Ziua Logo
  Nr. 4077 de sambata, 3 noiembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Intalniri de urgenta la Palatul Victoria si la Cotroceni

Mailat ii baga in sedinta pe Basescu si pe Tariceanu

Atat primul ministru, Calin Popescu Tariceanu, cat si presedintele tarii, Traian Basescu, au anuntat o serie de masuri de contracarare a curentului anti-romanesc creat in Italia de crima de care este acuzat romanul de etnie rroma, Nicolae Romulus Mailat. Cei doi lideri au convocat intalniri cu ministrii Internelor, Muncii, Justitiei si Externelor. Italianca ucisa, Giovanna Reggiana, a fost inmormantata ieri, iar italienii au scandat: "Moarte romanilor" si "Plecati acasa".

La scurt timp dupa publicarea in Gazeta Oficiala a decretului-lege semnat de prefectul de Milano, Gian Valerio Lombardi, pentru primele patru ordine de repatriere in cazul romanilor, trei dintre conationalii nostrii au fost raniti de catre un grup de italieni, care purtau cagule si casti. Aceasta in conditiile in care ordinul fusese pus in aplicare in aceeasi zi, dupa ce un judecator de pace a covalidat ordinele de indepartare ale romanilor expatriati de pe teritoriul Italiei. De altfel, vineri spre sambata si sambata spre duminica au ajuns in Romania sase romani de etnie rroma, acuzati ca au savarsit infractiuni pe taritoriul Italiei. Presa italiana a facut legatura intre acest incident si moartea italiencei Giovanna Reggiana, care a fost inmormanata ieri, fapta pentru care este banuit un tanar roman de origine rroma Nicolae Romulus Mailat. Din acelasi motiv au avut de suferit si romani care, pur si simplu, au plecat in Italia pentru un loc de munca, dar chiar si fotbalisti celebrii, cum este Adrian Mutu, care a fost huiduit in momentul in care a intrat pe teren in partida dintre Napoli si Fiorentina. Intre timp, prefectii diferitelor orase italiene continua operatiunile de evacuare a taberelor de tigani si de identificare a ocupantilor acestora, pentru a stabili care dintre ei corespund criteriilor de expulzare de pe teritoriul italian, in virtutea decretului-lege adoptat de urgenta miercuri seara, de Consiliul de Ministri. La Florenta, 227 de cetateni straini au fost controlati de acte, iar 15 dintre ei au fost dusi la sectia de politie, pentru identificare. Potrivit cotidianului Il Giornale, prefectul de Roma a semnat, la randul lui, primele trei ordine de expulzare a tot atator imigranti, dintre care doi sunt cetateni romani (un barbat si o femeie), iar al treilea este ungur. Presedintele Italiei, Giorgio Napolitano, a promulgat, joi seara, decretul adoptat de Guvern, care permite expulzarea cetatenilor comunitari daca acestia sunt considerati o amenintare la adresa sigurantei publice. Decretul permite prefectilor sa expulzeze un cetatean UE daca acesta este considerat un pericol pentru ordinea publica. Pot fi expulzati toti strainii care sunt cetateni UE, sunt majori si sunt in Italia de mai putin de zece ani.

Sedinta de urgenta pentru fenomenul anti-romanesc

"La solicitarea Primului Ministru Calin Popescu Tariceanu de a fi prezentat, maine, un set de masuri care sa reprezinte o contrapondere fata de situatia creata in Italia, ministrul Internelor si Reformei Administrative, Cristian David, a convocat, in aceasta dimineata, o intalnire de lucru la sediul MIRA", se precizeaza intr-un comunicat al Miniterului Administratiei si Reformei Administrative (MIRA). La acesata intalnire au participat ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, precum si reprezentanti ai Ministerului Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse (MMFES), precum si ai Ministerului Afacerilor Externe (MAE). Scopul acestei intalniri a fost identificarea unui pachet de masuri care sa fie integrat la nivelul Guvernului Romaniei "ca o reactie de raspuns prompt si eficienta pentru protejarea drepturilor cetatenilor romani din Italia, precum si pentru asigurarea unui context just, temeinic si motivat in ceea ce priveste masura expulzarii". Grupul de lucru constituit azi dimineata a conturat un pachet de masuri ce privesc trei paliere de problematici: cooperare politieneasca, judiciara si consulara intensificata, elaborarea unei matrice de masuri sociale si comunicare publica extinsa. "In ceea ce priveste cooperarea politieneasca, judiciara si consulara intensificata, setul de masuri se va referi, alaturi de masurile politienesti deja luate, la acordarea de asistenta judiciara si consulara in cazul cetatenilor romani ce fac obiectul unor decizii de expulzare", se arata in comunicatul MIRA. In acest context, legiuitorii romani vor lua in calcul si daca italienii au respextat conventiile stabilite pana acum intre Romania si Italie. "Acest sprijin are menirea de a stabili temeinicia deciziilor luate fata de cetatenii romani", se mai precizeaza in comunicat.

