Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.

Caruselul lefurilor in invatamant Dascalii din Arad si-au castigat la tribunal drepturile salarialeSalariile profesorilor si cadrelor auxiliare aradene au "sarit" cu 15%. Sentinta obtinuta de sindicalistii din 112 scoli din judet a dus la recalcularea tuturor coeficientilor din grila de salarizare. Din pacate, decizia justitiei ii priveste doar pe cei 2.500 de membri ai SDI. Dascalii din restul tarii trebuie sa ia calea tribunalului, in ciuda discriminarii la care ii supune Ministerul Educatiei Dupa mai bine de un an de judecata, profesorii si cadrele auxiliare din 112 scoli aradene au obtinut o sentinta definitiva si irevocabila a Tribunalului Arad, prin care vor beneficia de salarii majorate retroactiv, de la 1 ianuarie 2007. Danut Ienesescu, liderul Sindicatului Democratic din Invatamant (SDI) Arad, a anuntat ieri, intr-o conferinta de presa, ca a primit sentinta in cursul zilei de miercuri. El a explicat ca sindicatul a dat in judecata scolile din judet unde exista angajati membrii de sindicat, solicitand recunoasterea unui salariu minim de 440 de lei, cat au toti ceilalti bugetari, fata de 390 de lei, primit de salariatii din educatie. "Instanta a recunoscut dreptul angajatilor din aceasta structura bugetara de a avea un salariu minim de 440 lei, la fel ca restul bugetarilor. Implicit, s-au recalculat coeficientii din grila de salarizare, astfel ca membrii nostri de sindicat vor primi salarii mai mari cu circa 15 procente", a precizat el.
Maine-n toata tara
Fiecare membru SDI Arad are de primit intre 1.000 si 1500 de lei, bani aferenti lunilor in care nu au beneficiat de majorarea salariala. Ienesescu a mai spus ca va promova aceasta sentinta la nivelul Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) din Romania, unde este vicepresedinte, pentru ca toti membrii de sindicat sa poata folosi acest precedent in vederea obtinerii in justitie a cresterii salariale."Este pacat ca trebuie sa apelam la justitie pentru a beneficia de drepturile pe care le avem si pe care acest guvern ni le ingradeste cu buna-stiinta", a mai spus Ienesescu. Din cele 112 scoli date in judecata, niciuna nu a facut recurs. Conform sentintei date, primariile localitatilor de unde sunt aceste scoli vor trebui sa promoveze in consiliile locale rectificari bugetare care sa cuprinda plata majorarilor salariale retroactive si aplicabile in continuare de la data emiterii sentintei.
Discriminare pana la castig
Aurel Cornea, presedintele FSLI, ne-a declarat ca dascalii au castigat, de fapt, cu mult mai mult. Desi este complicat de explicat, din punct de vedere tehnic, vom incerca sa facem acest lucru. "Ei au castigat irevocabil, printr-o hotarare judecatoreasca, dreptul de a li se creste coeficientul 1 general, deci pentru toate categoriile. Aceasta inseamna ca salariile se vor duce in sus, iar cresterile sunt enorm de mari. Daca se intra intr-un carusel din asta, practic, trebuie sa ne mai dea 1% din PIB", ne-a precizat Cornea.
Simion Hanescu, prim-vice presedinte si expertul in finante al FSLI, ne-a oferit explicatii si mai elaborate, pe care le reproducem textual: "Practic, SDI din Arad, afiliat la FSLI, a obtinut, prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila, modificarea prevederilor Legii 220/2007 privind salarizarea personalului din invatamant; in plus, s-a obtinut si marirea salariilor personalului nedidactic. Concret, personalul cu studii medii trebuia sa aiba salariu de 440 lei de la 1 ianuarie 2007 (in loc de 390 lei, n. red), iar cel cu studii superioare - 880 lei (in loc de 790 lei), conform Contractului Colectiv de Munca (CCM) la nivel national. SDI Arad a dat in judecata (conducere scolilor, n. red.) pentru nerespectarea CCM in cazul personalul cu studii medii, iar acum salariul trebuie sa urce de la 390 la 440 de lei. Numai ca, prin aceasta sentinta, s-a mai obtinut ceva mult mai important, si anume, ca majorarea sa se faca proportional pentru toti salariatii din invatamant. Cum cresterea de la 390 la 440 de lei este de 13%, prin sentinta judecatoreasca ar trebui marite cu acest procent salariile tuturor categoriilor de personal din invatamant, pentru coeficientul de multiplicare 1. In grila de salarizare, coeficientii sunt intre 3 si 7, iar cresterea salariala este in functie de acest coeficient, astfel ca la coeficientul 7 se inmulteste cu 40 de lei/luna, ceea ce inseamna o majorare de 2,8 milioane de lei vechi - asta numai pentru salariul de incadrare. Daca se mai adauga si sporurile - pentru ca un profesor poate sa obtina diferente si de la dirigentie, de la salariul de merit, de la spor de vechime - profesorii cu vechime pot sa ia in plus, pana la 4 milioane de lei vechi brut. (...) In concluzie, sumele sunt foarte mari, intre 1,5 si 4 milioane de lei vechi pe luna, fara coeficientul de inflatie", ne-a declarat Hanescu.
In privinta banilor pe care trebuie sa-i primeasca retroactiv, Hanescu estimeaza ca suma ajunge la peste 40 de milioane de lei vechi pentru anul 2007. "Aceasta este ceva extraordinar, iar daca se va extinde la nivel de tara... insa nu se poate decat prin procese. Totusi, noi avem experienta in acest domeniu, si va pot spune ca din moment ce am pornit procese si in alte judete, sentintele favorabile au venit in cascada", ne-a mai spus Simion Hanescu.
Magda SEVERIN
|