Ziua Logo
  Nr. 4116 de joi, 20 decembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Voronin vrea sa schimbe stema si imnul

"Bourul rosu" de la Chisinau s-a saturat de insemnele romanesti

Statalitatea Republicii Moldova trebuie si va fi consolidata, iar in acest context urmeaza sa fie revizuita si simbolica statului moldovenesc, a anuntat miercuri presedintele Vladimir Voronin, in cadrul traditionalei conferinte de presa de bilant, transmite Moldpres. "Aceeasi viziune trebuie adoptata si atunci cand vorbim de studierea limbii moldovenesti si a istoriei Moldovei in institutiile noastre de invatamant", a afirmat presedintele moldovean.

Liderul de la Chisinau a mentionat ca simbolica statului trebuie sa reflecte independenta si suveranitatea tarii, subliniind ca in scurt timp in Parlament va fi pusa in discutie modificarea actualei steme a Republicii Moldova, care, potrivit lui Voronin, a fost adoptata de catre legislativul din 1990 prin "inselaciune" , informeaza Rompres.

Dupa "Desteapta-te romane", comunistii de la Chisinau vor sa scape si de "Limba noastra"

Nezavisimaia Moldova, ziarul de limba rusa al Guvernului de la Chisinau, evoca joi ca, la insistenta parlamentarilor Frontului Popular (actualul PPCD), care promovau energic, la inceputul anilor '90, ideea unirii cu Romania, a fost adoptat ca drapel national, in 1990, drapelul tricolor indentic cu cel romanesc, iar imnul Moldovei postsovietice, independente, a devenit imnul romanesc - Desteapta-te romane! (tradus de ziar in limba rusa "Probujdaisia, rumin"). Presedintele de la acea vreme, Mircea Snegur, declara presei ca imnul "Desteapta-te, romane!" nu li se potriveste moldovenilor, care nu prea dorm, de felul lor, in genere! Parlamentul din 1994 a inlocuit imnul romanesc cu un cantec pe versurile lui Alexei Mateevici, Limba Noastra.

In ceea ce priveste stema, dupa declararea independentei, schitele acesteia, selectate de o comisie speciala, au fost trimise la Bucuresti, "pentru a trece expertiza Comisiei de Stat pentru heraldica din Romania", dupa cum a amintit, pentru Nezavisimaia Moldova, pictorul emerit al republicii Gheorghii Vrabie. Potrivit acestuia, oamenii de stiinta romani au operat unele modificari in varianta propusa de specialistii de la Chisinau, iar varianta imbunatatita a fost aprobata de deputatii moldoveni. Astfel, spune el, vulturul de pe stema de stat a Romaniei a migrat pe cea a Republicii Moldova, numai ca spre deosebire de stema romaneasca, pe stema Republicii Moldova, vulturul tine in cioc o cruce, iar, in gheare - o ramura de maslin si un sceptru. Pe fundalul albastru-rosu este reprezentat si capul de zimbru, de pe stema Cnezatului medieval al Moldovei.

Dupa cum relateaza in editia sa de joi publicatia de limba rusa, inca la inceputul anilor '90 mai multi oameni politici de la Chisinau si-au exprimat dezacordul in legatura cu faptul ca stema statului moldovenesc reprezinta o copie a celei romane.

Robert MIRCEA
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Conjuratia Sarpelui (5120 afisari)
 Sfanta la sase ani (2354 afisari)
 In atentia dlui Traian Basescu (1758 afisari)
 Sarkozy se insoara cu Carla (1752 afisari)
 Tariceanu ar vrea demisia lui Orban (1667 afisari)
 Alexandru Erbasu se insoara (1971 afisari)
 "Bourul rosu" de la Chisinau s-a saturat de insemnele romanesti (1709 afisari)
 "Versetele Satanice" il fac pe Patriarh mai catolic decat Muftiul (1537 afisari)
 Aspiratorul, cea mai sigura arma in lupta cu puricii din casa (1246 afisari)
 Oda lui Putin mai ceva ca lui Ceausescu (1117 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00430 sec.