Ziua Logo
  Nr. 4359 de vineri, 10 octombrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

FMI: Recesiunea se prelungeste si in 2009

Criza financiara din SUA s-a extins la nivel global, iar economia mondiala se afla in "punctul culminant al unei recesiuni", a avertizat directorul Fondului Monetar International, Dominique Strauss-Kahn, informeaza site-ul BBC.

La randul sau, secretarul trezoreriei SUA, Henry Paulson, a apreciat ca alte falimente ale institutiilor financiare sunt previzibile in SUA, in pofida planului de salvare a bancilor, in valoare de 700 de miliarde de dolari, adoptat saptamana trecuta de Congresul SUA.

Responsabilul FMI, care a facut aceste afirmatii intr-o conferinta de presa sustinuta la Washington, a facut apel ca toate statele sa colaboreze si a afirmat ca o usoara revenire va putea fi resimtita in a doua jumatate a anului viitor. Secretarul trezoreriei SUA, Henry Paulson, a declarat, de asemenea, ca alte falimente ale institutiilor financiare sunt previzibile in SUA, in pofida planului de salvare a bancilor care va intra in vigoare astazi, informeza Agerpres. "Aprobarea planului de salvare a bancilor si aplicarea lui nu vor antrena un sfarsit imediat dificultatilor actuale", a spus Paulson, confirmand speculatiile analistilor care sustin ca trebuie asteptate mai multe saptamani pana cand serviciile sale sa poata sa inceapa sa cumpere active de la bancile cu probleme. Mai mult, conform unui oficial american citat de AP, Washington-ul ar putea sa preia actiuni de la unele dintre bancile americane, ca optiune de iesire din criza creditelor. Planul de salvare a bancilor in dificultate, care a fost adoptat saptamana trecuta, permite Ministerului american de Finante sa ofere capital institutiilor financiare si sa primeasca actiuni in schimb. Potrivit oficialului citat, sunt astfel luate in considerare toate noile puteri de care dispune administratia americana conform planului in valoare de 700 de miliarde de dolari aprobat la sfarsitul saptamanii trecute de forul legislativ. Pe de alta parte, autoritatea de reglementare a pietelor financiare din Islanda (FME) a anuntat ieri ca a preluat controlul la cea mai mare banca din tara, Kaupthing, aceasta fiind a treia astfel de preluare anuntata in mai putin de o saptamana in ideea de a salva de la faliment sistemul bancar.

Tariceanu vede o criza scurta

Criza financiara internationala reprezinta un exemplu al faptului ca nu se poate face la infinit capitalism fara capital, a declarat, ieri, la Roma, premierul Calin Popescu Tariceanu. El a apreciat ca aceste probleme nu sunt totusi de lunga durata. "Ceea ce se intampla acum este imaginea exacta a unei economii capitaliste. Ne dam seama ca nu se poate face la infinit capitalism fara capital, iar bancile vor fi cu mult mai prudente fata de actiunile speculative", a spus Tariceanu, care crede ca aceasta criza nu va fi de lunga durata.

Madalin NECSUTU
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Papusarii Marii Crize (6444 afisari)
 Surogatul de dreptate (1958 afisari)
 FMI: Recesiunea se prelungeste si in 2009 (1697 afisari)
 Adomnitei - vila de piatra! (1588 afisari)
 Ucraina se scufunda (1357 afisari)
 Fiica lui Stalin: Eu uram Rusia sovietica (2561 afisari)
 Lugoj: Eleva batuta in plina strada de patru fete (1973 afisari)
 Marko Bela: Copiii romani trebuie sa invete ungureste (1384 afisari)
 Sarkozy, implicat intr-un nou scandal amoros (1207 afisari)
 O femela de rechin a ramas gestanta fara sa fi intrat in contact cu vreun mascul (1154 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00443 sec.