Ziua Logo
  Nr. 4170 de joi, 28 februarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

SUA raman in Kosovo pe perioada nedeterminata

Trupele SUA din cadrul NATO vor ramane in Kosovo pana cand fortele de securitate locale isi vor putea face datoria, a declarat purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat american, Tom Casey, citat joi de Tanjug.

Casey a precizat ca acest lucru inseamna ca NATO va ramane in Kosovo cat timp va fi necesar.

Intrebat de ce, daca trupele SUA fac parte din fortele NATO din Kosovo, Washingtonul a "ocupat abuziv 400 de hectare pentru a construi baza Bondsteel", Tom Casey a spus ca scopul acestei baze nu este decat de a sprijini misiunea NATO din Kosovo."Acesta va fi scopul bazei pana cand va fi desfiintata si demolata, dupa ce fortele SUA si ale NATO vor pleca din Kosovo", a mentionat oficialul american.

Bondsteel, fortareata americana din Balcani

Plasata la granita dintre Kosovo si Macedonia, "Camp Bondsteel" a fost prima dintr-o vasta retea de baze ale SUA, constituite in ultimul deceniu. Inaugurata in vara lui 1999, ea viza direct Orientul Mijlociu, dar si teritoriul Rusiei. De aici, aviatia americana poate interveni rapid in tarile bogate in petrol din Orientul Mijlociu si de la Marea Caspica.

"Bondsteel" este cea mai mare baza americana construita dupa razboiul din Vietnam, incluzand circa 7000 de militari. Baza a fost construita de compania americana "KBR", apartinand lui "Halliburton", al carui presedinte director general era, pe atunci, Dick Cheney, actualul vicepresedinte al SUA.

Lucrarile de constructie ale uriasei baze americane "Bondsteel" au fost incredintate firmei "Brown&Root Services", o subsidiara a concernului "Halliburton Oil". Colonelul Robert L. McClure scria in revista de inginerie "Bulletin": "1.000 de fosti militari americani selectionati de "Brown&Root" , impreuna cu 7.000 de localnici albanezi, si 1.000 de ingineri militari au lucrat de la inceputul lui iulie pana in octombrie 1999, 24 de ore pe zi, in schimburi, sapte zile pe saptamana, pentru a termina baza "Bondsteel".

Multi comentatori sunt de parere ca SUA au bombardat Iugoslavia in primavara lui 1999, mai ales, pentru a putea construi aici o baza gigant genul "Bondsteel".

"Washington Post" scria in 1999: "Cu un Orient Mijlociu din ce in ce mai fragil avem nevoie de baze si drepturi de survol in Balcani, pentru a ne proteja marile interese petroliere de la Marea Caspica."

"Camp Bondsteel" a fost modelul altor baze strategice, construite ulterior de SUA in Ungaria, Bosnia, Albania si Macedonia. Una din cele mai importante baze americane, construite in ultimii zece ani - rareori mentionata de mass-media - se gaseste la Bezmer, in Bulgaria. Are misiunea sa "monitorizeze" teritoriul Rusiei. Si in Romania se afla in constructie trei baze americane. Pe langa baza "Bondsteel", Statele Unite au mai construit cateva baze mai mici, langa Calea Presevo, dar si langa Coridorul 8 european finantat de UE, prilej de noi tensiuni.

Madalin NECSUTU
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 STS intra la apa (2586 afisari)
 Abuz de Nastase (2445 afisari)
 Kosovo ii vine manusa lui Basescu (1915 afisari)
 Lefuri romanesti, preturi europene (1666 afisari)
 Cenzura in armata (1519 afisari)
 Rusii testeaza masina timpului (8339 afisari)
 Noi fotografii socante cu atrocitatile de la Abu Ghraib (6951 afisari)
 Suveranitatea Moldovei "amenintata" de o melodie populara (3420 afisari)
 Pensionarul care si-a pastrat muschii din tinerete  (2971 afisari)
 PREMIERA MONDIALA: Un barbat si-a tatuat ochiul (1921 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00453 sec.