Ziua Logo
  Nr. 4146 de joi, 31 ianuarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Cronica de film: Razboiul lui Charlie Wilson (Charlie Wilson's War)

Distributie: Tom Hanks, Julia Roberts, Philip Seymour Hoffman. Imagine: Stephen Goldblatt. Montaj: John Bloom. Regie: Mike Nichols.

Povestea din "Razboiul lui Charlie Wilson" incepe odata cu invazia Afganistanului de catre trupele Uniunii Sovietice. Pe atunci, americanii inca mai confundau Afganistanul cu Uzbekistanul si cuvinte precum mujahedin nu intrasera inca in vocabularul international.

Trei sunt personajele principale ale acestui film. Charlie Wilson (Tom Hanks) este congressmanul fustangiu implicat la inceputul anilor '80 intr-un scandal legat de participarea sa la o petrecere cu stripteuze si droguri. Acest senator american nu este cunoscut doar pentru viata sa personala tumultoasa, ci si pentru modul in care a convins Congresul American sa voteze un buget de 500 milioane de dolari pentru inarmarea afganilor in razboiul lor cu rusii. Alaturi de Charlie apare Joanne Herring, o femeie de afaceri petrecareata din Houston, careia ii placea sa se implice in intrigile politice internationale. Ea este cea care a inlesnit intalnirea dintre Charlie Wilson si Muhammad Zia-ul-Haq, presedintele Pakistanului, si Gust Avrakotos (Philip Seymour Hoffman), un agent CIA certaret, care va coordona operatiunile de inarmare a mujahedinilor afgani.

Cea mai recenta pelicula a regizorului Mike Nichols porneste de la fapte reale, dar, pentru ca lucrurile in mare parte s-au intamplat in spatele usilor inchise, e greu de spus cat la suta din film este fictiune si cat adevar. Cum cei care au stat la baza personajele au avut biografii interesante, a fost usor de creat un film dinamic si plin de umor. Filmul trateaza aspecte delicate ale istoriei recente americane si era inevitabil ca un subiect ca sprijinul american acordat afganilor in anii '80 sa fie tratat cu subiectivitate. Au trecut de atunci mai mult de douazeci si cinci de ani, dar razboiul actual din Afganistan ridica in continuare intrebari cu privire la momemtul in care Statele Unite au inceput sa se implice in Afganistan. De exemplu, in film se spune ca doar gruparea lui Ahmad Shah Massoud a primit sprijin american si se trece elegant peste ajutorul militar acordat lui Osama Bin Laden in razboiul afgano-rus.

"Razboiul lui Charlie Wilson" nu este un film care sa aduca lumina cu privire la intamplari politice inca actuale. Aceasta pelicula trebuie privita mai degraba din prisma jocului actoricesc si a modului in care regizorul Mike Nichols reuseste sa spuna o poveste. Ca si in cazul altor filme cu teme politice, expresia "a fost realizat dupa fapte reale" ne duce intr-o fundatura din care e greu sa distingi cat e imaginatie, si cat e adevar.

Filmografie regizor Mike Nichols:

Charlie Wilson's War (2007)

Closer (2004)

What Planet Are You From? (2000)

Primary Colors (1998)

The Birdcage (1996)

Wolf (1994)

Regarding Henry (1991)

Postcards from the Edge (1990)

Working Girl (1988)

Biloxi Blues (1988)

Heartburn (1986)

Silkwood (1983)

Gilda Live (1980)

The Fortune (1975)

The Day of the Dolphin (1973)

Carnal Knowledge (1971)

Catch-22 (1970)

Teach Me! (1968)

The Graduate (1967)

Who's Afraid of Virginia Woolf? (1966)

Vlad BASALICI
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Profetiile lui Edgar Cayce (8676 afisari)
 Voodoo Vadim (4562 afisari)
 Expresia "mama si tata" interzisa in Marea Britanie (4172 afisari)
 Noua clasa politica a lui Traian Basescu (1601 afisari)
 A murit Vintila Corbul (1303 afisari)
 Stramosul omului cu ochi albastri a trait la malul Marii Negre (4159 afisari)
 Biserica Ortodoxa Romana, atacata de bisericile "surori" (2735 afisari)
 Salomon si Rossignol se muta in Romania (1896 afisari)
 Un om de afaceri a castigat premiul cel mare la Loto (1616 afisari)
 Osama ben Laden face ordine pe strazile din Bogota (1464 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00516 sec.