Ziua Logo
  Nr. 4082 de vineri, 9 noiembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Scutul american antiracheta il irita pe seful Statului Major de la Moscova

Rusia pregateste "actiuni de riposta"

Rusia are in vedere mai multe actiuni de riposta, inclusiv dezvoltarea unor noi tipuri de sisteme de racheta, in cazul in care Statele Unite instaleaza elemente antiracheta in Europa Centrala, avertizeaza Iuri Baluievski, seful Statului Major al armatei ruse, citat de AFP. "Elementele antiracheta americane in Europa reprezinta o amenintare pentru Rusia, care este clar ca va trebui sa ia masuri adecvate", a afirmat Baluievski.

"Masurile includ dezvoltarea unor noi tipuri de sisteme de racheta si posibila utilizare a sistemelor existente. Totul depinde de evolutia situatiei. Militarii rusi vor trebui sa elaboreze toate contramasurile posibile", a spus Baluievski, citat de Mediafax.

Moscova se opune vehement planului Statelor Unite de instalare a zece interceptoare antiracheta in Polonia si a unui radar pe teritoriul Cehiei. "Existenta unui program iranian de rachete este ipotetica si imaginara", crede generalul rus.

Recent, Statele Unite ale Americii au dat de inteles ca nu sunt obligate sa se puna de acord cu Rusia asupra termenului la care vor fi intra in functiune bazele sale antiracheta din Polonia si Cehia. Declaratia ii apartine secretarul de stat adjunct pentru problemele Europei si Eurasiei, David Kramer, si a fost facuta luni. Interpelat in timpul audierilor din Comisia Helsinki (Comisia pentru Securitate si Cooperare in Europa) a Congresului SUA, adjunctul pe probleme europene al secretarului de stat Condoleezza Rice a reiterat pozitia Administratiei de la Washington privind instalarea componentelor scutului antiracheta in Europa de Est, subliniind ca acest plan va fi aplicat indiferent de obiectiile din partea Rusiei, relatau marti agentiile internationale de presa.

Cu toate acestea, responsabilul Departamentului de Stat a subliniat ca SUA considera "utila si vitala" continuarea dialogului pe aceasta tema cu Rusia, evocand ca, in cadrul vizitei intreprinse la Moscova (12-13 octombrie) de secretarul de stat american si de ministrul Apararii Robert Gates, Rusia si SUA au examinat propuneri menite sa diminueze ingrijorarea Moscovei in legatura cu amplasarea la granitele ei - in Polonia si Cehia - a zece rachete de interceptare si a unui radar din cadrul sistemului american de aparare antiracheta.

M.A.B.
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 A ucis Mailat? (5641 afisari)
 Mana KGB (4498 afisari)
 Sinistra stanga (3860 afisari)
 "A sosit clipa!" (2786 afisari)
 Decalogul Mafiei (2111 afisari)
 Protest al Noii Drepte in fata Ambasadei Italiei la Bucuresti (1167 afisari)
 Rusia pregateste "actiuni de riposta" (457 afisari)
 Teheranul asigura Romania ca nu reprezinta o amenintare (359 afisari)
 BERD: Romania, tara est-europeana cu cel mai rapid ritm de crestere a pretului locuintelor (330 afisari)
 Mailat cere sa-si execute pedeapsa in Romania (329 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00510 sec.