Ziua Logo
  Nr. 4115 de miercuri, 19 decembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Doar 21% dintre conationali au incredere in Guvern si 18% in Parlament

Barometru: Romanii sunt optimistii Europei

Anul viitor ne va fi mai bine. Asa par sa gadeasca cei mai multi dintre romani, potrivit ultimului Eurobarometru prezentat la Bruxelles. Studiul arata ca optimismul romanesc ramane la cote inalte cand vine vorba de perspectivele de viitor ale economiei nationale, Romania ocupand primul loc, in randul statelor membre ale Uniunii Europene si a celor in curs de aderare. Barometrul de toamna mai arata ca romanii au mai multa incredere in institutiile europene decat in propriul Guvern. Astfel, peste jumatate dintre intervievati au declarat ca Romania a avut mai mult de castigat decat de pierdut dupa aderarea la Uniunea Europeana. Eurobarometrul a fost efectuat in perioada 22 septembrie - 3 noiembrie 2007. Au fost intervievate 30.281 de persoane din statele membre ale Uniunii Europene si din cele candidate la aderare.

Barometrul de toamna dezvaluie ca, per total, 68% dintre conationali au incredere in autoritatile de la Bruxelles. Comisia Europeana se bucura de mai putina incredere, 60%, comparativ cu Parlamentul European - 72%. La polul opus se afla increderea in Guvernul de la Bucuresti, care este de doar 21%, in timp ce Parlamentul este creditat cu doar 18%. Romanii raman printre optimistii Europei cand vine vorba de implicarea institutiilor europene in viata cotidiana. 67% dintre cei intervievati in Romania cred ca tara a avut mai mult de castigat decat de pierdut dupa aderarea la Uniunea Europeana, iar aderarea este un lucru foarte bun - o spun 76% dintre romani. Inaintea lor sunt insa luxemburghezii, care cred acest lucru in proportie de 82%. Euroscepticismul este insa extrem de ridicat in Marea Britanie - doar 28%, Austria - 26% si pe ultimul loc Finlanda - 21%. Optimismul romanesc ramane la cote inalte si cand vine vorba de perspectivele de viitor ale economiei nationale. Aici Romania ocupa primul loc, cu 18% dintre cei care cred ca pe viitor mersul economiei se va imbunatati simtitor. Malta vine pe locul doi, cu 15%, urmata de Austria si Polonia, ambele cu 14%. Pesimism, insa, ridicat in Cipru din acest punct de vedere. 44% dintre cei intervievati nu vad perspective prea bune pentru economia nationala. La fel si ungurii, 40%, cehii si portughezii, cu cate 23%. Romanii devin mai moderati in prIvinta somajului. De pe locul 10, 30% dintre conationali au incredere ca vor fi mai multe locuri de munca. Primul loc il primesc lituanienii, in timp ce ultimul le revine irlandezilor. Lucrurile se schimba, insa, cand vorbim de o evaluare generala a economiilor nationale. Romanii nu sunt foarte multumiti. Doar 26% spun ca pana acum economia a mers bine, ceea ce ne plaseaza pe locul 20. Danezii sunt cei mai multumiti de propria economie, urmati de finlandezi, olandezi si suedezi. Cei mai nemultumiti sunt ungurii si portughezii.

Eurobarometrul a fost efectuat in perioada 22 septembrie - 3 noiembrie 2007. Au fost intervievate in total 30.281 de persoane din statele membre ale Uniunii Europene si din cele candidate la aderare.

ZIUA ONLINE
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Majestate, vreti sau nu monarhie? (2740 afisari)
 Bordura de aur (2056 afisari)
 Euro-afaceristii (1886 afisari)
 Razboiul Rece dintre Romania de Vest si Romania de Est (1827 afisari)
 ZIUA a stricat jocurile din CSAT (1329 afisari)
 Putin, avere de 40 de miliarde de dolari (2594 afisari)
 Talharii din Hunedoara s-au ascuns in munti (2190 afisari)
  Bucurestiul poate acuza Chisinaul de subminarea statalitatii (1781 afisari)
 Britney Spears se recasatoreste, iar sora ei este insarcinata la doar 16 ani (1304 afisari)
 Lia Olguta Vasilescu pleaca de la PRM la PSD  (1258 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00945 sec.