Ziua Logo
  09:28, sambata, 6 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Jose Manuel Barroso considera ca Europa se afla intr-o relatie de "interdependenta pozitiva" cu Rusia

Prezent la discutarea planului de actiune privind securitatea energetica a Uniunii Europene, Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene, a explicat joi ca Europa se afla intr-o relatie de "interdependenta pozitiva" cu Rusia, informeaza NewsIn.

Barroso a subliniat ca politicile si proiectele propuse de Comisia Europena nu sunt indreptate impotriva Rusiei.

"UE se afla intr-o relatie de interdependenta pozitiva cu Rusia. Politicile noastre de securitate energetica nu sunt indreptate impotriva nici unei tari, ci e pur si simplu o chestiune de precautie si o dorinta de a diversifica sursele, la fel cum si Rusia doreste sa aiba cati mai multi clienti", a explicat Barroso, cu doar o zi inaintea summitului UE - Rusia.

Presedintele Comisiei Europene a explicat ca dependenta a opt state europene de importurile din Rusia va fi rezolvata prin racordarea acestora la reteaua energetica europeana, insa a mentionat ca Polonia va fi ajutata sa-si asigure securitatea energetica, numai daca va lua parte la efortul comun de combatere a efectelor schimbarilor climatice. Polonia, care promoveaza o cooperare a statelor membre in domeniul energiei, bazata pe activarea unor mecanisme de alerta in cazul unor intreruperi in furnizarea de gaz de catre Rusia, dar mai ales pe consolidarea politicii energetice comune, care sa elimine acordurile bilaterale cu Moscova, a refuzat sa semneze acordul pentru limitarea emisiilor de dioxid de carbon in timpul summitului de la Bruxelles.

Barroso a dat asigurari ca CE va monitoriza preturile practicate de companiile energetice europene, pentru a se asigura ca scaderea pretului la petrol se va reflecta si in buzunarele cetatenilor europeni. El a pledat in acelasi timp pentru un "mesaj comun" in domeniul energiei, criticand faptul ca Bulgaria si Ungaria au acceptat sa ia parte la proiectul South Stream, initiat de Gazprom, fara sa consulte in prealabil si Comisia Europeana. Andris Piebalgs, comisarul pentru Energie, a precizat ca, din punctul sau de vedere, cel mai important proiect comun in domeniul energiei este conectarea tarilor est-europene la reteaua europeana de electricitate si la cea de distributie de gaze si petrol. El a aratat ca investitiile in eficienta energetica reprezinta "un bun instrument" de combatere a dependentei cu care se confrunta statele europene in acest domeniu.

Comisia Europeana incearca sa introduca o directiva care prevede obligativitatea obtinerea unui "certificat de eficienta energetica" pentru orice cladire construita sau vanduta in Uniune. Cu toate acestea, daca Parlamentul Europen si statele membre accepta pachetul de masuri propus de Executivul european, consumul de energie va fi redus cu doar 5 la suta, in urmatorii 10 ani.

Comisarul pentru energie a explicat ca din strategia europeana de diversificare a surselor de energie face parte si proiectul Nabucco.

Piebalgs a mentionat ca gazoductul Nord Stream care ar urma sa lege Rusia de Germania pe sub Marea Baltica, reprezinta un "proiect comercial", iar decizia de construire a conductei apartine exclusiv consortiului.

El a subliniat ca Gazprom are probleme mari datorita scaderii pretului la petrol si ca este putin probabil ca in aceste conditii gigantul rus sa mai poata prelua 20 la suta din actiunile Repsol, compania spaniola de energie. "Trebuie sa economisim consumul sa investim in infrastructura si sa ne diversificam sursele de energie", a explicat la randul sau Barroso.

S. GALAI
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00414 sec.