Reintegrarea sociala, in curtea italienilor

Una peste alta, guvernantii romani au ajuns la problema reintegrarii sociale a rromilor din Italia si Romania. "Elaborarea matricei de masuri sociale are ca obiectiv, pe de o parte, masuri de integrare, incluziune sociala pentru romii din Italia si Romania, dar si aspecte ce tin de repatrierea voluntara". La capitolul "integrare sociala a romilor", autoritatile romane sustin ca responsabilitatea apartine statului pe al carui teritoriu sunt acestia. "In ceea ce presupune integrarea sociala a romilor din Italia, rolul principal il au autoritile italiene", se precizeaza in comunicatul oficialilor romani. Totodata, privitor la repatrierea voluntara, oficialii romani sustin ca "vor fi convenite masuri de ordin social, menite sa stimuleze intoarcerea in Romania a cetatenilor care nu s-au putut integra in comunitatea italiana". Aceasta problema este una care atinge "al treilea palier" discutat in sedinta de lucru de astazi: "Un efort dezvoltat la nivelul ONG-urilor si al comunitatii de afaceri". Tinand cont de faptul ca in tara nu prea exista centre de cazare sau specialisti in reintegrare sociala, oficialii guvernamentali au luat in discutie "comunicarea publica extinsa care implica nu numai o comunicare publica institutionala", ci si apelarea la organizatii nonguvernamentale sau la societati private pentru rezolvarea acestor probleme.

Tariceanu: "O contrareactie cu caracter xenofob"

Tariceanu a anuntat ieri ca a cerut ministrilor de Interne, Munca si Justitie sa prezinte un set de propuneri care sa "contrabalanseze" expulzarea romanilor din Italia, aratand ca se impune o actiune din partea Guvernului de la Bucuresti pentru imaginea Romaniei in lume.

"Este evident o contrareactie cu caracter xenofob care pe mine ma ingrijoreaza extrem de mult si nu cred ca intr-o tara civilizata, care respecta valorile europene, acest lucru poate fi tolerat. Am sa cer autoritatilor italiene prin ministrul de Interne si prin ministrul de Externe sa ia masurile care se impun imediat, in asa fel incat romanii care traiesc in Italia ca cetateni europeni au acest drept sa se simta in siguranta. Pe mine m-a socat aceasta reactie. Nu este singura. Avem informatii ca s-au produs si alte tipuri de actiuni impotriva romanilor si vreau ca Italia, care este o tara prietena, sa nu isi schimbe comportamentul care a caracterizat-o", a declarat Tariceanu. In acelasi context, presedintele Traian Basescu i-a chemat, astazi, pe premier si pe ministrii Muncii, de Interne si Externe, la Cotroceni, pentru a discuta despre situatia romanilor din Italia, au declarat pentru MEDIAFAX surse politice. Potrivit surselor, intalnirea are loc la Cotroceni, incepand cu ora 15.00. Presedintele Traian Basescu face deja o evaluare a situatiei romanilor din Italia pe baza ultimelor informatii aparute in cursul diminetii, potrivit unor surse prezidentiale. La sediul MIRA, reuniunea de lucru a ministrilor de Interne, Externe si Justitie, impreuna cu secretari de stat si experti, pentru discutarea situatiei din comunitatile romanesti din Italia, stabileste un plan de actiuni care sa previna atitudinile si manifestarile indreptate impotriva romanilor din aceasta tara. In cursul acestei reuniuni au fost convenite si o serie de propuneri ce vor fi discutate cat mai rapid cu autoritatile italiene.

Petrisor CANA
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Auschwitz pentru romani (5596 afisari)
 Romania lovita din Romania (4725 afisari)
 Camelia Sucu nu isi numara banii pentru ca are multi (3545 afisari)
 Caz incredibil in Politia Romana (2798 afisari)
 Evreii in anii regimului Antonescu (2237 afisari)
 Chipul lui Tutankamon, expus in premiera pentru public in Valea Regilor (535 afisari)
 Ion Iliescu: "Vor sa lege fedeles PSD-ul si sa il dea pe mana lui Basescu" (510 afisari)
 Basescu acuza: "Romanilor repatriati nu li s-a dat dreptul de a apela la Justitie" (458 afisari)
 Mailat ii baga in sedinta pe Basescu si pe Tariceanu (209 afisari)
 Adrian Mutu a fost insultat de italieni (199 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00947 sec.