Ziua Logo
  Nr. 4146 de joi, 31 ianuarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Fitch ne trece de la ''stabil'' la ''negativ''

Agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a revizuit in scadere, de la ''stabila'' la ''negativa'' perspectiva ratingurilor Romaniei pentru credite pe termen lung in lei si in valuta, ca urmare a adancirii deficitului de cont curent. Ca urmare a anuntului, leul s-a depreciat rapid in raport cu moneda unica europeana, atingand un maxim de 3,7259lei/euro. Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a reactionat imediat, actiunile scazand cu aproape 4 procente. Analistii sustin ca revizuirea ratingului, desi era de asteptat, va amana revenirea pe piata a investitorilor straini.

Ratingul pe termen lung in valuta a fost confirmat la ''BBB'', dar perspectiva a fost redusa de la stabil la negativ. Similar, ratingul pe termen lung in moneda locala a fost confirmat la ''BBB plus'', dar perspectiva a fost redusa de la stabil la negativ. Ratingul pe termen scurt in valuta a fost confirmat la ''F3'' iar plafonul de tara a fost confirmat la ''A minus''.

Deficitele externe ridicate, care erau usor de finantat in perioadele in care exista o lichiditate abundenta si un apetit pentru risc, ar putea fi dificil de finantat in urma turbulentelor de pe piata mondiala a creditului. Modificarea perspectivei de la stabil la negativ reflecta cresterea riscurilor referitoare la reducerea abrupta a intrarilor de capital si a ajustarilor macroeconomice costisitoare'', a declarat analistul Fitch, Edward Parker.

Fitch estimeaza ca in 2008 deficitul de cont curent se va situa la 14 procente din PIB in cazul Romaniei, unul dintre cele mai mari deficite de cont curent din toate cele 105 ratinguri suverane pe care agentia le acorda.

Scaderea perspectivei a lovit in leu si Bursa

Dupa anuntul agentiei de rating, leul a inceput sa se deprecieze fata de euro, atingand valoarea maxima de 3,7259 lei/euro. Cursul de referinta anuntat de Banca Nationala a Romaniei este de 3,7011 lei/euro, cu 2,35 bani sub nivelul publicat miercuri, de 3,7246 lei/euro.

Cotatiile actiunilor listate la BVB au scazut, in medie, cu 3,87 la suta, iar actiunile celor cinci societati de investitii financiare (SIF) au inregistrat o depreciere medie de 4,43 la suta. Indicele compozit BET-C, care arata evolutia pe ansamblu a actiunilor listate la BVB, a scazut cu 208,27 puncte, ajungand la 5.167,49 puncte. Indicele BET, ce reflecta evolutia celor mai lichide 10 actiuni listate, a inregistrat o depreciere de 308,09 puncte, ajungand la 7.494,53 puncte. Indicele BET-FI a scazut cu 2.826,2 puncte, pana la 61.022,23 puncte.

Era de asteptat

''Era de asteptat, pentru ca indicatorii macroeconomici sunt in proces de deteriorare - in special cei din zona balantei de plati externe, datoria, deficitul, volatilitatea cursului, inflatia. Acest nou mesaj negativ va amana revenirea pe piata a investitorilor straini, cel putin a celor speculativi, si cred ca ar trebui sa grabeasca, pentru un guvern responsabil, luarea unor masuri de restrangere a deficitului bugetar. In orice caz, nu cred ca ne putem permite sa intindem coarda la trei la suta din PIB'', a declarat, pentru Rompres, Liviu Voinea, director la Grupul de Economie Aplicata.

Presedintele Asociatiei analistilor financiari certificati CFA, Dragos Cabat, a declarat, la randul sau, ca decizia Fitch este un nou semnal negativ pentru investitori. ''Este posibil ca, dupa toate eforturile bancii centrale, sa vedem din nou o inversare a trendului pe piata valutara, iar investitorii care mai sunt in piata sa devina si mai tematori in urmatoarele zile. Daca nu se iau masuri importante, si nu monetare, si mai ales pe partea de politica fiscala, sentimentul investitorilor fata de Romania se va inrautati si mai mult. O parte dintre investitori care nu plecasera de pe piata vor pleca fara ca ceva fundamental din punct de vedere economic sa se fi schimbat, doar din cauza semnalelor de la agentiile de rating'', a avertizat Cabat.

El a admis ca, in semestrul al doilea, situatia se poate imbunatati si inflatia sa reintre pe un trend descendent, dar exista si riscurile caracteristice anilor electorali.

A.E.
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Profetiile lui Edgar Cayce (8676 afisari)
 Voodoo Vadim (4562 afisari)
 Expresia "mama si tata" interzisa in Marea Britanie (4172 afisari)
 Noua clasa politica a lui Traian Basescu (1601 afisari)
 A murit Vintila Corbul (1303 afisari)
 Stramosul omului cu ochi albastri a trait la malul Marii Negre (4159 afisari)
 Biserica Ortodoxa Romana, atacata de bisericile "surori" (2735 afisari)
 Salomon si Rossignol se muta in Romania (1896 afisari)
 Un om de afaceri a castigat premiul cel mare la Loto (1616 afisari)
 Osama ben Laden face ordine pe strazile din Bogota (1464 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00462 sec.