Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.

SUA raman in Kosovo pe perioada nedeterminataTrupele SUA din cadrul NATO vor ramane in Kosovo pana cand fortele de securitate locale isi vor putea face datoria, a declarat purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat american, Tom Casey, citat joi de Tanjug.
Casey a precizat ca acest lucru inseamna ca NATO va ramane in Kosovo cat timp va fi necesar.
Intrebat de ce, daca trupele SUA fac parte din fortele NATO din Kosovo, Washingtonul a "ocupat abuziv 400 de hectare pentru a construi baza Bondsteel", Tom Casey a spus ca scopul acestei baze nu este decat de a sprijini misiunea NATO din Kosovo."Acesta va fi scopul bazei pana cand va fi desfiintata si demolata, dupa ce fortele SUA si ale NATO vor pleca din Kosovo", a mentionat oficialul american.
Bondsteel, fortareata americana din Balcani
Plasata la granita dintre Kosovo si Macedonia, "Camp Bondsteel" a fost prima dintr-o vasta retea de baze ale SUA, constituite in ultimul deceniu. Inaugurata in vara lui 1999, ea viza direct Orientul Mijlociu, dar si teritoriul Rusiei. De aici, aviatia americana poate interveni rapid in tarile bogate in petrol din Orientul Mijlociu si de la Marea Caspica.
"Bondsteel" este cea mai mare baza americana construita dupa razboiul din Vietnam, incluzand circa 7000 de militari. Baza a fost construita de compania americana "KBR", apartinand lui "Halliburton", al carui presedinte director general era, pe atunci, Dick Cheney, actualul vicepresedinte al SUA.
Lucrarile de constructie ale uriasei baze americane "Bondsteel" au fost incredintate firmei "Brown&Root Services", o subsidiara a concernului "Halliburton Oil". Colonelul Robert L. McClure scria in revista de inginerie "Bulletin": "1.000 de fosti militari americani selectionati de "Brown&Root" , impreuna cu 7.000 de localnici albanezi, si 1.000 de ingineri militari au lucrat de la inceputul lui iulie pana in octombrie 1999, 24 de ore pe zi, in schimburi, sapte zile pe saptamana, pentru a termina baza "Bondsteel".
Multi comentatori sunt de parere ca SUA au bombardat Iugoslavia in primavara lui 1999, mai ales, pentru a putea construi aici o baza gigant genul "Bondsteel".
"Washington Post" scria in 1999: "Cu un Orient Mijlociu din ce in ce mai fragil avem nevoie de baze si drepturi de survol in Balcani, pentru a ne proteja marile interese petroliere de la Marea Caspica."
"Camp Bondsteel" a fost modelul altor baze strategice, construite ulterior de SUA in Ungaria, Bosnia, Albania si Macedonia. Una din cele mai importante baze americane, construite in ultimii zece ani - rareori mentionata de mass-media - se gaseste la Bezmer, in Bulgaria. Are misiunea sa "monitorizeze" teritoriul Rusiei. Si in Romania se afla in constructie trei baze americane. Pe langa baza "Bondsteel", Statele Unite au mai construit cateva baze mai mici, langa Calea Presevo, dar si langa Coridorul 8 european finantat de UE, prilej de noi tensiuni.
Madalin NECSUTU
|