Ziua Logo
  Nr. 4082 de vineri, 9 noiembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Medicament impotriva rahitismului, retras de pe piata

Dupa distonocalm si Viracept, contra HIV, a venit randul unui alt medicament sa fie retras de pe piata. Producatorul de medicamente Merck a retras toate loturile de vitamina D3 pentru copii ''Fluor Vigantoletten'' si ''Vigantoletten'', care au fost distribuite in Germania, Romania, Polonia si Luxemburg, relateaza RealitateaTV. Medicamentele se administreaza bebelusilor pentru a preveni rahitismul. Desi riscul este considerat minim, producatorul a decis scoaterea de pe piata a mai multor loturi de vitamina D3 deoarece unul dintre ingredientele principale avea o concentratie cu mult sub valoarea de pe eticheta. "Este vorba de o alerta de calitate de gradul III. Este o alerta minora, nu se pun probleme de siguranta in utilizare, pentru ca nu este o deficienta de calitate importanta", a explicat Rodica Badescu, vicepresedintele Agentiei Nationale a Medicamentului.

Reprezentantii producatorului sustin ca defectul s-a observat la o testare de rutina a produsului, din primele investigatii reiesind ca uleiul de soia folosit pentru fabricarea ingredientului activ este responsabil. Din punct de vedere medical, nu este necesar sa se opreasca administrarea produsului, fiecare tableta continand o cantitate suficienta de vitamina D3 pentru prevenirea rahitismului.

Retragerea se refera la toate loturile de Fluor-Vigantoletten 500 cu data de expirare 02/2010 si anterioare, toate loturile de Fluor-Vigantoletten 1000 cu data de expirare 01/2010 si anterioare, toate loturile de Vigantoletten 500 cu data de expirare de 04/2010 si anterioare si Vigantoletten 1000, loturile 5293901, 5293902 si 5293903 cu data de expirare 05/2010.

Reprezentantii Agentiei Nationale a Medicamentului spun ca legislatia europeana cere ca, in momentul in care este depistata orice problema cu un medicament acesta sa fie retras de pe piata. ''Exista o practica curenta in toate tarile din lume: sistemul de alerte rapide. Alertele de gradul III sunt cele mai inofensive, cum este cazul acum", a explicat Magdalena Badulescu, care a dat asigurari ca lotul "nu a fost absolut nici un pericol si nici o problema grava. Cine l-a luat, nu are nici un fel de consecinta''.

Vitamina D3 este esentiala pentru absorbtia calciului si fosforului, care la randul lor sunt necesare pentru formarea si mentinerea oaselor sanatoase. Un deficit sever si de lunga durata de vitamina D poate cauza rahitism la copii sau osteomalacie la adulti. Deficitul de vitamina D poate fi cauzat de o lipsa de vitamina D in alimentatie sau de expunere insuficienta la soare. Copii care nu sunt expusi la soare timp suficient au nevoie de cantitati suplimentare de vitamina D. Primele simptom al rahitismului sunt spasmele musculare datorate unei lipse de calciu. La copii se manifesta o incetineala la asezare si la mers. Dezvoltarea oaselor poate fi anormala si determina o curbura anormala a coloanei, picioarelor si genunchilor.

Adrian ENCULESCU
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 A ucis Mailat? (5641 afisari)
 Mana KGB (4498 afisari)
 Sinistra stanga (3860 afisari)
 "A sosit clipa!" (2786 afisari)
 Decalogul Mafiei (2111 afisari)
 Protest al Noii Drepte in fata Ambasadei Italiei la Bucuresti (1167 afisari)
 Rusia pregateste "actiuni de riposta" (457 afisari)
 Teheranul asigura Romania ca nu reprezinta o amenintare (359 afisari)
 BERD: Romania, tara est-europeana cu cel mai rapid ritm de crestere a pretului locuintelor (330 afisari)
 Mailat cere sa-si execute pedeapsa in Romania (329 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00490 sec.