Ziua Logo
  Nr. 4121 de vineri, 28 decembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

"Fata asta e ca o cruce pe care sa o porti pe piept" (Emil Cioran)

Legenda teatrului romanesc, Clody Bertola a plecat dintre noi

Clody Bertola, una dintre cele mai mari doamne ale teatrului romanesc, a incetat din viata, vineri, la varsta de 94 de ani. Clody fost muza unor mari artisti printre care Liviu Ciulei si Lucian Pintilie, care i-au fost si parteneri de viata. A mai fost casatorita si cu pictorul Stefan Constantinescu. Cariera ei se leaga de Teatrul Bulandra, dar si de rolurile jucate pe scenele Teatrului de Comedie, Teatrului National din Bucuresti si Teatrului Mic.

Printre rolurile care i-au adus celebritatea se numara cele din piese precum: "Un tramvai numit dorinta", "Cea din urma", "Sfanta Ioana", "Cum va place", "Elisabeta I", "Opera de trei parale", "Pescarusul".

Actrita a devenit cunoscute si prin filme romanesti de succes precum "Profetul, aurul si ardelenii", "Ciprian Porumbescu", "Facerea lumii", "Felix si Otilia" sau "Ciulinii Baraganului".

Criticul de teatru Ludmila Patlanjoglu a scris despre marea actrita monografia "La vie en rose", lucrare editata de Humanitas. Fostul ei sot, Liviu Ciulei, a descris-o ca fiind cea mai mare actrita cu care a avut fericirea sa lucreze vreodata, in timp ce Lucian Pintilie, actualul partener de viata, a apreciat-o ca fiind "fecioara exemplara, intruchipare scolaresc - exemplara de cumintenie, spiritualitate si puritate - iat-o peste ani, scandalizand Bucurestiul burghez si mitocanesc prin libertinajul ei". Emil Botta a numit-o "regina a contrastelor", iar Victor Rebenciuc vorbea despre feminitatea ei iesita din comun.

Corpul neinsufletit este depus la capela catolica a Cimitirului Bellu, iar slujba va avea loc luni, 31 decembrie, ora 09.00 la Crematoriul Uman Vitan Barzesti.

D.C.
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Cazul Orban, un precedent periculos (2604 afisari)
 Asasinatul (2572 afisari)
 Serbia spune adio UE si NATO pentru Kosovo (2047 afisari)
 PSD, cocotat de ATLE pe primul loc (2003 afisari)
 "Si la multi ani". Moldova cui? (1497 afisari)
 Faze tari in 2007: Lindsay Lohan, innebunita dupa sex, pat de aur pentru Chivu si Elisei, un american s-a imbogatit dupa ce a alunecat pe un gainat (3244 afisari)
 Elodia a fost ucisa dupa ora 22:00 in noaptea de 29 spre 30 august (2957 afisari)
 Actorul George Ivascu si sotia sa, Alice Barb, s-au impacat (1772 afisari)
 Benazir Bhutto, ucisa de Al-Qaida (1144 afisari)
 Mai tare decat Michael Jackson (950 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00476 sec.