Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.

Ghetari misteriosi, in apropierea AntarcticiiOyvind Tangen, un marinar norvegian aflat la bordul unui vas de cercetare, a fotografiat in largul coastei Antarcticii mai multi ghetari ciudati, dintre care unul avea numeroase striatii colorate, ca de marmura, relateaza "Daily Mail". Tangen s-a declarat incantat de descoperirea facuta: "Imi aduce aminte de bomboanele dungate pe care le cumparam in copilarie". "Sloiul de gheata masura cam 50 de metri in lungime si noua in inaltime", a precizat marinarul.
La doar cateva zile distanta, vasul norvegianului a trecut prin apropierea altui aisberg dungat, inalt de aproximativ 30 de metri, care era strabatut de o diagonala azurie. "Nu cunoastem inca modul in care s-au format aceste dungi. Unii considera ca ele au aparut din cauza presiunilor diferite la care a fost comprimata gheata. Cercetatorii de pe vasul nostru sunt de parere ca substantele minerale care au iesit acum la iveala nu s-au format in ghetari, ci au fost mai degraba transportate de acestia", a adaugat Tangen.
Cei mai multi ghetari din zona Antarcticii, scrie "Daily Mail", s-au format din zapada care a cazut pe giganticul strat de gheata care acopera continentul. In timp, zapada s-a comprimat si a format si mai multa gheata, care a inaintat incet spre mare. Daca o parte din iceberg se topeste si ingheata apoi repede la loc, el poate capata o nuanta albastra. Dungile albastre se formeaza atunci cand o crevasa din ghetar se umple cu apa topita si ingheata atat de rapid incat nu se formeaza bule de aer. Pe de alta parte, atunci cand un ghetar cade in mare, la el se poate adauga un strat de apa sarata inghetata. Daca apa este bogata in alge, ea poate forma prin inghetarea ei o dunga verde. Dungile maro, negre si galbene sunt cauzate de sedimente, adunate cand ghetarul aluneca incet pe sol indreptandu-se, in jos, catre mare.
Alina OLTEANU
|