Ziua Logo
  Nr. 4508 de joi, 9 aprilie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Doar 53% dintre americani mai considera ca sistemul capitalist este mai bun decat socialismul

In conditiile in care Romania, care a experimentat vreo 50 de ani de comunism, socialism, societate multilateral dezvoltata (cu creiere spalate, cu spaima ca te toarna cineva la Securitate, cu frigiderele si magazinele goale si cu apartamentele mici, uneori neincalzite si cateodata brusc lipsite de curent electric), a dorit sa porneasca pe drumul spre capitalism si economie de piata, un numar destul de mare de americani, care traiesc de decenii intr-o democratie infloritoare, par sa considere ca socialismul este un sistem mai bun.

Astfel, cea mai recenta ancheta telefonica a Rasmussen Reports arata ca, doar 53 la suta dintre adultii americani cred ca sistemul capitalist este mai bun decat socialismul, 20 la suta dintre americani sustin, din contra, ca socialismul este mai bun, in timp ce, 27 la suta nu sunt siguri care sistem este de preferat, informeaza HotNews.

Adultii sub 30 de ani sunt si mai divizati: 37 la suta prefera capitalismul, 33 la suta socialismul, iar 30 la suta sunt indecisi. Persoanele cu varsta cuprinsa intre 30 si 40 de ani sustin in procent mai mare libera initiativa. Dintre acestia, 49 la suta se pronunta pentru capitalism si numai 26 la suta pentru socialism. Cel mai mare sprijin pentru capitalism vine de la adultii in varsta de peste 40 de ani, doar 13 la suta dintre acestia apreciind ca socialismul este mai bun.

Republicanii cred, in proportie de 11 la 1, in capitalism insa electoratul democrat este mai divizat: 39 la suta spun ca sistemul capitalist este mai bun, in timp ce 30 la suta prefera socialismul. Dintre cei neafiliati politic, 48 la suta se pronunta pentru capitalism si 21 la suta pentru socialism.

Intrebarea pusa de Rasmussen Reports nu defineste nici capitalismul si nici socialismul.

Un studiu anterior arata ca 70 la suta dintre americani prefera economia libera de piata. Faptul ca "economia libera de piata" se bucura de un sprijin substantial in comparatie cu "capitalismul" ar putea sugera o doza de scepticism in ceea ce priveste legatura intrinseca dintre pietele libere si capitalism.

Si alte date ale studiului sprijina aceasta idee. Doi din trei americani cred ca marile corporatii si institutiile guvernamentale lucreaza adesea mana in mana impotriva intereselor consumatorilor si ale investitorilor, in loc sa considere ca marile companii sustin pietele libere.

Desigur, pentru americanii care cred ca socialismul este mai bun exista intotdeauna posibilitatea sa faca un schimb de locatie cu unul dintre popoarele care a trait sau inca traieste intr-un sistem socialist.

S. GALAI
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Cum face misto noul KGB de noi si UE (3023 afisari)
 CNN a ignorat protestele de la Chisinau (2513 afisari)
 Ce a vazut presa internationala (2361 afisari)
 Moldova lor, Moldova noastra si Moldova Europei (2343 afisari)
 Case si terenuri scoase la vanzare de banci (2205 afisari)
 Ploiesti: Angajata unei banci a pozat sexy la serviciu! (FOTO) (2525 afisari)
 De ce s-a oprit Voronin inainte de vot la cimitirul Doina din Chisinau?  (2011 afisari)
 Frumoasa Mischa Barton, nud in Cosmopolitan! (FOTO) (1604 afisari)
 The Economist: Autoritatilor de la Chisinau le este mai usor sa se lupte cu bau-bau-ul sovinismului romanesc, decat sa isi apere guvernarea dezastruoasa (1597 afisari)
 Miron Cozma: Becali e un mafiot. Nu putea face bani fara acceptul mediului politic (1526 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00451 sec.