Ziua Logo
  Nr. 4106 de sambata, 8 decembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Leonardo da Vinci e posibil sa fi fost arab

Leonardo da Vinci e posibil sa fi fost arab, anunta o serie de oameni de stiinta care au studiat amprenta degetului aratator al artistului, imprimata pe unul dintre tablourile sale, informeaza Telegraph.co.uk. Potrivit profesorului Luigi Capasso, antropologul care a condus echipa, modelul amprentei lui Da Vinci este intalnit la peste jumatate din populatia Orientului Mijlociu. Descoperirea da si mai multa credibilitate teoriei conform careia mama lui Leonardo, Caterina, a fost o sclava care a venit in Toscana de la Istanbul. Amprenta a fost folosita si pentru a identifica doua tablouri ce ar putea apartine lui Da Vinci, valoarea acestora putand ajunge la aproape 100 de milioane de euro, daca se dovedesc originale.

Folosind cea mai noua tehnologie de scanare, echipa a gasit mai mult de 200 de amprente in cele 52 de manuscrise si lucrari analizate, insa doar un singur specimen perfect, pe tabloul "Doamna cu hermina", aflat la Muzeul Czartoryski din Cracovia, Polonia. Din pacate, nu toate amprentele apartineau lui Da Vinci, multe dintre acestea fiind ale discipolilor sai ori ale oamenilor care au rasfoit documentele respective.

"Aproximativ 60% din populatia Orientului Mijlociu are aceeasi structura a amprentei digitale", a explicat Luigi Capasso. Teoria probeaza o mai veche ipoteza a cercetatorilor italieni, care sustin ca mama lui Da Vinci, Caterina, ar fi fost din Orient sau cel putin nativa din zona mediteraneana. ''Ea nu a fost o taranca din Vinci. Mai mult, numele sau era Caterina, care era foarte popular printre sclavii din Toscana la acea perioada", a declarat Alessandro Vezzosi, un expert in ceea ce-l priveste pe geniul Renasterii si directorul muzeului din orasul natal al acestuia.

Leonardo obisnuia sa manance in timp ce lucra, astfel ca cercetatorii ar putea descoperi si ce fel regim alimentar avea artistul, multe dintre amprente fiind pe baza de mancare.

A. E.
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Focarul Kosovo (5976 afisari)
 Bucurestiul lui Videanu (3356 afisari)
 Cazul Serbia - ghinionul natiunilor mici (3059 afisari)
 Trupe rock maghiare cer Ardealul inapoi (2614 afisari)
 SUA impun in mod nazist solutii pentru Kosovo (2523 afisari)
 Leonardo da Vinci e posibil sa fi fost arab (2342 afisari)
 Fotografii cu profetul Mahomed in postura de homosexual, expuse in Olanda (1514 afisari)
 Angelina Jolie, cel mai sexy star de la Hollywood (1404 afisari)
 Miliardarii rusi Abramovici si Deripaska incearca sa preia Google  (1268 afisari)
 Decanul Baroului Bucuresti, Cristian Iordanescu, a incetat din viata  (1262 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00526 sec.