenta unor comisii mixte, nu de tribunale. Tentativa de constituire a unei comisii mixte la Sambata s-a soldat cu un esec.

Potrivit judecatorilor de la Strasbourg, legea romana ar trebui modificata, intrucat comporta "lacune legislative susceptibile sa blocheze dreptul de acces la un tribunal".

Z.O.
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2023 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01172 sec.