Ziua Logo
  Nr. 4437 de vineri, 16 ianuarie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Traian Basescu i-a prelungit mandatul lui Horia Roman Patapievici in fruntea ICR

Mandatul lui Horia Roman Patapievici in fruntea ICR a fost prelungit de presedintele Traian Basescu, semnatar al unui decret dat publicitatii vineri de Administratia Prezidentiala, precizeaza NewsIn.

Presedintele Basescu a anuntat ca il va numi din nou pe Horia Roman Patapievici in fruntea Institutului Cultural Roman (ICR) inca din noiembrie anul trecut, cand, la bilantul acestei institutii care promoveaza cultura romana in strainatate i-a multumit eseistului pentru activitatea sa la conducerea ICR.

Institutul a fost in anul 2008 scena unor repetate scandaluri culturale, de la acuzatii de promovare a artei depravate pana la acuzatii de folosire ineficienta a fondurilor. Traian Basescu a avut insa numai cuvinte de lauda pentru activitatea institutiei.

Cel mai rasunator scandal a fost cel al poneiului din plastic roz inscriptionat cu o svastica pe crupa, lucrare prezentata intr-o expozitie organizata de Galeria Romana din New York.

Expozitia de grafitti a unor tineri artisti romani, intitulata "Freedom for Lazy People", si organizata in luna iunie a acestui an de Institutul Cultural din New York, a declansat un adevarat scandal in Romania. Presa a acuzat Institutul Cultural Roman ca promoveaza, pe bani publici, o arta depravata si fara valoare, si chiar antisemita.

In plin conflict, presedintele institutului, Horia Roman Patapievici, a spus ca lucrarile expozitiei din metropola americana au fost interpretate gresit. Cu toate acestea, din cauza poneiului roz, Institutul Cultural Roman a fost tras la raspundere de autoritati.

Presedintele Senatului a cerut ca activitatea institutiei sa fie investigata, pentru ca existau suspiciuni ca banii nu sunt folositi cum trebuie. La cateva luni, bugetul ICR pe 2009 a fost micsorat cu 40%. Nemultumit de reducerea finantarii, Patapievici l-a anuntat, printr-o scrisoare, pe primul-ministru Calin Popescu Tariceanu, ca masura va duce la desfiintarea institutului.

Scandalul dintre Guvern si ICR s-a extins si in sfera oamenilor de afaceri. Dinu Patriciu l-a atacat pe Patapievici, facandu-l psihopat.

Un alt episod mediatizat s-a petrecut in luna iulie, cand institutul l-a numit ca director al Academiei de Vara de la Berlin pe istoricul Sorin Antohi, fost colaborator al Securitatii.

A.C.S.
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Invinsi de Securitate (2083 afisari)
 Gaza City sub senilele Israelului (2066 afisari)
 Adio, sange proaspat! (2016 afisari)
 Mama eroina (1609 afisari)
 Piept de curcan umplut (1531 afisari)
 UPDATE 19:36 Romania va putea incepe exploatarea hidrocarburilor din zona Marii Negre dupa anuntarea deciziei Curtii de la Haga (4374 afisari)
 UPDATE 19.34 - Poetul Grigore Vieru va fi transportat la Spitalul de Urgenta Floreasca din Capitala (ATENTIE! IMAGINI SOCANTE!) (3722 afisari)
 Parintele Justin Parvu a ridicat Moldova impotriva cipurilor biometrice (VIDEO) (2657 afisari)
 Ministrul Apararii l-a schimbat pe seful serviciilor secrete din Armata (2302 afisari)
 Peste 3 milioane de computere raspandesc acelasi virus (1982 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01067 sec.