Ziua Logo
  Nr. 4166 de sambata, 23 februarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Guvernul Ungariei sprijina pretentiile autonomiste ale secuilor

Presedintele Romaniei promite "o riposta pe masura"

Problema autonomiei Tinutului Secuiesc nu a fost nicio secunda un interes politic al vreunui partid politic din Ungaria. Programul guvernului, in acest sens este sustinut si de opozitie si se bazeaza pe principii europene, a declarat sambata secretarul de stat ungar pentru minoritati si politica nationala, Ferenc Gemesi, citat de MTI. La randul sau, Presedintele Traian Basescu a afirmat, duminica, in Covasna, ca nu crede in existenta unei asemenea declaratii a Guvernului Ungariei, care ar veni in sprijinul autonomiei secuilor. Dar a precizat ca, in caz contrar, riposta va fi "pe masura"

Ferenc Gemesi a facut aceasta declaratie ca raspuns la o solicitare lansata de Consiliul National al Secuilor de la Sfantul Gheorghe, care cere europarlamentarilor ungari, liderilor romani si ungari sa sustina eforturile in vederea autonomiei ale comunitatii etnicilor maghiari din Romania.

Traian Basescu, favorabil unei autonomii "egale in toata tara"

Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica, in statiunea Covasna, dupa intalnirea cu reprezentanti ai administratiei locale din Covasna si Harghita, ca nivelul de autonomie trebuie sa fie egal in toata tara, pentru ca statul roman este un stat unitar.

"Si eu sunt un suporter al autonomiei, dar al autonomiei egale in Covasna si Harghita cu cea din judetul Calarasi, Bihor sau Constanta. Nivelul de autonomie trebuie sa fie egal in toata tara, pentru ca statul roman este stat unitar", a declarat Traian Basescu.

Totodata, acesta a subliniat ca este foarte clar si arhicunoscut faptul ca sustine de multa vreme deblocarea proceselor de asa-numita descentralizare, sau altfel spus, deblocarea proceselor de crestere a autonomiei locale.

Presedintele a declarat ca este neproductiv a mentine centralizata decizia legata de scoli, de conducerile spitalelor sau a politiilor. "Apropierea deciziei in aceste zone - educatie, sanatate, ordine publica - de comunitate, nu inseamna decat un bine pentru comunitate", a adaugat seful statului.

Potrivit acestuia, mentinerea acestor sisteme la nivel centralizat, la nivelul ministerelor, nu face decat sa creeze ministrilor impresia ca au putere discretionara si ca puterea se masoara in cati directori poti sa schimbi, in loc sa se gandeasca la binefacere pentru comunitati si sa lase ca in baza deciziilor comunitatii sa se numeasca un director de spital sau de scoala.

A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Cariera de exceptie ruinata de un set de poze porno (4682 afisari)
 Romania sub presiunea Kosovo (2797 afisari)
 Rusia ameninta cu forta militara (2644 afisari)
 Regina-mama Elena, "Dreapta a popoarelor" (2213 afisari)
 Retelele musulmane de informatii din Kosovo (2209 afisari)
 Guvernul Ungariei sprijina pretentiile autonomiste ale secuilor (2647 afisari)
 Pantofi cu toc fara toc la numai 4.000 de euro (2443 afisari)
 Cu plagiatul la Eurovision (2125 afisari)
 Nastase: Boc, un papagal cu cravata portocalie, ce repeta ce spunea Basescu acum patru ani (1792 afisari)
 Hitler picta tablouri cu Alba ca Zapada si cei sapte pitici (1708 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00531 sec.